Mainos

Kabila: Pakolaiset kotiin kahdessa kuukaudessa

Kapinallisjohtaja Laurent Kabila sanoi tänään, että YK:lla on kaksi kuukautta aikaa kotiuttaa kaikki Zairessa vielä olevat Ruandan hutupakolaiset. Kabila puhui tiedotustilaisuudessa tavattuaan Kisanganissa YK:n ja EU:n edustajia.

-Annoin heille 60 päivää...jos (pakolaisten kotiuttamista) ei ole saatu päätökseen siihen mennessä, teemme sen itse, Kabila sanoi. Hän sanoi joukkojensa tietävän leireiltä lähteneiden kymmenientuhansien pakolaisten olinpaikan.

Kabila sanoi myös vaativansa henkilökohtaista anteeksipyyntöä YK:n pääsihteeriltä Kofi Annanilta siitä, että Annan sanoi kapinallisjoukkojen antavan tieten tahtoen tuhansien pakolaisten kuolla.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajan mukaan Kabilan antama määräaika on tiukka, mutta pakolaisjärjestö pyrkii silti selviämään siitä. UNHCR:n arvioiden mukaan Kisanganin alueella on noin 85000 pakolaista, kun taas Kabilan mukaan pakolaisia on vähemmän, 30 000-60 000.

Ensimmäiset pakolaiset kotiin

UNHCR lennätti tänään ensimmäiset 33 pakolaista Kisanganista Kigaliin Ruandaan. YK jatkoi myös edelleen pakolaisten etsintää lentämällä Kisanganin alueella.

Kabila saapui eilen illalla Kisanganiin neuvottelemaan YK:n ja EU:n edustajien kanssa leireiltä lähteneiden pakolaisten kohtalosta. EU:n erityislähettiläs Aldo Ajallo kertoi tapaamisen jälkeen olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että kaikki pakolaisten kotiuttamista koskevat ehdot on täytetty.

Kapinalliset ovat vallanneet seitsemän kuukautta kestäneen sisällissodan aikana yli puolet Zairesta. Presidentti Mobutu Sese Sekon kannattajat varoittivat tänään kapinallisia satavuotisesta sodasta, jos kapinalliset pakottavat heidät lähtemään pääkaupungista Kinshasasta.

Mobutun MPR-puolueen edustaja sanoi puoluekokouksessa, että jos Mobutun tukijat ajetaan ulos maasta, he suunnittelevat maanpaossa oman kapinansa ja Zaire joutuu ainakin sata vuotta kestävään sotaan.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.