Jukka Jalosella teoria MM-kisoista ja huippuvireisistä NHL-suomalaistähdistä – "Päinvastoin, siitä on ollut hyötyä"

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen voi myhäillä. Tällä hetkellä NHL:n pistepörssin kärkipaikoilta löytyy suomalaisväriä. Tämän lisäksi uusi sukupolvi on murtautunut laajamittaisesti maailman parhaimpaan jääkiekkosarjaan. Jalosella on myös varsin mielenkiintoinen teoria huippuvireisistä suomalaistähdistä.

Jalonen on myöntänyt jo aiemmin, että huippulupauksia täynnä oleva sukupolvi oli vahva tekijä siinä, miksi hän päätti palata takaisin Leijonien päävalmentajaksi.

– Tunsin osan näistä pelaajista, jotka ovat jo tällä hetkellä maailman huipulla. He ovat vielä aika nuoria miehiä ja on jännä nähdä, että mihin heidän eväät aikanaan riittävät. He ovat tervepäisiä kavereita, eikä heidän kohdalla ole kyse mistään tähdenlennoista. Pojat tekevät pitkän uran tuolla NHL:ssä, jos vain paikat kestävät, Jalonen miettii MTV Sportille.

Esimerkkejä on monia. Colorado Avalanchen Mikko Rantanen on keikkunut koko NHL:n pistepörssin kärjessä. Carolina Hurricanesin Sebastian Aho on aloittanut myös erittäin vahvasti. Eivätkä he ole ainoita suomalaisonnistujia.

– Mikäs sen hienompaa on kuin valmentaa tuon tyyppisiä pelaajia. Se on mahdollista ainoastaan tässä hommassa, Jalonen viittaa maajoukkuepestiin.

Jalosella on myös teoria kevään MM-kisoista ja suomalaispelaajien menestyksestä NHL:ssä.

– Jos mietitään, niin Rantanen ja Aho ovat olleet mukana nyt muutamia kertoja MM-kisoissa, ja sitä, missä he ovat nyt. Kasperi Kapanen oli viime keväänä mukana, ja miten hänen kausi on lähtenyt liikkeelle. Meinaan sitä, että mikä se jatkumo tuossa on, kun on keväällä kisoissa. Jos pelaat vielä toukokuun puolenvälin jälkeen huippulätkää, niin on se ehkä parempi kuin se, että lopetat huhtikuun alussa NHL:ssä ja olet puoli vuotta pelaamatta, Leijonien päävalmentaja miettii.

– Näin mä näen tuon asian pelaajakehityksen näkökulmasta. Totta kai joillakin pelaajilla on fysiikkajuttuja, joita pitää parantaa, mutta pelaamaan oppii pelaamalla. Siinä mielessä on ollut hienoa katsoa, että nuorilla pelaajilla MM-kisoissa käymisestä ei ole ollut haittaa, vaan päinvastoin. Siitä on ollut hyötyä.

– Niin mä koen, Jalonen sanoo nyökytellen päätään.

NHL:n suomalaispelaajat joukolla MM-kisoihin?

Jalonen pääsi tutustumaan läheltä Suomen uuteen sukupolveen, kun hän toimi Nuorten Leijonien päävalmentajana kaudella 2015-16. Tuolloin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa pyörivät nimet kuten  Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho, Kasperi Kapanen ja Mikko Rantanen.

Hyvin moni tuolloin mukana ollut pelaaja on jo tehnyt läpimurron miesten tasolla. Kärkinimet ovat nousseet hiljalleen jo aivan NHL:n huipulle.

Nuoren sukupolven tunteminen sekä se, että NHL:ssä suomalaispelaajien määrä on jatkuvassa kasvussa, tietää hyvää niin Jaloselle kuin Leijonille. Kevään MM-kisoihin kun on tarjolla entistä laadukkaampia pelaajia.

– Täytyy muistaa kuitenkin se, että NHL-pelaajien suhteen on tietyt realiteetit. Jos pelaajalla on sopimusneuvottelut kesken, niin kuin nyt aika monella on (Aho, Rantanen esimerkkejä), niin eihän pelaaja tule silloin kisoihin, lähtökohtaisesti. Se on ihan selvää, Jalonen myöntää.

– Heidän kaikkien ykköstavoite on voittaa Stanley Cup, mutta olisi naiivia ajatella, että aika moni heistä voittaa sen seuraavan 10 vuoden aikana. Ei voita, se on realiteetti. Siellä voi muutama suomalainen voittaa, muut eivät. Ja suurin osa ei välttämättä voita ikinä. Tietenkin pelaajilla pitää olla unelmia, mutta se on realismia, että pitää olla oikeassa paikassa ja oikeassa seurassa oikeaan aikaan, että sauma ylipäätänsä tulee. Ja se itse Stanley Cupin voittaminen on vielä aika vaikeaa, Jalonen käy läpi.

Tätä kautta Jalonen hakee pointtia sille, miksi pelaajan kannattaisi lähteä kevään MM-kisoihin.

– Siellä on sauma voittaa maailmanmestaruus joka vuosi, vaikka se on tapahtunut kaksi kertaa Suomen historian aikana. Ei sekään ole helppoa, mutta sanotaanko näin, että se on todennäköisempää kuin Stanley Cupin voittaminen. Monessa suhteessa. Ei se kilpailu MM-kisoissa ole niin kovaa kuin NHL:ssä. Siellä ei ole kymmentä tai 12 joukkuetta kampeamassa, niin kuin NHL:ssä on.

Alla olevalla videolla Jukka Jalonen kommentoi Leijonien Karjala-turnauksen joukkuetta.

– Jos pelaajalla on sauma voittaa NHL:ssä, niin he jatkavat siellä. Sitten kun se sauma on ohi, niin kyllä mää silloin suosittelen, että pelaaja lähtee Leijoniin. On valmentaja Jalonen tai kuka tahansa, Leijona-luotsi jatkaa.

Jalonen painottaa myös sitä, ettei asia ole aivan yksinkertainen. Sopimusneuvottelujen lisäksi taustalla on paljon myös inhimillisiä tekijöitä.

– Totta kai MM-kisoihin lähtö pitkän NHL-kauden jälkeen on raskas paketti. Ei se ole mikään itsestäänselvyys tai simppeli juttu. Ja onhan se selvää, että eivät nämä samat jätkät jaksa tulla mukaan joka kevät. Tai 7-8 kertaa putkeen. Joskus pitää levätä, se on selvää.

– Mutta samalla fakta on se, että MM-kisoissa pelataan kymmenkunta kovaa peliä. Niissä voi myös kehittyä, Jalonen muistuttaa.

Leijonien uusi kausi käynnistyy ensi viikolla, kun ohjelmassa on Helsingissä pelattava neljän maan EHT-turnaus.

Suomen Karjala-turnauksen joukkueen näet täältä.

Lue myös:

    Uusimmat