JYPin ruorista väistyvä Jukka Ahvenjärvi kummastelee KalPa-valmentajan sanoja – motivoi niillä pelaajiaan kauden aikana: "Kiitos hänelle"

Lehdistötilaisuus: KalPa - JYP 7:05
Nämä KalPa-päävalmentaja Tommi Miettisen kommentit hämmästyttivät Jukka Ahvenjärveä.

Jukka Ahvenjärven, 56, rupeama jääkiekon SM-liigassa pelaavan JYPin päävalmentajana jäi tähän kauteen, vaikka hän olisi halunnut jatkaa tulevallakin sesongilla. Ahvenjärvi vetää MTV Urheilun haastattelussa jyväskyläläisten kautta yhteen ja ottaa erikseen kiinni kummeksumiinsa KalPan päävalmentajan Tommi Miettisen kommentteihin.

JYP sijoittui 15 joukkueen SM-liigassa 13. sijalle. Sen sesonki päättyi runkosarjaan eilen tiistaina Kuopiossa voitolla KalPasta maalein 2–1. Ahvenjärvi on sen jälkeen ehtinyt vetää lopun yhteen ja käydä päätöspalaverin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen kanssa.

– Eilinen oli meille tärkeä ottelu päättää kausi. Kun kausi päätetään, se päätetään parhaalla pelillä ja voittoon aina. Se oli se, mitä me lähdimme eilen Kuopiosta hakemaan. Kaikki meidän valmistautumisemme maanantain ensimmäisistä harjoituksista lähtien keskittyi pelkästään siihen, että me lähdemme Kuopioon voittamaan. Sen me teimme, Ahvenjärvi kertoo.

Hän nostaa esiin, että JYP vei keskinäiset ottelut KalPaa vastaan tällä kaudella 4–2.

– Se oli osoitus siitä, että JYP oli joukkueena ja organisaationa vahvempi kuin KalPa keskinäisissä kohtaamisissa.

Toisin kuin JYP, KalPa lähti päätöskierrokselle taistelemaan paikasta pudotuspeleissä, mutta jäi 11. sijalle. Kuopiolaisten päävalmentaja Tommi Miettinen sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa pitävänsä hassuna, että "huonoimmilla ei ole tässä vaiheessa minkäänlaista painetta pelata".

– Se on tietyllä tavalla epäkohta meidän liigassamme, joka urheilun näkökulmasta mietityttää kovasti, Miettinen ilmaisi.

Ahvenjärvi tarttuu Miettisen kommentteihin.

– Minua kummeksuttavat vastustajan valmentajan kommentit pelin jälkeen, että he joutuivat pelaamaan huonompia joukkueita vastaan. Se oli aika eriskummallinen juttu.

"Alkavat hakemaan tekosyitä"

Ahvenjärvi itse näkee kaikkien pelien merkityksen "erittäin suurena". Hän katsoo, että yksittäisille pelaajille on suurta merkitystä, millaista peliä joukkue pelaa. Hän muistuttaa, että yksittäiset pelaajat rakentavat CV:tään ja joukkueessa on nuoria eteenpäin meneviä pelaajia. Hän alleviivaa, että JYP pystyi osoittamaan myös ulospäin tehneensä laadukasta työtä loppuun asti.

Jyväskyläläisessä jääkiekkovalmennuksessa 1990-luvusta eteenpäin vaikuttanut Ahvenjärvi näpäyttää KalPaa.

– He voittivat meidät kuusi ottelua aikaisemmin 7–0 ja heillä oli kuusi ottelua aikaa kääntää omaa suuntaansa. 18 pistettä oli jaossa. Heillä oli mahdollisuus, ja he alkavat hakemaan tekosyitä, että joutuvat huonompia vastaan pelaamaan, että 11 joukkuetta oikeasti taistelee.

KalPa hävisi JYPistä vieraissa hakemansa 7–0-voiton jälkeen kuusi viimeistä otteluaan ja sai niistä yhteensä vain kolme pistettä.

Ahvenjärven mukaan hänellä ei kuitenkaan ole mitään henkilökohtaisesti Miettistä vastaan ja hän arvostaa Miettisen tekemää työtä. Hän paljastaa tosin myös käyttäneensä Miettisen JYPistä antamia kommentteja kauden aikana pelaajien motivoimiseksi.

Miettinen ilmaisi esimerkiksi joulukuussa, että KalPa olisi paremmalla tehokkuudella ratkaissut 2–1-voittoonsa JYPiä vastaan päättyneen pelin jo hyvissä ajoin. Ahvenjärvi kritisoi Miettisen sanomisia jo tuolloin ja muistutti pelin pitkästä kestosta.

– Hänen kommenttinsa vain auttoivat meidän joukkuettamme tällä kaudella paljon syttymään noihin peleihin. Kiitos hänelle. Me pystyimme käyttämään niitä monessa ottelussa tukena.

Lehdistötilaisuus: KalPa - JYP 5:02
Jukka Ahvenjärvi ojensi Tommi Miettistä jo joulukuussa tämän sanomisten jälkeen tässä lehdistötilaisuudessa: "Ei kannata hirveän suuria puheita puhella."

Alku ja loppu hyvät, pitkä vaihe välissä ei niinkään

Jos KalPaa vastaan JYP onnistuikin kelpo lailla, koko kaudesta ei voi tuloksellisesti sanoa samaa. Ahvenjärvi itse kiteyttää, että sesonki käynnistyi hienosti, keskellä tapahtui paljon asioita, ja loppu oli nousujohteinen.

– Pelattiin ensimmäinen kolmannes hyvin ennakkoluulottomaksi ja rohkeasti. Saatiin peli sellaiseksi, mitä minun valmennusfilosofiassani pelinopeus, kiekolla pelaaminen ja pelin virtaukset ovat.

Vahvan alun jälkeen JYP kuitenkin sukelsi ja hävisi lokakuun puolivälistä reilun kuukauden ajan kaikki ottelunsa, kymmenen peliä putkeen. Yleistrendi jatkui voimakkaasti tappiollisena aina kauden loppupuolelle saakka, ja JYPin nuoren joukkueen pelaamista leimasivat paikoin monet löperöt virheet perusasioissa.

– Toisella kolmanneksella tuli isoja haasteita pelillisesti ja myös kokoonpanon osalta. Sellaisia juttuja, joita ei pystytä aina ennakoimaan. Aina täytyy totta kai muistaa, että myös muut joukkueet parantavat pelaamistaan ja asettavat kapuloita rattaisiin.

Korona rokotti osaltaan myös JYPiä. Ahvenjärvi sanoo, että kun "korona-kakkonen" päättyi helmikuussa ja kokoonpano vakiintui, JYP pääsi hänen katsoakseen samaan moodiin kuin sarjan alussa.

– Peli lähti menemään takaisin rohkeaksi, ennakkoluulottomaksi ja päättäväiseksi. Saatiin pelillinen virtaus ja pelinopeus kohdalleen. Minun mielestäni me ansaitsimme voitot hyvän pelaamisen, hyvän valmistautumisen sekä pelaajien hyvän itseluottamuksen kautta.

Ahvenjärvi kokee, että JYP pystyi parantamaan edellisestä kaudesta selkeästi. Tuolloin seura jäi koko SM-liigan jumboksi.

– Sijoitus nousi pari pykälää ylöspäin. Minun mielestäni peli meni oikeaan suuntaan, saatiin se erittäin aktiiviseksi. Yksittäiset pelaajat kehittyivät, ja toivon, että ensi kesänä tullaan näkemään NHL:n varaustilaisuudessa useampi pelaaja, joka on pelannut JYPissä kuluneella kaudella.

Moni on tietoinen Joakim Kemellistä ja Brad Lambertista, joka vaihtoi kesken kauden Pelicansiin.

Mutta.

– Kyllä meillä oli tavoitteena, että ollaan playoff-sarjassa mukana. Se on minun oma pettymykseni, että en tuonut tulosta tavoitteen muodossa. En saanut sitä, vaikka monet muut tavoitteet kyllä toteutuivat.

Ahvenjärvi mainitsee JYPin nuoren joukkueen vähäisen kokemuspohjan ja pohtii myös pudotuspeleihin yltäneiden joukkueiden olleen kovia.

– Kyllähän se olisi vaatinut tältä ryhmittymältä, jolla me tätä kautta pelasimme, todella kovan onnistumisen jokaisessa ottelussa, että playoff-otteluihin oltaisiin päästy.

"Kuuluu tähän bisnekseen"

JYPin apuvalmentajanakin takavuosina nähty Ahvenjärvi olisi itse halunnut jatkaa seuran pääluotsina tulevalla kaudella, mutta hänen sopimuksessaan ollutta optiovuotta ei käytetty. Ahvenjärvi sai tästä tiedon tammikuussa seurajohdon kanssa käymissään keskusteluissa ja sanoo ymmärtävänsä ratkaisun.

– Tulosta pitää tulla, ja jos sitä ei tule, sitten sitä ei tule ja heillä on oikeus tehdä ne päätökset. Se on sillä selvä, se kuuluu tähän bisnekseen, ja mennään eteenpäin.

Ahvenjärvi ilmaisee olevansa ylpeä siitä, että hän sai toimia JYPin päävalmentajana. Hän kiittää koko JYPin valmennustiimiä avusta ja yhteistyöstä ja korostaa, että kyseessä ei ole yhden miehen show.

– Pystyimme yhdessä tekemään tätä hienosti ja keskittymään hetkeen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tapparan urheilujohtajana toiminut Jukka Rautakorpi hyppää JYPin peräsimeen ja Ville Nieminen liittyy valmennusryhmään. 

"Minua kiinnostavat ihan kaikki pestit"

Ahvenjärven fokus on ollut hänen omien sanojensa mukaan juuri kulloisessakin hetkessä, eikä hän ole vielä tehnyt päätöksiä tulevaisuudestaan, mutta häntä kiinnostaa jatkaa valmentamista.

– Kun istumme rouvan kanssa lounaalle, pohdimme, mitä tässä aletaan suunnittelemaan.

– Minua kiinnostavat ihan kaikki pestit ja valmennustyöt.

Niiden piiriin sisältyvät sekä edustus- että juniorijoukkueiden valmennustehtävät sekä pestit ulkomailla.

– Olen aina puhunut siitä, että status ei ole minulle se ykkösasia, vaan olennaista on se, että sinä pystyt olemaan ympäristössä, jossa voit oikeasti vaikuttaa asioihin ja sinua arvostetaan.

Ahvenjärvi jatkaa, että hänen valmennusfilosofiaansa on, että joukkuetta ja pelaajia autetaan yhdessä menemään eteenpäin, ja tämä antaa mielihyvän työstä.

– Ja kun se ympäristö on mielekäs, ihminen viihtyy yleensä ja jaksaa silloin paljon paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat