Inariin lähes 700 hehtaarin yksityinen luonnonsuojelualue – Pentti Linkolan muistometsän rahoittivat pääosin lahjoittajat

Metsästysalueet vähenevät luonnonsuojelualueiden vuoksi 1:54
Metsästysalueet ovat vähentyneet Suomessa luonnonsuojelualueiden vuoksi.

Suomeen on perustettu vastikään kaksi kiinnostavaa luonnonsuojelualuetta. Inarissa sijaisteva yksityinen luonnonsuojelualue on noin 700 hehtaarin laajuinen. Luonnonsuojelija Pentti Linkolan muistoksi hankittujen suojelualueiden yhteispinta-ala on lähes 60 hehtaaria.

Inarin kunnan alueelle lähelle Inarijärveä on perustettu liki 700 hehtaarin suuruinen yksityinen luonnonsuojelualue. Hankkeen takana ovat Utsjoen Porotilojen Yhteismetsä ja Lapin ely-keskus.

Suojelualueen puusto on keskimäärin yli 200-vuotiasta männikköä. 

Lahopuuta alueella on paikoitellen runsaasti. Kasvupaikkatyypiltään alue on pääosin kuivahkoa kangasta, ja noin 75 prosenttia alueesta on uudistuskypsää metsää, jossa on runsaasti arvokkaita lajiesiintymiä.Suojelupäätös turvaa myös saamelaiskulttuurin ja elinkeinojen harjoittamisen alueella.

– Alue on tärkeä talvilaidunalue paliskunnalle: vanhaa, hyvää luppometsää. On myös tärkeää, että alueilla säilyy metsästys- ja kalastusoikeudet, sanoo Utsjoen Porotilojen Yhteismetsän puheenjohtaja Ilmari Tapiola tiedotteessa.

Yksityismailla sijaitsevia luonnonsuojelualueita on lähes 7 800.

Linkolan muistoksi hankittu suojelualueet Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta

Luonnonsuojelija Pentti Linkolan muistoksi on hankittu kaksi suojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on lähes 60 hehtaaria. 

Muistometsä sijaitsee Toivakan Riuttasalossa ja muistolehto Kangasalan Sahalahden Kurikanvuorella.

Muistometsän perustajina ovat Pentti Linkolan perustama Luonnonperintösäätiö sekä Päijänteen Luonnonperintösäätiö. Muistolehdon takana on Luonnonperintösäätiö. Molempien hankkeiden rahoituksesta merkittävä osa on tullut lahjoittajilta.

Luonnonperintösäätiö perusti Linkolan kuoleman jälkeen keväällä 2020 muistokeräyksen, joka on tähän mennessä tuottanut lähes 435 000 euroa. Keräystä jatketaan edelleen, koska muistoalueiden hinta ei ole tullut kokonaan katettua keräyksen tuotolla. Suojelualueita pyritään jatkossa laajentamaan.

– On upeaa, että niin moni lahjoitti Linkolan muistokeräykseen. Olemme kiitollisia, sillä se mahdollisti hienojen luonnonalueiden hankkimisen ja rauhoittamisen. Toivottavasti saamme jatkossa laajennettua suojelualueita, se olisi varmasti myös Linkolan toive, Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg toteaa tiedotteessa.

Monia mahdollisia alueita tarjolla

Muistometsä ja muistolehto valittiin usean mahdollisen alueen joukosta ja ne edustavat Päijänteen vaikutuspiirin rikasta luontoa parhaimmillaan.

– Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle,  Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila sanoo tiedotteessa.

Pentti Linkola perusti Luonnonperintösäätiön vuonna 1995. 

Päijänteen Luonnonperintösäätiön perusti Päijätsalon Osuuskunta vuonna 2008 Pentti Linkolan innoittaman esimerkin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat