16 töykeää, asiatonta tai suorastaan vaarallista tapaa, joita moni toistaa huomaamattaan – kuinka moneen olet sortunut?

Toimitko näillä tavoilla? Voit olla varma, että ihmiset vihaavat sinua 1:24
Oletko varsinainen kynnysmatto? Entä kehutko saavutuksiasi sanomalla, ettei niissä "ole mitään kehumista"? Onneksi olkoon – joku pitää sinua varmasti ärsyttävänä! 

Käytätkö puhelimen kaiutinta kuunnellaksesi musiikkia? Entä tilaatko kahvin sanomalla vain "kahvi"? Tässä listaus ärsyttäviä tapoja, joita moni toistaa huomaamattaan. Moneenko olet sortunut?

Junan penkillä tilaa vievä laukku, elokuvissa kovaan ääneen puhuva pari tai liukuportaissa väärällä puolella seisova kanssamatkustaja voivat saada sykkeen nousemaan. Toisinaan ihminen voi kuitenkin olla ajattelematon huomaamattaan!

BestLife-sivusto kokosi ärsyttäviä tapoja, joita moni toistaa huomaamattaan. Moneenko olet sortunut?

16 töykeää, asiatonta tai suorastaan vaarallista asiaa – kuinka moneen olet sortunut?

  1. Käytätkö puhelimen kaiutinta puhuaksesi tai kuunnellaksesi musiikkia? Jos et tarvitse kaiutinta esimerkiksi kuulosyistä, on asiallista antaa muiden kaupassa, junassa tai bussissa viettää päiväänsä rauhassa, yksityistä puheluasi kuuntelematta. Kaikilla ei myöskään ole sama musiikkimaku kuin sinulla.
  2. Älä puhu puhelimessa tai viestittele samalla, kun teet tilausta kassalla. Anna huomiosi puoleksi minuutiksi asiakaspalvelijalle sen sijaan, että jättäisit hengittävän ja tuntevan ihmisen huomiotta sen vuoksi, että voit tykätä Instagram-kuvasta. Jos et voi lopettaa puhelua, kerro juttukaverillesi, että olet kassalla; anna sitten huomiosi kassahenkilölle myynti- ja maksutapahtuman ajaksi.
  3. Muista myös kiittää saamastasi palvelusta. Se ei maksa mitään, mutta on kohteliasta ja tuo hyvän mielen! Kahvilan tiskillä "iso kahvi" ei ole sama asia kuin "iso kahvi, kiitos". 
    LUE MYÖS: 10 tärkeää käskyä baarikäyttäytymiseen suomalaisille: Ethän ikinä tee näin!

  4. Jos tiskille, bussiin tai kassalle on jonoa, ole valmis suorittamaan tilaus tai maksu silloin, kun on oma vuorosi. Älä siis ala vasta tiskille päästyäsi pohtia, minkä juoman tilaisit – muuten viivästytät muita entistä enemmän.
  5. Älä käytä liikaa hajuvettä! Kaikki eivät pidä siitä tuoksusta, jonka pauloissa itse olet. Liiallinen hajusteiden käyttö tekee esimerkiksi hissimatkoista tai avokonttorielämästä hyvin vaikeaa allergisille.
  6. Älä anna neuvoja, joita kukaan ei kysynyt. Kun ystävä kertoo vaikeasta tilanteestaan, monelle tulee ensimmäisenä mieleen kertoa omasta, vastaavasta tilanteesta elämässään ja kuorruttaa kertomus vielä "sinun pitäisi..."- tai "tuossa tilanteessa minä kyllä..." -neuvoilla. Anna neuvoja vasta, jos niitä kysytään. Toisinaan ihminen kaipaa vain kuuntelijaa, ei apua!
  7. Älä yritä "panna paremmaksi" omalla tarinallasi. Kaikissa keskusteluissa ei ole kyse sinusta tai siitä, kenelle on sattunut hauskin, ihanin tai karmivin kokemus. Omia tarinoita on toki hauska jakaa muille, mutta älä anasta muille tarkoitettua hetkeä parrasvaloissa itsellesi.
  8. Älä kieltäydy kohteliaisuuksista. Voi tuntua vaikealta olla hiljaa, kun sukulainen tai ystävä antaa kehuja, joihin oma mielesi ei usko. On kuitenkin epäkohteliasta alkaa kiistellä asiasta, minkä lisäksi kehujen nollaaminen tuhahtelemalla ei ainakaan paranna itsetuntoasi – se saattaa itse asiassa vain ruokkia epävarmuuksia. Entä, jos vain yrittäisit uskoa kehut, tai ainakin olla kieltämättä niitä?
    LUE MYÖS:  Vuosikaudet Sohvi soimasi itseään ja yritti aina laihduttaa vielä vähän lisää – toivoo nyt, että useampi löytäisi oman ihanuutensa: "Moni elää sellaista sitku- ja mutku-elämää"
  9. Älä kävele zombina puhelin kädessäsi! Vaikka ajatustenvaihdolla tuntuisi olevan kiire, älä silti viestittele kävellessäsi; voit aiheuttaa vaaratilanteen. Pysähdy paikallesi kirjoittamaan viestit ja lukemaan ne. Älä myöskään koskaan käytä kännykkää ajaessasi! Luimme neljän sanan viestin ratissa ja testasimme, miten pitkälle auto ehtii lukemisen vaatimassa ajassa. Katso karu tulos:

    Kännykän näprääminen ajaessa on suuri onnettomuusriski – toimittajamme kokeili matkapuhelimen käyttöä ajon aikana 6:54

  10. Älä ihmettele suureen ääneen sitä, ettei työtoverisi tiedä asiaa X. Kaikki eivät osaa tai tiedä kaikkea, ja toisen ihmisen kykyjen kyseenalaistaminen aiheuttaa pahaa mieltä ja on lisäksi todella epäkohteliasta. 
  11. Esittele toisilleen sellaiset tuttavasi, jotka eivät tunne toisiaan. On epämukavaa jäädä juhlissa seisomaan sellaisen ihmisen viereen, josta ei tiedä edes etunimeä. Tunnet molemmat ihmiset, joten mikset auttaisi heitä tutustumaan? Entä muistatko itse, miten kauhealta tuntuukaan seistä sivussa, kun oma kumppani vaihtaa kuulumisia jonkun kanssa? Käytä viisi sekuntia ajastasi esitelläksesi ihmiset toisilleen. He kiittävät sinua hiljaa mielessään.
  12. Kädessäsi on pihvipakkaus, jonka ostamisen suhteen tulit toisiin aatoksiin, mutta lihahyllylle on niin pitkä matka... Älä jätä tuotetta väärään hyllyyn kaupassa, varsinkaan, jos tuote voi pilaantua! Vääriin hyllyihin jätetyt tuotteet jäävät muiden siivottaviksi, ja mikäli tuotteen pitäisi olla kylmässä, se joutuu väärään paikkaan jättämisen seurauksena luultavasti suoraan roskiin.
  13. Vaikka miten haluaisit säästää aikaa, älä mene pikakassalle, jos korissasi on 39 erilaista tuotetta. Se voi nopeuttaa omaa jonotustasi, mutta on epäreilua muille.

  14. Älä käske kenenkään hymyillä tai piristyä. Pirteän ilmeen vaatiminen ihmiseltä, jolla kenties on hyvin huono päivä, vain pahentaa kyseisen ihmisen oloa. Kukaan ei ole sinulle velkaa pirteää mieltä tai iloista ilmettä.
  15. Kirjoitetun tekstin tulkitseminen on toisinaan vaikeaa, sillä sen mukana ei tule äänen sävyä tai kasvojen ilmeitä. Säästä siis muiden tunteita, ÄLÄ KIRJOITA NÄIN!!! YMMÄRSITKÖ?? Vaikka omasta mielestäsi olisit viestinyt hillitysti, toisen osapuolen kokemus voi olla täysin erilainen.
    LUE MYÖS: Millaisen kuvan annat itsestäsi? Näin vastaat vakuuttavasti sähköpostiin
  16. Älä kysy ihmiseltä, onko hänellä lapsia. Koskaan ei voi tietää, kuka kärsii lapsettomuudesta, tai on juuri saanut keskenmenon. Anna perheasioiden tulla keskustelussa luonnostaan esiin ja kysy lapsista vasta sitten, kun tiedät heidän olemassaolostaan.

Lue myös:

    Uusimmat