Kaikki ennätykset rikki! Disney jyrää leffamaailmassa

Viihdejätti Disney rikkoo ennätyksiä.

Viihdealan jättiyhtiö Disneyn markkinaosuus elokuvateattereissa on noussut ennätysmäisiin lukemiin. Pitkään Disneyllä oli Pohjois-Amerikassa vuodesta riippuen 10–17 prosentin osuus markkinoista, mutta viiden vuoden nousun huipentumana osuus on tänä vuonna lähes 40 prosenttia.

Mikäli keskiviikkona ensi-iltaan tullut uusi Star Wars: The Rise of Skywalker saavuttaa ennakoidun suosion, maailmanlaajuisesti seitsemän katsotuinta elokuvaa tänä vuonna ovat kaikki Disneyn.

Niihin on uuteenvuoteen mennessä myyty lippuja vähintään 11 miljardilla dollarilla eli noin 9,9 miljardilla eurolla. Edellinen yhden yhtiön ennätys oli 7,6 miljardia dollaria eli noin 6,8 miljardia euroa, ja sen saavutti Disney kolme vuotta sitten.

Disneyn kasvua ovat siivittäneet yritysostot. Se osti supersankareistaan tunnetun Marvelin ja Star Warsin omistavan Lucasfilmin sekä viimeisimpänä perinteikkään kilpailijansa Fox-studion. Mikäli Foxin elokuvat lasketaan, Disneyn tämän vuoden lipunmyynti ylittää 12 miljardia dollaria eli noin 10,8 miljardia euroa.

Ykköselokuva on Avengers: Endgame. Supersankarispektaakkeli rikkoi Avatarin kymmenen vuoden takaiset ennätykset ja nousi kaikkien aikojen dollarimääräisesti menestyneimmäksi elokuvaksi. Vaikka lipunmyyntisaldo suhteutettaisiin inflaatioon, Endgame olisi edelleen ykkösenä yli 50 viimeisimmän vuoden elokuvista.

Suomessa vuoden 2019 katsotuin elokuva on Joker, joka ei ole Disneyn vaan Warner Brosin. Maailmanlaajuisesti se on jäämässä kahdeksannelle sijalle. Suomen kakkosena ja kolmantena ovat Avengers: Endgame ja Disneyn Leijonakuningas.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja