Kalaöljyjen vaikutuksesta sydänterveyteen on saatu tutkimuksissa ristiriitaisia tuloksia. Uusi yhdysvaltalainen tutkimus esittää, että syy ilmiölle saattaa piillä siinä, ettei tutkimuksissa ole otettu huomioon osallistujien perimää.
Georgian yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan genotyyppi eli yksilön geenien kokonaisuus vaikuttaa siihen, hyötyykö hän omega-3-rasvahappoja sisältävistä kalaöljyvalmisteista.
PLOS Genetics -tiedelehdessä julkaistut löydökset perustuvat Ison-Britannian biopankista saatuun aineistoon yli 70 000 henkilöstä. Tutkijat jakoivat ihmiset kahteen ryhmään sen perusteella, söivätkö he kalaöljyvalmisteita vai eivät. Sen jälkeen tiimi kävi läpi osallistujien koko genomin.
Yli 64 miljoonan testin tekemisen jälkeen paljastui, että kalaöljyvalmisteiden kannalta merkityksellistä oli CJB2-geenin muoto. Henkilöt, joilla oli AG-genotyyppi, veren rasva-arvot vähenivät kalaöljyvalmisteita käyttäessä. Sen sijaan veren rasva-arvot hieman lisääntyivät henkilöillä, joilla oli AA-genotyyppi.
Koholla olevat veren rasva-arvot lisäävät sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
Tiedotteessa tutkijat huomauttavat, että oman genotyypin määritteleminen on mahdollista esimerkiksi kuluttajille tarkoitettujen geenitestien avulla. Kalaöljyvalmisteista hyötyy, jos genotyypistä löytyy variantti tunnuksella rs112803755 (A>G).