Mainos

Kabila: Sissit tunkeutuivat Kinshasaan

Zairen kapinallisjohtaja Laurent Kabila ilmoitti tänään, että hänen joukkonsa ovat ryhtyneet tunkeutumaan maan pääkaupunkiin Kinshasaan.

Kabila sanoi puhelimitse, että tutsikapinalliset etenivät Kinshasaan lentokentän suunnasta laulaen marssiessaan. Kabilan lausuntoa ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Kinshasan lentokentän suunnasta kuultiin tänään kuitenkin automaattiaseiden tulitusta. Nimettömänä esiintynyt sissijohtaja sanoi Kabilan joukkojen hyökänneen lentokentälle, joka sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Kinshasasta.

Silminnäkijät puolestaan kertoivat nähneensä kapinallisjoukkoja 15 kilometrin päässä Kinshasan keskustasta. Zairen presidentti Mobutu Sese Seko ilmoitti eilen luopuvansa vallasta. Mobutu poistui Kinshasasta sen jälkeen kun Zairen armeijan johto oli myöntänyt, etteivät asevoimat pysty puolustamaan pääkaupunkia Kabilan joukkoja vastaan.

Mobutu sanoi luopuvansa vallasta mutta pitävänsä edelleen presidentin tittelin. Hänen kerrottiin suunnanneen kotikyläänsä, Pohjois-Zairessa sijaitsevaan Gbadoliteen, ja yleisesti uskotaan, että hän valmistautuu lähtemään maasta.

Kapinalliset ilmoittivat, etteivät he hyväksy järjestelyä, jonka mukaan Mobutu luopuu vallasta, mutta hänen hallituksensa jatkaa. Kabilan odotetaan puhuvan zairelaisille kapinallisten tukikohdasta Lubumbashista myöhemmin. Lauantaiaamuna hän sanoi puhelimessa, että kansa hurraa sissien marssiessa Kinshasaan lentokentältä.

Tilanne kärjistyi

Tilanne Zairessa kärjistyi varhain aamulla entisestään sen jälkeen kun syrjään vetäytyneelle presidentti Mobutu Sese Sekolle uskolliset joukot surmasivat Zairen asevoimien komentajan viime vastaisena yönä.

Diplomaattilähteet kertoivat, että myös puolustusministerin salkkua hallussaan pitänyt kenraali Mahele Lieko Bokungu surmattiin Mobutulle uskollisten joukkojen tukikohdassa Kinshasassa.

Lähteiden mukaan Mahelen oli määrä tavata tänään Kabila ja keskustella tämän kanssa vallansiirrosta. Diplomaatit kertoivat, että tapaaminen oli Yhdysvaltain ideoima ja sen oli määrä tapahtua Sambian pääkaupungissa Lusakassa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.