Kai Hyttinen: Kilpisjärvellä ei pääse itseään pakoon

Kai "Kuju" Hyttinen muutti viitisen vuotta sitten Kilpisjärvelle, Suomineidon peukalon paikkeille. Laulajana ja näyttelijänä tunnettu, viimeistään suositussa Salatut elämät -sarjassa kaikille ikäluokille tutuksi tullut, mies elättää itsensä nykyisin eräoppaana, jonka tärkein tehtävä on "osata tulla tunturista pois säässä kuin säässä".

Kai Hyttinen on juuri palannut viiden päivän mittaiselta vaellukselta kotiinsa Kilpisjärven kylään. Vaikka Hyttinen työskentelee eräoppaana, nyt ei mukana ollut maksavia asiakkaita, vaan kyseessä oli silkka vapaa-ajan reissu.

− Helppoon elämään tottuneelle ihmisruumille tekee hyvää kävellä 20 kilon lastin kanssa tunturissa. Lisäksi vaellukseen kuuluu koko ajan esteettinen kokemus, harmonia, hän kiteyttää syyt lähteä tunturiin kerta toisensa jälkeen.

Lapin luonnossa viehättää karu avaruus

Hyttinen toteaa, ettei pidä metsämaisemista. Yksi syy Kilpisjärvelle muuttoon olikin paikan puuttomuus.

− Avotunturin avoimuus viehättää minua. Ja pohjoisen taivas aivan erityisesti, Hyttinen kertoo.

Hän joutui lopettamaan valokuvausharrastuksensa muutettuaan käsivarteen. Siellä on kuulemma niin paljon silmää hiveleviä, kuvattavia maisemia, ettei mies olisi muuta ehtinyt tehdäkään, kun heilua kamera kädessä. Niinpä hän päätti, että ottaa kameran mukaan vain vaelluksille, mutta kotioloissa siihen ei kosketa.

"En kärsi yksinäisyydestä"

Vaikka Kilpisjärven kylässä on vain noin sata asukasta, Hyttinen ei myönnä tuntevansa oloaan koskaan yksinäiseksi. Hän toteaa, että yksinäisyyteen taipuvainen ihminen tuskin viihtyisi paikassa. Sieltä kun puuttuvat elokuvateatterit ynnä muut kaupunkilaiselle itsestään selvät viihdykkeet. Ravintolaankaan ei välttämättä pääse turistisesongin ulkopuolella.

− Kilpisjärvellä ei ole paikkoja, mihin paeta itseään. Täällä asumisen edellytyksenä on siis, että tulee toimeen itsensä kanssa.

Sen Hyttinen jo hallitsee, mutta kertoo oppivansa koko ajan lisää itsestään ja elämästä. Viimeisimmän pohdinnan tulos kannattaa pitää mielessä niidenkin, jotka eivät suunnittele muuttoa Kilpisjärvelle.

− Ihminen on ikänsä keskeneräinen, ja keskeneräistä ei pidä arvostella, Hyttinen sanoo.

Lue lisää Kai Hytisestä ja Salatut elämät -sarjan Antti Jääskeläisen roolistaSalattujen elämien nettisivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat