Mitä rään väri tai koostumus kertoo, miksi nenä menee tukkoon ja onko nenän kaivaminen lopulta edes vaarallista? Asiantuntija vastaa kysymyksiin räästä.
Nenäeritteet ovat oleellinen osa arkeamme: välillä se on ärsyttävää pientä niiskutusta, toisinaan allergian aiheuttamaa ja ajoittain hieman äreämmän flunssan seurausta.
Varsinkin pandemian aikana tuntuu, että pienikin niiskahdus kielii vaarallisesta taudista, vaikka oikeasti nenä saattaa luonnollisista syistä alkaa valumaan jo siitä, että lämpötila vaihtuu merkittävästi.
Kysyimme asiantuntijalta vastauksia mieltä askarruttaviin räkäkysymyksiin sekä huolenaiheeseen, josta meitä kaikkia on jo lapsesta asti varoiteltu: onko rään syöminen vaarallista?
Lue myös: Tutkimus: He levittävät pärskeitään tehokkaimmin – looginen syy sukupuolierolle
Mitä rään väristä voi päätellä?
– Oikeastaan ei kauheasti yhtään mitään, Mehiläisen Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero kommentoi.
Kansan keskuudessa kuulee kuitenkin hyvin yleisenä väitteenä sitä, että juuri hyvin keltainen tai vihreän värinen räkä olisi bakteerin aiheuttamaa.
– Kyllä, mutta se ei pidä paikkaansa. Virukset tekevät ihan yhtä lailla vaikka minkä väristä räkää.
Heron mukaan vetinen ja kirkas nuha on kuitenkin yleisimmin juuri allergista nuhaa.


