Kaksi pientä kirjainta parantaisi sinunkin elämääsi – näin jatkuvasta myöntymisen tavasta pääsee eroon: "Emme enää edes tiedä, mitä haluamme"

Etkö uskalla antaa palautetta aiheesta?"Pelkäämme, että meistä tulee hankalia ihmisiä" 4:25
Etkö uskalla antaa palautetta aiheesta? "Pelkäämme, että meistä tulee hankalia ihmisiä"

Kuinka monta kertaa olet moikannut iloisesti ihmistä, jonka kanssa et oikeasti edes haluaisi olla tekemisissä? Chloe Brotheridge kehottaa pakonomaisia myöntelijöitä opettelemaan sanan "ei". 

Haluatko parantaa elämäsi laatua? Hypnoterapeutti ja kirjailija Chloe Brotheridgellä on sinulle siihen oiva konsti, josta et kuitenkaan välttämättä pidä.

– Kun kysyt joltakulta, miten hänellä menee, 95 prosenttia ajasta tuo ihminen vastaa jollakin versiolla tästä: "olen kiireinen", "hyvin menee, mutta olen kiireinen" tai joskus jopa "minulla on hullu kiire", Brotheridge kuvailee The Guardianissa.

– Kiireestä on tullut kunniamerkki, menestyksen ilmaisija – nöyrä kehu, joka vihjaa, että olemme tärkeitä ja haluttuja.

Moni oppii jo lapsena miellyttämään kaikkia

Brotheridgen mukaan useimmilla on vaikeuksia sanoa "ei" aina uusille tilaisuuksille ja tehtäville. Vaikeuksia aiheuttavat keskustelukumppanin reaktiot, kuten suuttuminen ja vihastuminen.

Moni oppii jo lapsena miellyttämään kaikkia ja myöntymään jokaiseen pyyntöön, jotta muilla olisi hyvä olo.

– Voimme tottua myöntymiseen ja muiden miellyttämiseen niin, ettemme enää edes tiedä, mitä haluamme, tai mitä tarvitsemme. Jos elämäsi on niin täynnä muiden pyyntöjä, ettei sinulla ole aikaa asioille, joilla oikeasti on sinulle väliä – tai, pahempaa, tämä uhkaa mielenterveyttäsi – on aika tehdä muutos, Brotheridge kirjoittaa.

"Monissako sellaisissa häissä olet ollut, joihin et oikeastaan halunnut mennä?"

Jatkuvasta myöntymisen tavasta pääsee eroon vaikkapa suuttumalla.

– Ensimmäinen askel ei-sanan löytämiseen on suuttua pikkuisen kaikista niistä kerroista, kaikesta siitä energiasta ja rahasta, jota olet käyttänyt sanoen "kyllä" asioille, joille olisit voinut sanoa "ei", Chloe vinkkaa.

– Miten monta kertaa olet ollut kahvilla sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa et halunnut käydä kahvilla? Monissako sellaisissa häissä olet ollut, joihin et oikeastaan halunnut mennä? Montako tuntia olet istunut ikävystyttävissä kokouksissa, kun sinulla ei ollut aitoa syytä olla paikalla?

"Pakonomainen ihmisten miellyttäminen on eräänlaista manipulointia"

Moni kyllä-sanaa usein viljelevä kyseenalaistaa nyt, miksi muiden tekeminen iloiseksi myöntymällä muka olisi paha asia. Brotheridgen mukaan monen kyllä-sanan taustalla on kuitenkin usein jokin aivan muu kuin aito auttamishalu.

– Tätä voi olla vaikea kuulla, mutta mieti tätä: pakonomainen ihmisten miellyttäminen on eräänlaista manipulointia, Brotheridge kuvailee.

Hän on lukenut ein sanomisesta James Altucherin kirjoittaman teoksen, jossa todetaan "kun sanot 'kyllä' jollekin, mille et halua sanoa 'kyllä', tässä on tulos: vihaat sitä, mitä teet, kannat kaunaa ihmiselle, joka pyysi sinulta jotain ja satutat itseäsi". 

Brotheridge uskookin, ettei "kyllän" sanominen ole positiivinen asia, jos sen taustalla on kauna tai pakonomainen tarve olla mieliksi.


Kysy itseltäsi: "Suostunko tähän itseni vuoksi?"

Brotheridgen mukaan pakonomaisen "kyllääjän" olisi tärkeää alkaa pohtia omia tarpeitaan.

– Sen sijaan, että sanot impulsiivisesti "kyllä", aloita uusi tapa, jossa kysyt itseltäsi: "Suostunko tähän itseni vuoksi?" Aloita pienistä asioista, kuten siitä, että sinulle tarjotaan juotavaa kampaajalla, tai kaverisi pyytää sinulta mitätöntä palvelusta, Brotheridge sanoo.

Jos kieltäytyminen välittömästi ahdistaa, itselleen voi ostaa aikaa esimerkiksi pyytämällä pyyntöä sähköpostitse kirjallisena. Kieltäytyminen voi olla helpompaa kirjallisesti, koska tekstiä saa pohtia ja hioa rauhassa.

– Se, että sanot "ei", antaa sinun sanoa "kyllä" tärkeille asioille. Saat sen ansiosta olla parempi ihminen, koska kun sanot "kyllä", teet sen hyvistä syistä, et närkästyneenä tai pelosta. Se luo tilaa sille, millä sinulle on eniten väliä sen sijaan, että tämä asia hukkuisi kiireeseen, kuten meille useimmille käy.

Brotheridge kehottaakin myötäilijää pohtimaan, mihin kaikkeen hän voisi suostua, jos osaisi sanoa "ei". Mihin kaikkeen ylimääräistä aikaa jäisi?

– Anna mahdollisuuksien inspiroida sinut sanomaan "ei".

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat