Kaiveletko nenääsi? Ei missään nimessä kannata, sanoo professori – tutkimus paljasti terveysriskin

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO MYÖS VIDEO:  Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin? Asiasta keskusteltiin Suomi Areenassa 2021.

Nenän kaiveluun liittyy tuoreen tutkimuksen mukaan melkoisia terveysriskejä.

Tuore Australian Griffithin yliopiston tutkimus osoittaa nenän kaivelun voivan kasvattaa Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä.

Tutkimuksen perusteella bakteerit voivat kulkea nenäontelon hajuhermon kautta aivoihin ja luoda Alzheimerin tautiin liitettyjä merkkiaineita. Tutkimustuloksista kerrottiin Scientific Reports -julkaisussa ja asiasta kertoo muun muassa New York Post.

Näin bakteerit kulkeutuvat nenästä aivoihin

Tutkimuksessa havaittiin, että Chlamydia pneumoniae -bakteeri, joka liittyy moniin hengitystieinfektioihin kuten keuhkokuumeeseen, käyttää hajuhermoa tunkeutumisreittinään keskushermostoon. Aivojen solut vastaavat bakteerin hyökkäykseen tuottamalla amyloidi-beetaproteiinia, joka tunnetaan myös Alzheimerin taudin tunnusmerkkinä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkimuksissa pystytään toteamaan Chlamydia pneumoniae -bakteerin kulku hajuhermossa ja vaikutukset aivoissa.

Tulokset "potentiaalisesti pelottavia myös ihmisille"

Tutkimus toteutettiin hiirillä, mutta tulokset voivat tutkijoiden mukaan olla "potentiaalisesti pelottavia myös ihmisille".

Tutkijoiden mukaan hajuhermo toimii bakteereille pikareittinä aivoihin, ja ne pystyvät näin ohittamaan veri-aivoesteen. Aivoliiton mukaan veri-aivoeste on fyysinen este, joka säätelee erilaisten aineiden pääsyä verenkierrosta aivosoluihin.

Tutkijoiden seuraavana tavoitteena on todistaa, että tämä reitti on olemassa myös ihmisillä.

– Tiedämme, että näitä samoja bakteereja on ihmisissä, mutta emme ole selvittäneet, kuinka ne pääsevät meihin, tutkimusta johtamassa ollut professori James St. John toteaa yliopiston tiedotteessa.

Nenän kaivelu ei kannata

Professori toteaa yliopiston tiedotteessa yksiselitteisesti, että nenän kaivelu ei kannata.

– Ei kannata vaurioittaa nenän limakalvoja, ja kaivelu tai muu ronkkiminen voi tehdä niin. Jos vaurioitat limakalvoa, voit kasvattaa aivoihin kulkeutuvien bakteerien määrää. 

Professori tiimeineen muistuttaa hajuaistin heikkenemisen voivan olla yksi varhainen merkki Alzheimerin taudista. Tutkijat ehdottavatkin yli 60-vuotiaille hajutestejä, joilla sairaus voitaisiin löytää varhaisessa vaiheessa.

– Kun täytät 65 vuotta, riskitekijäsi nousevat heti. Tarkastelemme kuitenkin myös muita syitä, koska kyse ei ole vain iästä, vaan myös ympäristöaltistumista. Uskomme, että bakteerit ja virukset ovat kriittisiä tekijöitä.

Lue myös:

    Uusimmat