Mainos

Järvirosvojen piilopaikkanakin tunnettu kiistelty saari myytiin valtiolle – "Valtakunnallisesti arvokas"

Metsäyhtiö UPM on myynyt luonnostaan tunnetun Ärjänsaaren Kainuun ELY-keskukselle.

Ärjänsaari on osa Suomen Natura 2000 -verkostoa ja valtakunnallista rantojensuojeluohjelmaa. Alue tunnetaan hiekkarannoista, dyyneistä ja korkeista rantatörmistä.

Noin 270 hehtaarin suuruinen saari sijaitsee Oulujärvessä, noin 16 kilometrin päässä Kajaanin keskustasta.

– Ärjänsaari on monimuotoisen luontonsa ja kulttuurihistoriansa kannalta arvokas, ja se on myös vilkkaassa virkistyskäytössä erityisesti kesäaikaan, toteaa ylijohtaja Kari Pääkkönen Kainuun ELY-keskuksesta.

UPM on vuosien ajan myynyt yhtiön metsäomaisuutta kaukana yhtiön tehtaista sijaitsevilta alueilta, kuten Kainuusta. Ilman myyntiä Ärjänsaarta olisi voinut uhata ainakin jonkinlaiset hakkuut.

Ärjänsaari on geologisesti, muinaismuistojen, kulttuurihistorian sekä luonto-, maisema- ja virkistysarvojensa puolesta valtakunnallisesti arvokas harjusaari, joka kuuluu Suomen pisimpiin lukeutuvaan harjujaksoon.

Luontoarvojen lisäksi Ärjänsaarella on huomattava merkitys seudun kulttuurihistoriassa. Saari on ollut muun muassa saamelaisten riittipaikka, ja järvirosvojen tiedetään piilotelleen siellä.

Ärjänsaari pysyy avoimena veneilijöille ja retkeilijöille omistajavaihdoksen jälkeenkin. Saaren hallinta tulee siirtymään Metsähallituksen luontopalveluille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.