Kaikki vaihtoautot eivät ole liikkeille samanarvoisia – nämä vaihtavat omistajaa tehokkaimmin

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Käytetyssä autossa voi olla paljonkin asioita pielessä, vaikka se näyttäisikin nopealla vilkaisulla virheettömältä. Tässä vaihtoautoketju Kamuxin vinkit käytetyn auton ostamiseen.

Premiumautot ovat kysyttyjä myös käytettyinä. Käytettyjen henkilöautojen kauppa oli syyskuussa jopa vilkkaampaa kuin vuosi sitten, jolloin koronasta ei ollut vielä tietoakaan.

Käytettyjä autoja kuluttajilta autoliikkeille välittävän AutoVex.fi-palvelun tiedotteessaan julkaisemat tilastot paljastavat, millaisia autoja yritykset ovat ostaneet kuluttajilta heinä–syyskuun välisenä aikana tänä vuonna.

Käyttövoimista bensa oli ylivoimainen ykkönen, sillä kaikista palvelun kautta liikkeille myydyistä autoista 65 prosenttia oli bensiinikäyttöisiä. Dieseleiden osuus oli 29 prosenttia.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus oli 6 prosenttia, josta valtaosa oli hybridejä. Täyssähköautoja oli 1,6 prosenttia, mutta kaasuautoja vain vaatimattomat 0,4 prosenttia.

Kaikkien palvelun kautta välitettyjen autojen mediaanihinta oli 13 250 euroa ja käyttöönottovuosi keskimäärin 2015. Bensiiniautojen mediaanihinta oli 12 125 euroa, dieseleiden 15 350 euroa. Hintaeroa selittää se, että uudet dieselautot ovat usein suurempia, kalliimpia ja paremmin varusteltuja kuin bensiiniautot. Ero näkyy myös käytetyissä autoissa.

Suosituimpia merkkejä olivat Volkswagen, Audi, Volvo, BMW ja Mercedes-Benz. Bensa-autoissa halutuin oli Volkswagen, dieseleissä puolestaan Volvo.

Vaihtoautokauppa elpyi nopeasti – ensirekisteröinnit vähän viiveellä

AutoVex.fi-palvelun toimitusjohtaja Sebastian Frick kertoo yhtiön tiedotteessa, että vaikka koronapandemia ja poikkeusolot pysäyttivätkin autokaupan maalis–huhtikuussa käytännössä kokonaan, ponnahti vaihtoautokauppa nopeasti kovaan kasvuun. 

– Autoliikkeet lisäsivät käytettyjen autojen ostoa markkinoilta vastatakseen kuluttajien kasvaneeseen kysyntään, mikä näkyy selvänä kasvuna meidän myyntimäärissämme, Frick toteaa.

Uusien autojen kaupan hidastuminen heijastui myös käytettyjen autojen markkinoihin. Tyypillisesti vaihdossa uuteen autoon annetaan käytetty auto, mutta mikäli uusia autoja ei osteta, on myös hyviä vaihdokkeja liikkeellä vähemmän. Tämä taas pelasi kevään ja alkukesän aikana kuluttajan pussiin, sillä hinnat nousivat kysynnän ollessa tarjontaa suurempaa.

Tilanne on sittemmin normalisoitunut, sillä syyskuussa ensirekisteröitiin jo 8 424 uutta henkilöautoa. Se oli vain viitisentoista autoa vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa, jolloin koronapandemiasta ei ollut vielä tietoakaan. Käytettyjen henkilöautojen kauppa taas oli syyskuussa peräti 3,6 prosenttia vilkkaampaa kuin vuosi sitten.

Lähteet: AutoVex.fi, Autoalan tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat