Erotettu SM-liigaluotsi Pekka Kangasalusta avautuu ensi kertaa Jukurien ratkaisusta: "Se tuli enemmän yllätyksenä kuin lopulliset potkut"

Pekka Kangasalustalle ilmoitettiin joulukuun alussa, että Marko Kauppinen ottaa päävalmentajan tehtävät Mikkelin Jukurien SM-liigajoukkueessa ensi kaudella. Hän pakkasikin Mikkelin asunnon tavarat jo tiistaina, kun työvelvoite loppui etuajassa. Kangasalusta kertoi MTV Urheilulle ajatuksistaan ison pettymyksen jälkeen. Tyhjän päälle hän ei putoa, sillä ensi kauden töistä on jo sovittu.

Pekka Kangasalusta, 42, vietti viikonloppua kotonaan Kangasalalla ja suunnitteli lähtevänsä työpaikalle Mikkeliin maanantaina illalla. Hän sai puhelun, jonka jälkeen matkan ajankohta ja tarkoitus muuttuivat.

Potkut. 

Irtisanottu SM-liigavalmentaja lähtikin reissuun jo aamulla ja pakkasi perillä Volkswagen-merkkisen henkilöautonsa täyteen tavaroitaan, joita seuran kalustamaan kämppään oli kertynyt rutkasti puolentoista vuoden aikana. Hän sulloi petivaatteet, kiekkokamat, hiihtovehkeet ja muut esineensä autoon samalla voimalla kuin pelaaja-aikoinaan vastustajien hyökkääjät sivuun maalivahdin edestä.

– Matkan aikana oli airbagit joka puolella, Kangasalusta naureskelee puhelimessa MTV Urheilulle.

Mikkeliin ei jäänyt enää tavaroita, mutta toteutumattomia unelmia sitäkin enemmän.

– Päivääkään en silti vaihtaisi pois. Tai tietysti tappiot voisin kääntää voitoiksi.

"Ilmoitus antoi lisäbuustia"

Tappioita ei voi valitettavasti enää jälkikäteen kääntää voitoiksi, jos ei omista aikakonetta. Ei auta, vaikka viimeisessä ottelussa Porissa Ässiä vastaan laukaukset olivat Jukureille 61–38.

"Tulos tai ulos" on jääkiekkovalmentajan tyly huoneentaulu.

Kangasalusta koki sankaltaisen kohtalon kuin Ari-Pekka Selin viime kaudella HIFK:ssa. Seurajohto ilmoitti aiemmin, etteivät työt jatku enää seuraavalla kaudella. Sitten työvelvoite loppuikin jo ennen kauden alkua.

Kun Jukurit ilmoitti Marko Kauppisen noususta päävalmentajaksi ensi kaudella, Jukurit oli sarjassa 11. tilalla ja vahvasti kiinni pudotuspelipaikassa. Ilmoituksen jälkeen suunta kääntyi: 12 ottelusta tuli kymmenen suoraa tappiota. 

Kangasalusta sanoo miettineensä paljon käännekohtaa.

– Itselleni ilmoitus antoi vain lisäbuustia ja halua näyttää. Halusin jättää hyvän muiston tästä projektista.

– Tietysti voidaan sitten spekuloida, että kenelle pelaaja pelaa tuollaisessa tilanteessa. Mielestäni jätkät jaksoivat kuitenkin painaa hyvin hommia, mutta voi olla, että jotain siellä mentaalipuolella tapahtuu.

Usein päävalmentajaa vaihtanut joukkue on ajautunut totaaliseen kriisitilaan, jossa murskatappiot seuraavat toisiaan ja niin sanotusti pukukoppi on menetetty. Jukurit pelasi kuitenkin uskottavaa jääkiekkoa Kangasalustan jakson loppuun asti.

– Haaveet pudotuspelipaikasta elivät itselläni, vaikka turpaan tuli. Pystyimme tuottamaan paljon maalipaikkoja, mikä kertoo, että jotain on tehty kuitenkin oikein.

– Maalin tappioita tuli paljon. Uskoin, että yksi voitto voisi kääntää suunnan. Ihan hyvässä tilassa oleva joukkue sinne kuitenkin jäi.

Ensimmäinen ilmoitus isompi yllätys

Kangasalusta aloitti Jukureiden päävalmentajana 1+1 vuoden sopimuksella elokuussa 2018. Käsissä oli pienen budjetin joukkue, josta debytantti lähti repimään kaikkea irti.

Ilveksen kasvatti antaa isot kiitokset Jukurien pääomistaja Heikki Viitikolle, joka antoi mahdollisuuden päästä ensimmäistä kertaa valmentajauralla SM-liigajoukkueen päävalmentajaksi.

Jukurit jäi ensimmäisellä kaudella runkosarjan toiseksi viimeiseksi.

– Ensimmäinen kausi oli sisäänajoa. En päässyt juuri vaikuttamaan joukkueeseen, vaan tulin valmiiseen pöytään.

Toinen kausi lähti hyvin liikkeelle, ja Jukurit kutitteli jopa paikkaa kuuden sakissa.

– Ajattelin, että saan kliseisen kolmivuotisprojektin loppuun. Kyllä se ilmoitus seuraavan kauden valmentajanvaihdoksesta tuli enemmän yllätyksenä kuin lopulliset potkut.

Aikamatka 1990-luvulle toi kehitystä

Kun Kangasalusta aloitti Mikkelissä, hän painotti, että menestymismahdollisuudet jäällä pohjautuvat kovaan fyysiseen peliin ja pärjäämiseen kaksinkamppailuissa. Hän kokee, että sillä osa-alueella kehitystä tulikin.

– Kun tulin päävalmentajaksi Mikkeliin, pelaajien työmoraali oli huippuluokkaa. Saimme kuitenkin vielä monia kokeneempia pelaajia ymmärtämään, että konetta voi rassata vielä vähän kovempaa.

Kangasalusta naureskelee käyttäneensä pelaajia aikamatkalla 1990-luvulle.

– Kaivoimme lenkkarit ja verkkarit esiin ja saimme kehitystä ihan perusharjoittelun kautta. Jaksoimme hyvin, sillä kolmen pelin viikoissa viimeisissä erissä olimme tosi vahvoja.

– Pelimme oli parhaimmillaan tosi viihdyttävää, kun pääsimme kunnolla luisteluun ja kamppailuun käsiksi. Siinä emme jääneet vajaaksi, mutta virheitä tuli liikaa ja omissa kolisi.

Kangasalusta ottaa esille laajemminkin kiekkokeskustelun, jossa painotetaan paljon viisikkotason peliä ja taktista puolta.

– Selitystä tuloksille haetaan jostain ihan epäolennaisista asioista, kuten jostain hyökkäyksiin lähdön rytmeistä. Ei sellaista taktiikkaa olekaan, joka pelastaisi, jos pelaaja on huonossa kunnossa. Peliä pelataan kuitenkin suurimmaksi osaksi mies miestä vastaan, vaikka perusrakenne pitää tietenkin olla kunnossa.

Kangasalusta ottaa esimerkiksi päättyneet nuorten MM-kisat, jossa Kanadan, Venäjän ja Ruotsin yksilöt olivat hänen mielestään selkeästi muita edellä.

– Raipea (Raimo Helminen) on paljon arvosteltu, mutta fakta on se, että vastustajien yksilöt olivat parempia.

Mopoautolla Ferrarin kanssa viivalle

Jukurit lähti kauteen SM-liigan pienimmällä pelaajabudjetilla, 1,5 miljoonaa euroa. Eniten pelaajiin lähtökohtaisesti suunnitteli käyttävänsä HIFK, kaikkiaan 3,3 miljoonaa euroa.

Pikkuseuran valmennus yrittää repiä mopoautosta joka päivä irti Ferrarin tehoja. Tilanne oli aika lohduton esimerkiksi silloin, kun joukkue lähti kolmella A-juniori-ikäisellä puolustajalla varustettuna vieraspeliin maajoukkuepelaajia vilisevän Kärppien vastustajaksi. Kärpät rutisti 2–1-voiton.

Kangasalusta koki tilanteen kuitenkin enemmän hedelmällisenä kuin rasittavana.

– Mikkeli oli hyvä paikka lähteä kehittämään omaa uraa. Joka päivä piti tehdä kovaa työtä, että pärjää. Olisi eri asia mennä valmiiseen pöytään kolmen miljoonan euron joukkueeseen.

– Siinä pysyy itsekin freesinä, kun myy pelaajille altavastaajan näytämme kaikille -asennetta. Joukkue on pystynyt keskittymään arkeen hyvin. Ei se sitä muuta, vaikka johtoportaassa olisivat New York Rangersin tyypit.

Kangasalusta kokee, että olosuhteiden puolesta Mikkelissä on hyvät pärjäämisen mahdollisuudet. Hän nostaa kuitenkin esille valmennustiimin pienuuden. Hänen lisäkseen koutsitiimissä olivat vain Juuso Hahl, maalivahtivalmentaja Mika Tarvainen ja fysiikkavalmentaja Teemu Suokas, joka oli osittain A-nuorten mukana. Ainoastaan Tampereen Ilves on toiminut Karri Kiven potkujen jälkeen yhtä pienellä valmennustiimillä.

Jukurit on SM-liigajoukkueista harvinaisuus, koska sillä ei ole varsinaista videovalmentajaa.

– Mieluummin niin, että valmentajia on tiimissä liikaa kuin liian vähän. Kyllä siellä hommia riittää.

Uusi työ jo selvillä

Kangasalusta on jo viides SM-liigavalmentaja, joka on vapautettu kesken kauden. Hän peräänkuuluttaakin seuroilta hivenen enemmän kärsivällisyyttä.

– Nuoret pelaajatkin tarvitsevat aikaa kehittyä, ja niin valmentajatkin. Olisi hyvä, jos kunnioitettaisiin sopimusta loppuun asti.

Kangasalusta sanoo hakeneensa potkujen jälkeen tukea lähipiiristään, johon kuuluu sekä jääkiekkoilun parissa työskenteleviä että muita henkilöitä. Hän kehuu suomalaisia jääkiekkopiirejä, jossa kollegalle annetaan tukea vaikeuksien keskellä.

Tuskin kukaan muu kuin toinen valmentaja tietää, millaista on johtaa 30 ammattilaispelaajaa paineiden ristitulessa.

Vaikka aikainen lähtö oli pettymys, äänestä kuultaa silti myönteinen perusvire. Uusi projekti jääkiekon parissa on jo sovittuna, ja hänellä on tiedossa, mihin suuntaan Volkkarin nokka seuraavaksi kääntyy.

– Illalla Ilveksen ja HIFK:n otteluun etsimään uusia ideoilta ja näkökulmia lajiin, hän innostuu.

Yhdet potkut eivät vielä "Parrua" pysäytä.

– Nyt on jääkiekkoa ja ammattia suurempi huoli se, millaisen työlistan vaimo on kerännyt puolentoista vuoden aikana. En usko, että ne hommat on hoidettu ennen juhannusta, kolmen tytön isä naurahtaa.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja