Leijona-luotsi Jukka Jalonen myhäilee NHL-pörssiykkösen Mikko Rantasen alkukaudesta – "Jo silloin kun Raipen kanssa katsottiin…"

Jääkiekkoliiga NHL:ssä Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Mikko Rantanen on tällä hetkellä koko sarjan pistepörssin ykkösenä. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen pääsi tutustumaan Rantaseen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa Rantanen johti kapteenina Nuoret Leijonat MM-kultaan. Jalosen mukaan hän osasi odottaa Rantaselta loisto-otteita. Toisaalta nykytilanne on osaltaan pieni yllätys.

Jalonen muistelee havahtuneensa Rantasen otteisiin jo muutama vuosi takaperin.

– Vuonna 2015 katseltiin Raipe Helmisen kanssa A-junioreiden finaaleita TPS-HPK. Silloin Rantanen dominoi aika lailla parkettia. Todettiin, että siinä on aika huikea pelaaja, Jalonen muistelee hymyissä suin.

– Näin hänet sitten nuorten MM-kisoissa, missä opin tuntemaan vähän häntä persoonana. Viime vuonna seurasin myös hänen otteita. Totta kai se ympäristö, missä hän on päässyt pelaamaan, on edesauttanut. En mä kuitenkaan ihmettele, että missä hän on nyt, Jalonen jatkaa.

Rantasella on tällä hetkellä kolmen pisteen etumatka NHL:n pistepörssin kärjessä. Suomalaishyökkääjä on nakuttanut 12 ottelussa tehot 5+16=21. Rantasen tämän hetken kovimmat haastajat ovat Chicago Blackhawksin Patrick Kane (12 peliä, 11+7), Pittsburgh Penguinsin Jevgeni Malkin (9 peliä, 5+13) ja hänen ketjukaverinsa Nathan MacKinnon (12 ottelua, 9+9=18).

Jalosen mukaan Rantasen vahvan alkukauden taakse voi nostaa kaksi isoa tekijää. Niin hänen henkilökohtaiset vahvat otteet kuin myös vahva tuki, mitä hän on saanut ympäriltä.

– Hän on iso, voimakas, mutta myös älykäs pelaaja. Ja hän on mainio syöttäjä. Siinä on kaikki kohdallaan, niin hänessä itsessä kuin myös itse ketjussa.

– He täydentävät toinen toisiaan. Jos vaikka Rantanen olisi poissa, niin ei se kaksikko tekisi yhtä paljon pisteitä. Tai vaikka jos Gabriel Landeskog tai MacKinnon puuttuisi, ei Mikkokaan tekisi tuollaisia pisteitä. Vaikka paljon tekisikin.

Jalosen mukaan Rantasen väkevässä esiinmarssissa on yksi pieni yllätystekijä.

– Ehkä se, että hän on noussut näin nopeasti NHL:n huipulle, 22-vuotiaana.

– Se, että hänestä oli tulossa NHL:n huippupelaaja – sitä en epäillyt ikinä. Sen näki jo kauas, Jalonen nyökyttelee. 

Alla olevalla videolla Jukka Jalonen kommentoi Leijonien Karjala-turnauksen joukkuetta.


Lue myös:

    Uusimmat