712 karanteeniin Helsingissä: Pietarin kisaturistien tartunnoista ensimmäisiä jatkotartuntoja – THL:n Mika Salminen kertoo tilanteesta kello 14.30

LIVE
THL:n johtaja Mika Salminen kertoo MTV Uutiset Livessä, mikä tilanne on Pietarista lähtöisin olevien koronatartuntojen suhteen – seuraa suorana kello 14.30 alkaen!

Helsingissä on todettu ensimmäisiä jatkotartuntoja Pietarista Suomeen palanneiden, koronatartunnan saaneiden EM-kisaturistien lähipiirissä, kertoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Toistaiseksi jatkotartunnat eivät Timo Lukkarisen tiedon mukaan ole Helsingissä levinneet sairastuneiden kisaturistien lähipiirin ulkopuolelle.

– Ei ole yllättävää, että tartunnat ovat levinneet samassa taloudessa asuneiden keskuudessa. Oleellista on nyt se, että nämä ihmiset pysyttelevät karanteenissa, Lukkarinen kertoo.

Video: THL:n johtaja Mika Salminen kertoo MTV Uutiset Livessä, mikä tilanne on Pietarista lähtöisin olevien koronatartuntojen suhteen – seuraa suorana kello 14.30 alkaen!

Karanteeniin on pelkästään Helsingissä asetettu Lukkarisen mukaan viimeisen viikon aikana 712 ihmistä. Luku on yhteenlaskettu eristys- ja karanteenipäätösten määrä.

– Karanteenipäätöksen on saanut viimeisen viikon aikana jo 465 henkilöä. Nämä ovat siis päätökset, jotka ovat jo postituksessa, Lukkarinen täsmentää MTV Uutisille. 

– Valtakunnallisesti on tehty päätös, että kaikki Pietarista busseilla Suomeen saapuneet kontaktoidaan ja asetetaan yksilöllisen harkinnan perusteella karanteeniin.

Lukkarisen arvion mukaan karanteeniin joudutaan asettamaan arviolta tuhansia Pietarista palanneita matkustajia ja heidän lähipiiriinsä kuuluvia ihmisiä.

– Kaikki bussien matkustajalistoilla olevat kontaktoidaan. Jokaisen kohdalla riski arvioidaan yksilöllisesti.

– Koska tartuntoja on bussimatkustajilla ollut niin paljon, pääosa matkustajista joutuu tai käytännössä on jo joutunut karanteeniin, Lukkarinen havainnollistaa. 

Jäljitys Helsingissä on Lukkarisen mukaan ylikuormittunut ja matkustajien jäljitys on kesken.

Sairaalahoissa kaksi kisaturistia HUS:n alueella

Pietarista Suomeen saapuneilla EM-kisaturisteilla on todettu pelkästään Uudellamaalla 200-300 tartuntaa. Uudenmaan lisäksi tartuntoja on todettu myös muualla Suomessa.

Lukkarisen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on tällä hetkellä sairaalahoidossa kaksi Pietarin kisamatkalta tartunnan saanutta koronapotilasta. Potilaiden iästä tai voinnista ei ole tarkempaa tietoa.

Juttua muokattu 28.6.2021 kello 13.53: Tarkennettu sitä, mistä luku 712 tulee. Lisäksi juttuun lisätty Lukkairsen kommentti liittyen bussien matkustajalistoihin. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja