Julkkispappi Kari Kanala oli yksi EM-kisaturisteista – peräänkuuluttaa vastuullisuutta: "Kaikkia ei tulisi syyllistää"

8:08
Näin kävi, kun vapaamielinen kirkkoherra Kari Kanala ja Päivi Räsänen laitettiin keskustelemaan saman pöydän ääreen

Julkkispappi Kari Kanala kertoo MTV Uutisille hyväksyvänsä eriävät mielipiteet. 

Viime päivinä Pietarista Suomeen tulleet EM-jalkapallon kisaturistit ovat aiheuttaneet kanssaihmisissä tunteita. EM-kisaturisteilla on todettu pelkästään Uudellamaalla 200–300 tartuntaa. Kokonaisuudessaan kesäkuussa Pietarissa vieraili EM-kisojen aikaan tuhansia suomalaisia futisfaneja.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan haaveet perustasolle siirtymisestä voidaan unohtaa.

Jalkapalloa EM-kisoissa oli katsomassa myös julkkispappi Kari Kanala. Hän muistuttaa, ettei kaikkia kisaturisteja tulisi syyllistää. On myös sellaisia kisaturisteja, jotka ovat toimineet vastuullisesti.

Hän kirjoitti asiasta Facebookkiin

– Ymmärrän, että porukkaa ärsyttää koronatartuntojen lisääntyminen. Etenkin, kun Venäjän EM-kisaturismi tuo tartuntoja tänne. Minuakin se harmittaa. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että kaikki kisoissa olleet kannattajat syyllistetään.

Kanala kertoo kirjoituksessaan, että oli antanut haastattelun asian tiimoilta kahdelle eri medialle. 

– Tottakai voisi olla fiksua vetää pää strutsin tavoin hiekkaan, pääsisi vähemmällä. Aina voisi tehdä ns. oikein. Mutta, jos jotain tekee, niin siitä pitää kantaa vastuu. Jos kysytään, niin vastaan.

Kanala kirjoittaa seureensa kanssa toimineen vastuullisesti. 

– Itse tein reissun Venäjä-peliin 16.6. tuttavieni kanssa mahdollisimman turvallisesti. Henkilöautolla menimme (kaikki rokotettuja), paikan päällä kävelimme stadionille, vältimme turistipaikkoja ja kontakteja, pidimme maskit sisällä ja söimme ulkona. Kotiin tultua pidimme omakaranteenia (muu perhe oli Turussa) ja negatiivisen testin jälkeen vasta liikkeelle. Testejä oli ennen, aikana ja jälkeen.

– Viranomaistoiminta rajalla oli asianmukaista; saimme tarkat tiedot mitä tehdä seuraavaksi karanteenin ja testien suhteen (finentry). Oikeudet ja vapaudet kiinnostavat, mutta niistä seuraa velvollisuuksia. Sen takia en halua syyllistää Himoksen festarikansaa. Aika moni on ollut puolitoista vuotta yhdessä yksin. Asiat voi silti tehdä viisaasti. Koetan itsekin jatkossa tehdä asioita viisaasti. That’s all folks.

Kanalan Facebook-päivitys on kerännyt kommentteja. Osa somekansasta kiittelee pappia suoraselkäisyydestä ja siitä, että toimi seurueensa kanssa vastuullisesti. Osa ei kuitenkaan ymmärrä, miksi Kanala lähti maahan, jossa koronalukemat ovat hurjaa luettavaa.

– Ymmärrän vastakkaiset mielipiteet. Kaikkia siellä olleita ei kannattaisi kuitenkaan niputtaa, Kanala toteaa MTV Uutisille.

– Kyllä jokaisen kisamatkalla olleen tulisi pitää karanteenia ja käydä testissä, julkkispappi kehottaa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja