Kaasuputkivaurio: Ministeri Häkkäsen mukaan tänään puhutaan Naton toimenpiteistä

Häkkäsen mukaan ideana on käydä ensimmäisiä hieman laajempia keskusteluja siitä, minkälaisia toimenpiteitä Natolta voi olla luvassa.

Naton puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä Naton päämajalla toista päivää. Kokouksessa on tarkoitus käsitellä muun muassa Naton pelotetta ja puolustusta sekä liittokunnan operaatioita Kosovossa ja Irakissa.

Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.). Hän kertoi keskiviikkona illalla, että hän aikoo nostaa esille Suomen ja Viron välisen infrastruktuurin tuhoutumisen. Hänen mukaansa ideana on käydä myös ensimmäisiä hieman laajempia keskusteluja siitä, minkälaisia toimenpiteitä Natolta voi olla luvassa.

– Emmekä tarkkaan vielä tiedä tutkinnan tässä vaiheessa, että mikä tässä on varsinaisesti taustalla. Mutta tiedämme sen, että tämä infra on haavoittuvaista ja meidän täytyy sitä pystyä vielä nykyistäkin paremmin valvomaan ja suojaamaan, hän sanoi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan totesi keskiviikkona, että hyökkäyksestä Naton jäsenmaiden infraan seuraa Natosta yhtenäinen ja päättäväinen vastaus. Hänkään ei tosin täsmentänyt mahdollista vastausta toistaiseksi tämän enempää.

Ulkoministerit tapasivat NATO-kokouksessa – Häkkänen: USA tarjosi apuaan kaasuputkitutkintaan 2:52
Ulkoministerit tapasivat NATO-kokouksessa – Häkkänen: USA tarjosi apuaan kaasuputkitutkintaan.

Ukrainalle helpottavaa viestiä

Keskiviikon tärkein asia oli tuki Ukrainalle. Paikalla oli aamupäivästä myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukraina näyttää voivan puolustusministerien kokouksen ensimmäisen päivän perusteella hengähtää ainakin sen suhteen, että tukeen tulisi jonkinlainen äkkinäinen muutos.

– Suomelle – ja tietysti koko Euroopan turvallisuudelle –  oli tärkeää, että tänään tuli selkeä vahva yhtenäinen ilmaisu puolustushallinnoilta, Häkkänen sanoi keskiviikkona illalla.

Käytännössä esimerkiksi ilmapuolustukseen, talvivarusteisiin ja ammuksiin löytyy ratkaisuja, hän sanoi. Lisäksi Ukrainan puolustuksen pitkäaikaista kehitystä pyritään kokoajan samaan aikaan tukemaan ja modernisoimaan.

Maat ovat julkaisseet kokouksen aikana uusia tukipakettejaan, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin vakuutti, että Yhdysvallat aikoo tukea sekä Israelia että Ukrainaa.

Pelkona on ollut, että Lähi-idän tilanne siirtäisi Yhdysvaltojen huomiota pois Ukrainasta.

Kokouksessa torstaina puolustusministerien on myös määrä kuulla videoyhteydellä Israelin kollegaansa.

Lue myös:

    Uusimmat