Asiantuntijat rauhoittelevat hätääntyneitä nenän kaivelijoita: "Erittäin epätodennäköistä, että sormi nenässä aiheuttaisi Alzheimerin taudin"

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO MYÖS VIDEO: Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin? Asiasta keskusteltiin Suomi Areenassa 2021.

Voiko nenän kaivelulla oikeasti olla yhteys Alzheimerin tautiin, kuten tuoreessa tutkimuksessa väitettiin? Useat tutkijat epäilevät asiaa.

Marraskuussa uutisoitiin Australian Griffithin yliopiston tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan nenän kaivelu voi kasvattaa Alzheimerin tautiin sairastumisen riskiä.

Tutkimuksen perusteella bakteerit voivat kulkea nenäontelon hajuhermon kautta aivoihin ja luoda Alzheimerin tautiin liitettyjä merkkiaineita. Tutkimustuloksista kerrottiin Scientific Reports -julkaisussa ja asiasta kertoo muun muassa New York Post.

Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että Chlamydia pneumoniae -bakteeri, joka liittyy moniin hengitystieinfektioihin kuten keuhkokuumeeseen, käyttää hajuhermoa tunkeutumisreittinään keskushermostoon. Aivojen solut vastaavat bakteerin hyökkäykseen tuottamalla amyloidi-beetaproteiinia, joka tunnetaan myös Alzheimerin taudin tunnusmerkkinä.

Neurotieteilijät ja dementiatutkijat tyrmäävät: "En ole koskaan nähnyt todisteita siitä"

Eri medioissa kohauttanut tutkimus on kerännyt kuitenkin myös asiantuntijoilta kritiikkiä. New Atlas -sivuston mukaan nenän kaivelun ja Alzheimerin taudin välinen yhteys on melko lailla spekulatiivista. 

New Atlas otti yhteyttä useisiin neurotieteilijöihin ja dementiatutkijoihin kysyäkseen heidän mielipidettään tutkimustuloksista. Monet pitivät tutkimustuloksia niin naurettavina, etteivät halunneet edes kommentoida aihetta. Osalla tutkijoista oli kuitenkin oma näkemyksensä Griffithin yliopiston professori James St. Johnin tutkimustuloksissa esitettyyn hypoteesiin. 

New South Walesin yliopiston neurotieteilijä Bryce Vissel toteaa St. Johnin tutkimuksen ydinhavaintojen olevan mielenkiintoisia. Visselin mukaan ajatus siitä, että bakteeri-infektiot voivat kulkea nenän kautta aivoihin ja liittyä dementiaan, on kiehtova, mutta se on edelleen hyvin spekulatiivista. Visselin mukaan ei ole olemassa todisteita siitä, että ihmisten yleinen tapa, nenän kaivelu, olisi missään yhteydessä Alzheimerin tautiin. 

– En ole koskaan kuullut siitä, nähnyt todisteita siitä tai saanut perusteita antaa tällaista lausuntoa.

Tutkijatohtori: Erittäin epätodennäköistä, että sormi nenässä aiheuttaisi Alzheimerin taudin

Visselin mukaan tuoreiden tutkimustulosten takia ei tarvitse pelätä nenän kaivelua jatkossakaan. Samoilla linjoilla on tutkijatohtori Nikki-Anne Wilson.

– Tämä eläintutkimus ei todista, että nenän kaivelu voisi aiheuttaa Alzheimerin taudin. Tiedämme, että Alzheimerin taudin kehittymiseen on monia vaikuttavia tekijöitä koko eliniän ajan, mutta on erittäin epätodennäköistä, että sormi nenässä aiheuttaisi Alzheimerin taudin.

New Atlas -sivusto nostaa myös esiin, että Griffithin yliopiston tutkimus julkaistiin alun perin jo helmikuussa, ja nyt aiheesta tehtiin yllättäen uusi lehdistötiedote iskevällä otsikolla. Tutkimusta johtaneen James St. Johnin mukaan tutkimus jäi helmikuussa muiden uutisten jalkoihin, minkä vuoksi aihetta nostettiin esiin uudelleen.

Jatkotutkimus tulossa – nenän kaivelusta ei enää mainintaa

Professori St. John myöntää, että hellällä nenän kaivelulla tuskin on vaikutusta terveyteen, mutta ongelmia voi hänen mukaansa muodostua, jos nenää kaivelee rajusti ihon rikkomalla.

Professori kertoo saaneensa yhteydenottoja useilta eri korva-, nenä- ja kurkkuasiantuntijoilta, jotka ovat olleet innoissaan tutkimuksen löydöksistä ja kehottaneet tutkimaan asiaa lisää. 

– He sanoivat, että asiaa kannattaa tutkia lisää, St. John toteaa New Atlas -sivustolle.

St. John onkin aloittamassa ensi vuonna laajaa tutkimusta, jossa tarkastellaan myöhään alkavan Alzheimerin taudin alkuvaiheessa olevia ihmisiä. Tutkimuksessa tutkitaan osallistujien hajuaistia, otetaan bakteereja nenästä ja tutkitaan heidän sairaushistoriaansa todisteiden varalta nenätulehduksista. St. John ei kuitenkaan mainitse, että nenän kaivelu liittyisi mitenkään tulevaan tutkimukseen. 

New Atlas -sivusto rauhoitteleekin kaikkia nenän kaivelijoita:

– Nenän kaivajien kannattaa rentoutua. Älä huoli siitä, että tämä poikkeuksellisen yleinen tapa aiheuttaisi Alzheimerin taudin.

Lue myös:

    Uusimmat