Luikkiiko Putinin Krimin laivasto karkuun? ISW: Satelliittikuvat paljastavat joukkopaon

Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Mustallamerellä – Pekka Toveri arvioi sotatilannetta 6:19
Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi Ukrainan Krimin iskujen vaikutusta. Juttu on syyskuulta.

Venäläinen ajatushautomo väittää, että sotalaivojen siirto on rutiinia.

Venäjä on äskettäin siirtänyt useita Mustanmeren laivaston aluksia miehittämänsä Ukrainan Krimin niemimaan Sevastopolin satamasta Novorossijskiin, joka sijaitsee Venäjän Mustanmeren rannikolla Krimistä itään.

Lokakuun 1. ja 3. päivinä julkaistujen satelliittikuvien perusteella Venäjä on siirtänyt ainakin kymmenen alusta pois Sevastopolista.

Siirroista kertovan yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan syynä operaatiolle on todennäköisesti se, että Venäjä haluaa suojella aluksiaan Ukrainan hyökkäyksiltä.

Satelliittikuvien perusteella Venäjä on siirtänyt Sevastopolista äskettäin kaksi fregattia, kolme sukellusvenettä, viisi maihinnousualusta ja useita pienempiä ohjusveneitä, luettelee ISW.

2. lokakuuta otettujen satelliittikuvien perusteella Sevastopolissa on jäljellä vielä yksi sukellusvene ja neljä maihinnousualusta.

Venäläisen ajatushautomo Center for Analysis of Strategies and Technologies väitti 3. lokakuuta, että sota-alusten siirtäminen Sevastopolista Novorossijskiin on rutiinitoimenpide. Myös ISW uskoo, että Venäjä tulee jatkossakin hyödyntämän Sevastopolin satamaa.

Norjan laivaston entinen upseeri ja itsenäinen analyytikko Thord Are Iversen totesi 4. lokakuuta viestipalvelu X:ssä, että Venäjä on yleensä liikutellut aluksiaan enemmän Ukrainan iskujen jälkeen, mutta palannut lopulta aina rutiineihinsa.

Iversenin mukaan eri arvioissa on yliarvioitu sitä, miten Ukrainan iskut Mustanmeren laivastoon vaikuttavat Sevastopolin sataman käyttöön.

– Tarvitaan enemmän aikaa, jotta näistä liikkeistä voidaan tehdä mitään kovia päätelmiä, Iversen kirjoittaa.

Venäjän Sevastopolin laivastotukikohta on kesän ja syksyn mittaan ollut useiden Ukrainan iskujen kohteena. Syyskuussa Ukraina vakavasti vaurioitti Venäjän sukellusvenettä ja suurta maihinnousualusta ja hyökkäsi ohjuksilla Mustanmeren laivaston tukikohtaan.

Satelliittikuvat näyttävät Sevastopolin telakan tuhot Ukrainan iskun jäljiltä 0:15
Satelliittikuvat näyttävät Sevastopolin telakan tuhot Ukrainan iskun jäljiltä syyskuun puolivälissä.

 

Lue myös:

    Uusimmat