Kai-Pekka oli kateissa yli puoli vuotta, sitten naapuritalon kellarista paljastui karu totuus – näin Seinäjoen mysteerimurhan tutkinta etenee

Seinäjoella kerrostalon kellarista löydettiin viime kesänä murhattu mies. Kai-Pekka Savolaisen kohtalo on yhä täysi mysteeri, vaikka poliisi yritti jo viime kesänä vangita useampaa miestä tapaukseen liittyen.

Seinäjoen Kasperin kaupunginosassa sijaitsevasta kerrostalosta löydettiin viime kesäkuussa kuollut mies.

Kai-Pekka Savolainen oli kadonnut marraskuussa 2020, ja tapausta oli ensin selvitelty tavallisena katoamisena. Viime maaliskuussa poliisi kuitenkin tiedotti uskovansa, että mies oli joutunut henkirikoksen uhriksi.

Epäilyksille saatiin vahvistusta ruumiin löytyessä kesäkuussa, sillä Savolaiselle oli tehty vakavaa väkivaltaa. Tapausta alettiin tutkia murhana.

Poliisi tiedotti pian ruumiin löytymisen jälkeen, että Savolainen surmattiin todennäköisesti jo marraskuun lopulla, 28. – 29.11.2020. Tarkemmin epäiltyä henkirikosta ei kuitenkaan avattu.

Sen poliisi kuitenkin kertoi, ettei henkirikosta ollut tehty kellarissa, vaan Savolaisen ruumis oli siirretty sinne tekopaikalta. Tekopaikkaa ei koskaan paljastettu.

Ruumislöytö tehtiin osoitteessa Kasperinviita 3. Savolaisen oma asunto sijaitsi aivan lähistöllä, vain kivenheiton päässä osoitteessa Urpuviita 2.

Motiivin puute hidastaa tutkintaa

Viime heinäkuussa poliisi vaati viittä miestä vangittavaksi Savolaisen murhasta epäiltynä. Tutkinnallinen siirto ei mennyt poliisin kannalta täysin putkeen.

Yhtä epäiltyä koskeva vangitsemisvaatimus peruttiin ennen asian käsittelyä, eikä muitakaan miehistä vangittu. Käräjäoikeuden mielestä perusteita vangitsemiselle ei ollut. Miehet vapautettiin.

Sen jälkeen jutussa ei ole ollut vangittuna ketään. Juttu on ollut avoinna yli puoli vuotta, eikä syyllistä Savolaisen murhaan ole löydetty.

Poliisi ei ota enää kantaa siihen, onko sillä epäiltyä tai epäiltyjä henkirikokselle.

Tapauksen tutkintaa johtava rikoskomisario Juha Järvelin Pohjanmaan poliisista kuitenkin vakuuttaa, että tutkinta edistyy.

– Tutkintaa tehdään koko ajan.

Järvelin ei avaa tapauksen yksityiskohtia tarkemmin, mutta selittää tutkinnan kestoa sillä, että henkirikoksen jäljille päästiin pitkältä takamatkalta.

– Ensin henkilö katosi, ja sitten alettiin pian tutkia rikosta. Mutta meni puoli vuotta, kun meillä ei ollut edes ruumista.

Omat haasteensa on aiheuttanut myös se, ettei henkirikokselle ole selvinnyt selkeää motiivia.

– Jos olisi joku selkeä syy noussut, olisimme asiassa mahdollisesti pidemmällä. Tässä on erilaisia vaihtoehtoja tullut tutkinnan aikana esiin, ja niistä osa on saatu suljettua pois. Niitä on kuitenkin myös vielä avoinna. En voi enempää valitettavasti sanoa, Järvelin sanoo.

– Kun lähdetään vaihtoehtoja tutkimaan, siinä näyttää aikaa kuluvan, hän jatkaa.

Vihjeitä otetaan yhä vastaan

Vaikka juttu on ollut pimeänä jo jonkin aikaa, Järvelin uskoo vakaasti siihen, että henkirikos saadaan selvitettyä.

– Asia on kesken ja ihan vilpittömästi uskon, että saamme tämän selvitettyä, vaikka tutkinta on venynyt.

Poliisi pyysi tapaukseen liittyen vihjeitä viime kesänä. Järvelinin mukaan vihjeiden tulo on sittemmin tyrehtynyt, mutta hänen mukaansa uusia tietoja otetaan edelleen mielellään vastaan.

Tietoja on pyydetty Seinäjoen Kampusrannassa 28. – 29.11.2020 liikkuneista henkilöistä. Lisäksi poliisi on pyytänyt vinkkejä Savolaisen tuntomerkkeihin sopivan henkilön liikkeistä samalta ajalta.

Poliisi julkaisi aiemmin Savolaisen kuvan ja kertoi miehen olevan noin 172-senttinen, vankkarakenteinen ja painavan 90 kiloa. Miehellä oli katoamisen aikaan siilitukka ja parta. Hän käytti silmälaseja.

Lisäksi poliisi kehotti ilmoittautumaan henkilöä, joka pyysi 28. marraskuuta 2020 illalla tai yöllä Savolaisen naapuria avaamaan kerrostalon ulko-oven siksi, että pääsisi sisälle Savolaisen asuntoon.

Poliisi on pyytänyt vihjeitä sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja