Mainos

Kaksoislaskutus vanha ongelma Venäjän-kaupassa

Veronkiertoon tähtäävä kaksoislaskutus on laajalle levinnyt ilmiö Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa. Keskusrikospoliisin mukaan vientiasiakirjoilla pelailu on toisinaan jopa kauppojen syntymisen edellytys.

Tulli

-Vaatimus tulee mitä ilmeisimmin venäläisten suunnalta. On selvää, että sellainen suomalainen viejä, joka lähtee näihin touhuihin mukaan, saa kilpailuedun sellaisiin nähden, jotka eivät hämäriin menettelytapoihin suostu, rikostarkastaja Erkki Vanhanen keskusrikospoliisista kertoo.

Ylen televisiouutisissa kerrottiin eilen keskusrikospoliisin tutkivan törkeänä veropetoksena ja kirjanpitorikoksena laajaa kaksoislaskutuskuviota, jossa helsinkiläismies on toiminut suurten elintarvikeyritysten ja muiden yhtiöiden välikätenä vuosina 1993-1999 välittäen Venäjälle tavaraa jopa 1,3 miljardin markan arvosta.
-Tämä juttu ei ole suinkaan ainoa, mutta ehkä merkittävin tällä hetkellä. Vientiasiakirjoilla on temppuiltu Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien. Meillä tähän kietoutuu kymmeniä henkilöitä, ja ilmiö tulee vastaan käytännössä kaikilla viennin alueilla, Vanhanen kertoo.

Hänen mukaansa on hiukan epäselvää, onko kaksoislaskutuksen harrastaminen Venäjän-kaupassa Suomen puolella rikos. Muutaman vuoden takaisen apulaisoikeuskanslerin kannanoton mukaan se ei sitä olisi, mutta nyt asia halutaan selvittää uudelleen.
-Toive on tullut meille oikeuskanslerin viraston suunnalta, Vanhanen kertoo.

Kaksoislaskutuksella voidaan kiertää Venäjällä perittäviä veroja ja maksuja. Homma toimii siten, että itärajan takana esitetään erilaiset vientiasiakirjat kuin Suomessa. Niissä laskusumma jää vain 10-50 prosenttiin tavaroiden arvosta.

-Samalla kun meillä yleisesti naureskellaan sille, kuinka venäläiset eivät maksa veroja ja tyhjentävät maataan kepulikonstein, monet suomalaiset osallistuvat touhuun täysin rinnoin, Vanhanen kummeksuu. Hänen mukaansa kaksoislaskutuksen ongelma poistuisi, jos sovittaisiin, että Suomen tulli lyö leiman vientiasiakirjoihin eikä Venäjän tulli ota vastaan muunlaisia papereita.
-Asia voitaisiin helposti korjata, mutta sitä ei haluta korjata, Vanhanen pahoittelee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.