Mainos

Julkisen sektorin palkkavääntö alkanut

Palkkaneuvotteluihin valmistautumista varjostavat synkät talousnäkymät. Yhtälöä vaikeuttavat myös työnantajapuolen ja työntekijäpuolen eri tulkinnat tilanteesta. Työnantajien mielestä palkansaajajärjestöissä ei ole ymmärretty, miten vakavasta talouskriisistä on kysymys. Palkansaajapuolella taas halutaan varmistaa ostovoiman säilyminen myös taantuman aikana.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori pysyvät tiukasti asemissaan.

Inkeroinen korostaa huomattavasti kutistuvan bruttokansantuotteen ja nousevan ansiotason yhdistämisen vaikeutta.

- Tässä on siinä mielessä erikoinen tilanne, että bkt voi supistua jopa 5 prosentilla ja samaan aikaan palkansaajien ansiotaso nousee 5 prosentilla. Se on kestämätön yhtälö. Keskustelut palkankorostuksissta tässä tilanteessa tuntuvat hyvin epärealistiselta, Inkeroinen arvioi.

Santamäki-Vuoren mukaan palkansaajat ovat lähteneet siitä, että palkkojen reaalinen taso pitäisi pystyä säilyttämään kaikissa olosuhteissa. Lisäksi julkisella sekstorilla on ihan omat lisätarpeensa, jotka lähtevät pitkäaiksesta palkkakuopasta

Hallitus saa Santamäki-Vuorelta kovaa kritiikkiä pyrkimyksestään kytkeä kuntasektorin palkkaratkaisu palveluiden rahoituksen turvaamiseen.

- Tämä kytkös on meidän mielestämme erityisen julmaa. Kunnan työntekijöitä edellytetään uhrautumaan. Pitkään he ovat sitä tehneet, mutta ei voi olla niin, että taas heitä peräänkuulutetaan palveluiden pelastajiksi, Santamäki-Vuori arvostelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.