Kalaton-lampi ei ratkaissut kadonneen Heikin mysteeriä, mutta poliisi on edistynyt 14 vuotta vanhassa tappotutkinnassa: "Aika hyvä käsitys, mitä koko episodin takana on"

Outokummun ruumisvihjeet herättävät ihmetystä – onko kyseessä 14 vuotta sitten kadonnut mies? 0:33
Poliisi etsi kadonnutta miestä Outokummun Kalaton-lammesta tuloksetta. Tältä paikan päällä näytti alkukesästä.

Outokummun Kalaton-lampeen kytketyn katoamismysteerin ja epäillyn henkirikoksen esitutkinta on loppusuoralla. Poliisin mukaan sillä on hyvä käsitys siitä, mitä 14 vuotta sitten kadonneelle Heikki Karpoville tapahtui, vaikka miestä ei löydettykään kesällä järjestetyissä etsinnöissä.

52-vuotias Karpov katosi Polvijärvellä sijaitsevasta hoitokodista 29. lokakuuta vuonna 2006. Viime keväänä poliisi aloitti tapauksessa jälleen aktiivisen tutkinnan ja ryhtyi etsimään miehen ruumista naapurikunnassa, Outokummussa, sijaitsevasta Kalaton-lammesta toukokuussa.

Operaatio alkoi, sillä poliisi oli saanut lampeen viittaavia vihjeitä. Epäiltiin, että lammessa saattaisi olla ruumis, ja että kyseessä olisi mahdollisesti vuonna 2006 kadonnut mies.

Vihjeet osoittautuivat kuitenkin perättömiksi. Tutkinnanjohtaja Simo Hämäläinen kertoo, ettei ruumista löydetty, vaikka lampi haravoitiin läpikotaisesti.

– Se tehtiin niin hyvin kuin lammen etsintä on Suomessa mahdollista tehdä, hän sanoo.

– Ruumista ei löytynyt, eikä etsintöjä olla jatkamassa. Siitä voi varmasti jotain päätellä.

Vanhan katoamismysteerin tutkintaa ei ole silti hylätty. Poliisi epäilee yhä kahta henkilöä henkirikoksesta Karpovin katoamiseen liittyen, ja esitutkinnan on määrä valmistua ensi kuun aikana.

– Meillä on vielä muutamia yksittäisiä kuulusteluja tehtävänä, ennen kuin teemme arvion koko esitutkinnasta ja siitä, mihin se johtaa.

– Kuulustelujen jälkeen voimme vasta tarkemmin kommentoida, mitä kuulusteluissa ja esitutkinnassa muuten on tullut ilmi, Hämäläinen sanoo.

Henkirikoksesta epäillyn kaksikon lisäksi poliisi on kuullut asiaan liittyen myös muita henkilöitä.

Vaikka poliisi pysyttelee vaitonaisena tutkinnassa ilmi tulleista asioista, Hämäläinen suostuu paljastamaan, että poliisilla on jo hyvä käsitys siitä, mitä Karpoville tapahtui.

– Meillä on aika hyvä käsitys, mitä tämän koko episodin takana on.

Kaksi epäiltyä

Henkirikoksesta epäillyt ovat vuonna 1974 syntynyt nainen ja vuonna 1985 syntynyt mies. Molemmat vangittiin aiemmin käräjäoikeudessa rikoksesta epäiltynä, mutta päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Nainen vangittiin epäiltynä osallisuudesta tappoon, ja mies todennäköisin syin taposta epäiltynä.  

Poliisi ei ole kommentoinut julkisuuteen epäillyn henkirikoksen mahdollista motiivia. Tutkinnanjohtaja Hämäläinen on kuitenkin kertonut, että tutkinnassa lähtöoletuksena on ollut, että tekijä on ollut Karpoville entuudestaan tuttu.

– Lähtöoletus on, että tekijä on tuntenut uhrinsa, eli Karpov ei olisi joutunut henkirikoksen uhriksi sattumalta, Hämäläinen kommentoi toukokuussa.

Hämäläinen on aiemmin kertonut myös, että kumpikin epäillyistä on kuulusteluissa kertonut tapahtumista olennaista lisätietoa. Hän ei kuitenkaan ole avannut asiaa tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat