Pentti Linkolan muistoksi hankittu suojelualueet Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta – "Koskematon rauha"

Kirjailija ja näyttelijä Reidar Palmgren suojelee luontoa Pentti Linkolan jalanjäljissä 6:08
Kirjailija ja näyttelijä Reidar Palmgren suojelee luontoa Pentti Linkolan jalanjäljissä

Luonnonsuojelija Pentti Linkolan muistoksi on hankittu kaksi suojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on lähes 60 hehtaaria. Muistometsä sijaitsee Toivakan Riuttasalossa ja muistolehto Kangasalan Sahalahden Kurikanvuorella.

Muistometsän perustajina ovat Pentti Linkolan perustama Luonnonperintösäätiö sekä Päijänteen Luonnonperintösäätiö. Muistolehdon takana on Luonnonperintösäätiö. Molempien hankkeiden rahoituksesta merkittävä osa on tullut lahjoittajilta.

Luonnonperintösäätiö perusti Linkolan kuoleman jälkeen keväällä 2020 muistokeräyksen, joka on tähän mennessä tuottanut lähes 435  000 euroa. Keräystä jatketaan edelleen, koska muistoalueiden hinta ei ole tullut kokonaan katettua keräyksen tuotolla. Suojelualueita pyritään jatkossa laajentamaan.

– On upeaa, että niin moni lahjoitti Linkolan muistokeräykseen. Olemme kiitollisia, sillä se mahdollisti hienojen luonnonalueiden hankkimisen ja rauhoittamisen. Toivottavasti saamme jatkossa laajennettua suojelualueita, se olisi varmasti myös Linkolan toive, sanoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg tiedotteessa.

Monia mahdollisia alueita tarjolla

Muistometsä ja muistolehto valittiin usean mahdollisen alueen joukosta ja ne edustavat Päijänteen vaikutuspiirin rikasta luontoa parhaimmillaan.

– Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle, sanoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila tiedotteessa.

Pentti Linkola perusti Luonnonperintösäätiön vuonna 1995. Päijänteen Luonnonperintösäätiön perusti Päijätsalon Osuuskunta vuonna 2008 Pentti Linkolan innoittaman esimerkin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat