Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen – kaasuputkesta odotetaan kommentteja

KRP uskoo, että kaasuputken rikkoi mekaaninen voima – putki toimintakunnossa aikaisintaan huhtikuussa 2:12
KRP uskoo, että kaasuputken rikkoi mekaaninen voima.

Vuosi sitten supo arvioi katsauksessaan, että Suomen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut uhka.

Suojelupoliisi (supo) julkistaa tänään vuosittaisen kansallisen turvallisuuden katsauksensa. Supon odotetaan kertovan muun muassa Venäjän vaikuttamisesta Suomessa.

Supon katsaus on laadittu ennen tällä viikolla ilmennyttä Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vaurioitumista, mutta supolta odotetaan tämän päivän tiedotustilaisuudessa kommentteja myös kaasuputkiasiasta. Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan kaasuputken mahdollisesta tahallisesta vaurioittamisesta.

Vuosi sitten supo arvioi katsauksessaan, että Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun tai vaikuttamisen uhka Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Ukrainan sodan takia. Tuolloin supo arvioi, ettei ole todennäköistä, että kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähikuukausina.

Viime syksyn katsauksessaan supo arvioi, että Nato-jäsenenä Suomi tulee kiinnostamaan Venäjän tiedustelupalvelua aiempaa enemmän. Suojelupoliisin mukaan Suomen tuleva Nato-politiikka on itänaapurin tiedustelussa kiinnostuksen kohteena ja Venäjä voi yrittää hankkia Suomen kautta myös tietoa Natosta.

Suomesta tuli Naton jäsen 4. huhtikuuta.

Vuosi sitten terrorismin uhka Suomessa oli supon mukaan edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli ”kohonnut”.

Lue myös:

    Uusimmat