Mainos

Jukosilta vaaditaan miljardeja euroja

Venäläiselle öljy-yhtiölle Jukosille on annettu viisi päivää aikaa 2,8 miljardin euron verorästin, sakkojen ja viivästyskorkojen maksamiseen.

Haastemiehet kävivät tänään yhtiön toimistossa ilmoittamassa virallisesti oikeuden päätöksestä. Oikeus vahvisti eilen Jukosin vuoden 2002 verorästien määrän, joten niistä tuli perintäkelpoisia.

Jukosin edustajat kertoivat myöhemmin lehdistölle, että yhtiö on valmis maksamaan verorästinsä, mutta ei voi käytännössä tehdä sitä vaaditussa ajassa.

Jukosin entinen pääomistaja Mihail Hodorkovski ja hänen liikekumppaninsa Platon Lebedev ovat olleet useita kuukausia tutkintovankeudessa syytettynä petoksista. Heidän pidättämisensä jälkeen Jukos on joutunut tiukan verotarkastuksen kohteeksi.

Jukosin asianajajat ovat sitä mieltä, että haastemiehet eivät toimineet täysin lain mukaisesti.

-Heidän olisi pitänyt ryhtyä luetteloimaan yhtiön omaisuutta ja vapauttaa jäädytetty omaisuus, jotta sitä voitaisiin käyttää verorästien maksuun, sanoi yhtiön asianajaja Aleksandr Shadrin.

-Kun haastemiehille esitettiin tämä vaatimus, he poistuivat välittömästi, Shadrin kertoi. Jukosin edustajat ilmoittivat, että he ovat ryhtyneet kirjaamaan käytettävissä olevaa omaisuutta, johon kuuluu mm. 35 prosenttia toisen öljy-yhtiön Sibneftin osakkeita.

Mikäli Jukos ei pysty maksamaan verorästejään, sitä uhkaa konkurssi. Presidentti Vladimir Putin sanoi joitakin päiviä sitten, ettei Jukosin konkurssi olisi Venäjän valtion etujen mukaista. Venäjän teollisuusliittojen johtaja Arkadi Volski on useita kertoja varoittanut Jukosin konkurssiin ajamisen seurauksista.

-Yhtiöllä on 175 000 työntekijää, jotka jäisivät konkurssin jälkeen työttömäksi, hän painotti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.