Mitä voit päätellä vihreästä tai "suklaisesta" räästä? Asiantuntija vastaa visaisiin räkäkysymyksiin: "Ei kannattaisi niinkään kaivella"

Milloin voi jäädä pois töistä flunssan vuoksi? Saako sairaustodistuksen etänä? Työterveyslääkäri vastaa 3:13
Milloin voi jäädä pois töistä flunssan vuoksi? Saako sairaustodistuksen etänä? Työterveyslääkäri vastaa

Mitä rään väri tai koostumus kertoo, miksi nenä menee tukkoon ja onko nenän kaivaminen lopulta edes vaarallista? Asiantuntija vastaa kysymyksiin räästä.

Nenäeritteet ovat oleellinen osa arkeamme: välillä se on ärsyttävää pientä niiskutusta, toisinaan allergian aiheuttamaa ja ajoittain hieman äreämmän flunssan seurausta.

Varsinkin pandemian aikana tuntuu, että pienikin niiskahdus kielii vaarallisesta taudista, vaikka oikeasti nenä saattaa luonnollisista syistä alkaa valumaan jo siitä, että lämpötila vaihtuu merkittävästi.

Kysyimme asiantuntijalta vastauksia mieltä askarruttaviin räkäkysymyksiin sekä huolenaiheeseen, josta meitä kaikkia on jo lapsesta asti varoiteltu: onko rään syöminen vaarallista?

Mitä rään väristä voi päätellä?

– Oikeastaan ei kauheasti yhtään mitään, Mehiläisen Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Hero kommentoi.

Kansan keskuudessa kuulee kuitenkin hyvin yleisenä väitteenä sitä, että juuri hyvin keltainen tai vihreän värinen räkä olisi bakteerin aiheuttamaa.

– Kyllä, mutta se ei pidä paikkaansa. Virukset tekevät ihan yhtä lailla vaikka minkä väristä räkää.

Heron mukaan vetinen ja kirkas nuha on kuitenkin yleisimmin juuri allergista nuhaa.

Entäpä hyvin tumma tai jopa verinen räkä?

– Joskus harvoin, jos tulee ihan tumman ruskeaa, jopa "suklaista" räkää, kyse saattaa olla sienitulehduksesta poskiontelossa. Tämä on kyllä aika harvinaista.

Jos räkä on sen sijaan useita viikkoja hyvin veristä, asia kannattaa Heron mukaan käydä tarkistuttamassa.

Voiko koostumuksesta päätellä mitään?

Jos nenän päässä on lähes koko ajan tippa ja nenäliinaa pitää kantaa jatkuvasti mukana, kyse saattaa olla vasomotorisesta nuhasta, joka on krooninen nuhatyyppi, Hero kertoo.

Mikä tahansa limainen räkä sen sijaan saattaa olla virus- tai bakteeriperäistä.

Miksi nenä alkaa vuotamaan kylmässä?

Nenän limakalvot reagoivat usein lämpötilan muutoksiin ja ulkona tai sisälle lämpimään astuessa nenä saattaa alkaa vuotamaan.

– Meillä nenässä on paljon limakalvostoa, joka tavallaan elää: se supistuu ja turpoaa ja toisaalta kylmässä ja kuivassa ilmassa nenän limakalvo alkaa usein kostumaan, Hero kertoo.

Sama ilmiö tapahtuu siis esimerkiksi siirtyessä kylmästä lämpimään: kyse on nenän limakalvojen reagoimisesta muutokseen.

Limakalvojen reagointi liittyy myös siihen, miksi nenä menee flunssassa tukkoon.

Usein nenäonteloissa on limaa ja räkää johtuen flunssaviruksesta, mikä ärsyttää limakalvostoa saaden sen turpoamaan ja tuottamaan limaa.

– Limakalvosto pyrkii eroon taudinaiheuttajista ja saattaa ruveta turpoamaan, Hero selittää.

Onko nenän kaivaminen tai rään syöminen vaarallista?

Nenän kaivaminen ei sinänsä ole muutoin vaarallista, paitsi jos oikein kunnolla kaivelee, nenän väliseinä saattaa kuivua ja karstoittua.

– Joku on jopa saanut aikaan reiän tuohon väliseinään, kun on oikein rapsutellut. Siinä mielessä ei kannattaisi nenää niinkään kaivella, kyllä se limakalvoja kuitenkin ärsyttää ja rikkoo, Hero toteaa.

Ymmärrettävästi nenässä tuntuva karsta saattaa kuitenkin kutkutella siinä määrin, että sitä olisi mukavaa pois kaivella.

Nenän kaivelu tai varsinkaan rään syöminen ei ole sosiaalisesti kovinkaan hyväksyttävää, mutta niinkään vaarallista räkäklöntin tunkeminen hampaiden väliin ei varsinaisesti ole.

– Jos kaivaa sormella nenää ja sitten syö rään, niin ehkä siitä sormesta tulee enemmän pöpöjä suuhun. Nenässähän ne pöpöt ovat samoja kuin kehossa muutenkin, Hero toteaa.

Katso myös: Treenaamaan flunssan jälkeen? Ota tämä huomioon: "Kunto laskee 25 prosenttia"

Lue myös:

    Uusimmat