Mainos

Kaksi bosnialaista sotarikollista Suomeen

Kaksi bosnialaista sotarikollista on siirretty Suomeen kärsimään tuomiotaan.

Kaksi Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa tuomittua Bosnian muslimia kärsivät vankeusrangaistuksensa Suomessa, ilmoittavat Haagin tuomioistuin ja Suomen viranomaiset.

Hazim Delic ja Esad Landzo tuomittiin 18 ja 15 vuoden vankeuteen. Rikosseuraamusviraston mukaan miehet on jo siirretty Suomeen. Tarkempia tietoja heidän sijoituspaikastaan ei ilmoitettu. Delic toimi Bosnian sodan aikana serbeille tehdyn keskitysleirin varakomentajana Celebicissä keskisessä Bosniassa, Landzo puolestaan samaisen leirin vartijana.

Tuomioistuin katsoi heidän syyllistyneen serbivankien tappamiseen, kiduttamiseen ja muuhun epäinhimilliseen kohteluun. Yhdessä miesten kanssa tuomittiin myös leirin komentajana toiminut kroaatti Zdravko Mucic yhdeksän vuoden vankeuteen. Hänet kuitenkin vapautettiin, sillä hän oli jo ehtinyt kärsiä kaksi kolmannesta rangaistuksestaan Haagissa.

Kolme tuomittua Suomen vankiloissa

Delicin ja Landzon lisäksi Suomessa on tällä hetkellä yksi sotarikostuomioistuimessa tuomittu henkilö suorittamassa rangaistustaan. Suomessa kärsi rangaistuksensa niin ikään sotarikoksista tuomittu kroaatti Zlatko Aleksovski. Hänet vapautettiin Kylmäkosken vankilasta marraskuussa 2001.

Yhteensä kahdeksan maata on tehnyt sotarikostuomioistuimen kanssa yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa tuomittujen lähettämisen näihin maihin kärsimään rangaistustaan. Suomen lisäksi sopimuskumppaneita ovat Ruotsi, Italia, Norja, Itävalta, Ranska, Espanja ja Tanska. Lisäksi Saksa on tehnyt eräitä yksittäistapauksia koskevan sopimuksen.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.