Kajaanin Jormuaan perustetaan yksityinen luonnonsuojelualue – "Olen ylpeä voidessani muistaa rakasta isääni ja suojella samalla upeaa suomalaisluontoa"

Kainuun ELY-keskus on sopinut yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta maanomistaja Minna Timosen kanssa asiasta.

Luonnonsuojelualue eli Setti Eemilin Rauhoitusmetsä on pinta-alaltaan noin 8,4 hehtaaria.

Suojelualue sijaitsee Häikiövaaran kupeessa rajautuen Jormualahden rantaan. Kohteessa on rinteessä kasvava iäkäs ja järeä kuusikko, lahopuiden kuvaillaan tuovan peikkometsän tunnelmaa. Tuoreen- ja lehtomaisen kankaan vaihtelua rikastuttavat lehtolaikut.

– Kohde on hieno ja vaihteleva kokonaisuus täydennettynä vaateliaiden lehtokasvillisuuden tarjoamilla yksityiskohdilla, luonnonsuojeluasiantuntija Suvi Schroderus Kainuun ELY-keskuksesta kuvaa suojelualuetta.

Lehtojen suojissa kasvaa mustakonnanmarja sekä kevätlinnunherne. Suojelualueella on myös tuomea ja harmaaleppää, jonka rungoilla esiintyy salonyppy- ja lepännyppyjäkälää.

Kohteelta löytyy myös melko suuri kirkasvetinen avolähde.

Luoteispuolella rinne jyrkkenee ja rinteen yläpuolella on kalliorinne lakialueineen. Lakialueen päällä kasvaa harvaa iäkkäämpää kalliomännikköä. Kallion päältä avautuu hieno näkymä sinisenä kimmeltävälle Oulujärvelle.

– Olen ylpeä voidessani muistaa rakasta isääni ja suojella samalla upeaa suomalaisluontoa myös jälkipolville ja kunnioittaa sitä hetkeä, kun isäni vei minut peikkometsään ensimmäistä kertaa, kun olin alle kymmenvuotias, Minna Timonen perustelee.

Alue on suojeltu METSO-ohjelman valintakriteereiden perusteella. Setti Eemelin Rauhoitusmetsän perustamisen mahdollisti Pohjois-Suomeen myönnetty luonnonsuojelualueiden hankintaan osoitettu lisämääräraha.        

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja