Kahvia kuppiin!

Kahvikupin roolia maailman ahkerimman kahvinjuojakansan elämässä on vaikea vähätellä. Kahvi on olennainen osa suomalaista arkea aamusta iltaan. Puhumattakaan nyt juhlista. Höyryävä piristäjä nautitaan omien mieltymysten mukaan mukista, lasista, kupista tai kulhosta. Erityisen in kupeissa ovat nyt eri materiaalien yhdistely ja kuviopinnat.

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna paahdettua kahvia lähes kymmenen kiloa henkeä kohden, kun keskivertokulutus EU-maissa on viisi kiloa. Innokkaita kahvittelijoita ovat myös skandinaavinaapurimme Ruotsi ja Norja. Suomalainen kahvikuppidesign on vertaansa vailla, joten kahvihetki on myös esteettinen elämys.

-Hyvään kahvikuppiin on mukava tarttua. Kahvan pitää olla sovelias sekä pieni- että suurisormisille. Hyvä esimerkki hyvästä kahvikupista on mielestäni Teema-kahvimuki, kertoo Heini Riitahuhta, Arabian uusien joulumukien suunnittelija.

Arabian klassikkokupit, Olga Osolin suunnittelema Myrna, Kaj Franckin Teema, Birger Kaipiaisen Paratiisi ja Inkeri Leivon Arctica, pitävät pintansa myös 2000-luvulla. Kipin kapin kannattaa sen sijaan hankkia puuttuvat osat Birka- ja Harlekin Gold -sarjoihin, joiden valmistus päättyy vuoden vaihteessa.

Klassikkokuppien rinnalle suomalaisiin kahvipöytiin ovat viime vuosina asettuneet muun muassa Stefan Lindforsin suunnittelema Ego, Heikki Orvolan 24h, Alfredo Häberlin Origo ja Marimekon edesmenneen suunnittelijan Maija Isolan luovuutta kunnioittava Primavera. Arabian Teema-mukien kyljissä seikkailevat Heljä Liukko-Sundströmin pupujussit ja miltei koko Muumilaakson väki.

Sesonkimukeista uusimpiin kuuluvat Riitahuhdan koristelemat joulumukit, joissa perinteiset jouluaiheet omena, joulupaketti, pipari ja kuusi hehkuvat uudella tavalla.

- Arabian joulumukit oli kiva suunnitteluprojekti. Halusin ilmentää niissä suomalaista joulua. Vaikka mukien koriste perustuu toistuvaan kuvioon, siihen on piilotettu tarina. Esimerkiksi joulunvietto on jo alkanut, sillä joulukuusi on haettu metsästä. Tai joku malttamaton on jo taittanut piparista palan, ennen kuin se on ehtinyt tarjolle joulupöytään. Halusin suunnitella joulumukien aiheet siten, että mukeja voisi käyttää jo ennen joulua ja vielä joulun jälkeenkin. Minulle ne ovat talvimukeja.

Suomalainen kahvikuppikulttuuri koki mullistuksen, kun perinteisen suodatinkahvin rinnalle rymistivät au lait, espresso, latte, amaretto, macchiato ja muut erikoiskahvit. Monesta astiamallistosta löytyy nykyään omat astiansa niin pienelle ja pippuriselle espressolle kuin laakeaa maljaa halajavalle maitokahvillekin. Italialasta kotoisin oleva latte nautitaan useimmiten korkeasta lasista. Pikku hiljaa Suomeen ovat kotiutuneet myös kannelliset termoskahvikupit, jolla haetaan kaffet mukaan kahvilasta. Termosmuki pitää kahvin kuumana töissä, kotona ja retkellä.

Kahvikupin ei todellakaan tarvitse olla tylsä! Toisen nuoren suomalaisen suunnittelijan, Sami Rinteen, kupeissa korvan paikkaa toimittavat enkelin ja lepakon siivet sekä kalan pyrstöt. Lepakko- ja Enkeli-sarja on vastikään kasvanut Au lait -kulhoilla.

Akvila Oy valmistaa ColourChange-kuppeja: mukit vaihtavat väriä, kun ne täytetään kuumalla juomalla. Nimikkomukista ja -kupista on hyötyä niin työpaikoilla kuin perheissä. Pentikin vanhimman astiaston Halla-kuppi sai innoituksensa poromiehen kaksikorvaisesta pahkakupista, ja nyt sitä myydään myös monogrammimukina. Koko perheelle voi hankkia kupin omalla nimikirjaimella tai isä-, äiti-, isoäiti tai isoisä-tekstillä, myös ruotsiksi.

- Koristeilla ja erilaisilla lasitteilla saadaan keraamisiin kahvikuppeihin ilmettä. Viime vuosina on lisääntynyt muiden materiaalien käyttö kahvikuppina. Monissa kahviloissa tarjoillaan kahvi lasista. Kahvikuppi on usein osa astiastoa ja haastavaa onkin suunnitella koko astiasto siten, että siinä on kautta linjan jokin pieni juju, Riitahuhta kertoo.

Retrohenkinen esimerkki uusien materiaalien käytöstä on Tonfisk Designin Warm-kahvikuppi, jossa keramiikan kaveriksi on valittu laminoitua tammea ja pähkinäpuuta. Akvila markkinoi varsinkin työpaikkakäytössä käteviä kierrätyskahvikuppeja, joiden materiaalina on iskunkestävä ja elintarvikekelpoinen polystyreeni. Kupit pinoutuvat, ja lämmöneristyskyky pitää kahvin kuuman pitkään polttamatta sormia. Kierrätys onnistuu pakkaamalla mukit samaan laatikkoon, jossa ne on toimitettukin. Paketti postitetaan maksutta kierrätyskeskukseen.

Kahvikuppimieltymyksiä lienee yhtä monta kuin juojiakin. Toinen tykkää vanhasta ja elegantista pikkukupista, toinen suuresta mukista ja kolmas trendikkäästä lasista. Onneksi valinnanvaraa löytyy, ja vaihtelu virkistää. Kiitos kauniin kupin ja hyvän kahvin kahvittelu on kokonaisvaltainen elämys. Lempikuppi pelastaa kiireisen talviaamun, ja tuo piristystä pimeään iltaan. Persoonallinen kahvikuppi on sitä paitsi aina onnistunut lahjavalinta.

Mutta millainen sitten on kuppisuunnittelijan suosikkikuppi?

- Arvostan kahvikuppia, joka kestää aikaa. Aloittaessani lopputyötäni Arabian taideosastolla siivosin työhuonettani ja löysin muutaman ikivanhan ruususiirtokuvan. Sommittelin ne Teema-mukin pinnalle ja vein polttoon. Yhdistelmässä on mielestäni hauska ristiriita: puhdaslinjainen muoto yhdistettynä vanhoihin, realistisen oloisiin kukkakuvioihin. Tästä mukista juon iltateen.

Kahvikuppina Riitahuhta suosii suurta mukia.

- Se on kirpparilöytö ja vanhaa Arabiaa. Pidän maitokahvista ja maitoa pitää mahtua runsaasti. Vanha muki on koristeltu yksinkertaisella siirtokuvalla.

Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: Iittala, futureimagebank, Sami Rinne

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja