Mainos

Poliisi MTV:n vappuvieraana – näin poliisi varautuu juhlintaan

1:57

Poliisi on varautunut tänä vappuna paitsi riehakkaaseen juhlintaan myös mahdollisiin ääriryhmien yhteenottoihin. Poliisin mukaan varsinaista uhkaa vakavista välikohtauksista ei ole tiedossa.

Vappu on juhannuksen ja uuden vuoden ohessa yksi vuoden riehakkaimmista juhlista Suomessa. Poliisille se teettää huomattavasti lisätyötä.

Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola veikkaa, että aurinkoinen sää houkuttelee kaupungille tänä vuonna erittäin runsaasti juhlijoita.

Myös poliisi itse aikoo jalkautua juhlijoiden joukkoon runsaslukuisesti. Helsingissä poliisi seuraa juhlintaa paitsi poliisiautoista käsin myös siviilivaatteissa väkijoukkojen keskellä.

Vanhempien pitäisi tietää, missä omat lapset liikkuvat

Hakola uskoo, että juhlijoiden joukossa on tänä vuonna tuttuun tapaan paljon päihtyneitä, vaikka suomalasten juhlimistavat ovatkin muuttuneet vuosien saatossa selvempään suuntaan.

– Mukaan on tullut tietynlainen hauskanpitoelementti, eikä päihdehakuisuus ole ehkä enää se ykkösjuttu. Vappuna on kuitenkin hyvin paljon nuoria liikenteessä ja ikävä kyllä monet heistä ovat päihtyneitä, Hakola kertoo MTV:n vappuhaastattelussa.

Juha Hakola tähdentää sitä, että vanhempien on tiedettävä, missä oma jälkikasvu liikkuu.

– Vanhempien pitää tietää, missä lapsi on ja kenen kanssa. Jos vanhemmat eivät ole yhtään kiinnostuneita siitä, missä lapsi menee, hänelle ei ole säädetty kotiintuloaikoja tai yhteydenottoaikoja, on tietysti suurempi mahdollisuus, että jotain hölmöilyä tulee päihteidenkin kanssa.

Hakola kannustaa myös kurkistamaan lapsen reppuun tämän lähtiessä juhlimaan.

Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että vappu tarjoaa vanhemmille erinomaisen mahdollisuuden ottaa alkoholinkäytön puheeksi alaikäisten kanssa.

– On tärkeää keskustella alkoholista ja siihen liittyvistä vaaroista, koska nuoret tietävät alkoholista paljon vähemmän kuin yleisesti luullaan. Muistutamme tässä samalla, että alkoholin ostaminen omallekin alaikäiselle on rikos, Itä-Uudenmaan poliisit viestittävät Facebook-sivuillaan.

”Toistaiseksi ei ole mitään uhkaa näköpiirissä”

Poliisi on varautunut tänä vuonna myös ääriryhmien yhteenottoihin. Hakolan mukaan toistaiseksi mitään varsinaista uhkaa välikohtauksista ei ole kuitenkaan näköpiirissä.

Hakola kertoo, että poliisi seuraa tällä hetkellä hyvin tarkasti myös mahdollisiin terroritekoihin liittyviä uhkia.

– Poliisi seuraa tarkalla silmällä ja korvalla kaikkia kansainvälisessä turvallisuustilanteessa tapahtuvia muutoksia. Teemme tietysti myös omaa tilannekuvaa yhdessä keskusrikospoliisin, suojelupoliisin ja paikallispoliisin kanssa. Mitä tulee johonkin tiettyyn terrorismijärjestöön, sitä uhkakuvaa ei tällä hetkellä ole olemassa täällä Suomessa.

Mahdollisiin seksuaalisiin häirintätapauksiin poliisilla on uusia aseita.

– Poliisi on aloittanut (uudenlaisen) sakotuskäytännön. Poliisi voi antaa seksuaalisesta häirinnästä sakon tietyissä oloissa välittömästi.

Vappuna on liikkeellä myös taskuvarkaita

Eniten poliisia työllistävät vappuna häiriökäyttäytyminen ja taskuvarkaat.

–Kun valmistaudutte vappuviikonloppuun, ottakaa lompakoista mukaan vain ja ainoastaan se välttämätön: 1 henkilötodistus, 1 pankkikortti, bussikortti ja hieman käteistä rahaa. Ei kannata kantaa esimerkiksi firman avaimia mukana. Niitä ei välttämättä kukaan anasta, mutta ne voivat myös hävitä, Hakola muistuttaa.

Ketkä sitten ovat Hakolan mielestä vapun pahimpia sikailijoita?

– Se tiedetään vasta vapun jälkeen. Lähtökohta on kuitenkin se, että sikailijoita ovat he, jotka eivät noudata ohjeilta ja hyvän käytöksen tapakirjaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.