Mainos

Jukka Jaloselta voimakas kannanotto – nostaa esiin Laineen, Ahon ja Rantasen: "Olet aika paljon parempi pelaaja sen jälkeen"

15:59
Jukka Jalonen puhuu Tulosruudun Viikon vieraana myös muun muassa Nuorten Leijonien vuoden 2016 MM-kullan suuresta vaikutuksesta valmentajauraansa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen alleviivaa painokkain esimerkein, miten upea paikka MM-kisat ovat lajin huippupelaajille.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Leijonien ensimmäiset ottelut:
Suomi-Kanada 10.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3
Slovakia-Suomi 11.5. klo 21.10 C More Sport 1/MTV3
USA-Suomi 13.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

MM-kisojen alla on kohistu jälleen siitä, ketkä NHL-pelaajat ovat vastanneet Leijonien kutsuun kieltävästi – erinäisten syiden myötä. Jalonen näkee, että pelaajalla täytyy olla ylipäätään kovaa paloa ennen kuin joukkueeseen kannattaakaan tulla.

– Pelaajien valintojen taustalla voi olla vaikka mitä syitä. Siellä on kuitenkin jonkin verran sitä, että joku on vaan ihmisenä ja urheilijana sen tyyppinen, että haluaa voittaa, haluaa pärjätä, haluaa tehdä ryhmässä yhdessä töitä. Ajatella myös muita eikä pelkästään itseään ja omaa uraansa, Jalonen sanoo Tulosruudun Viikon vieraana Antero Mertarannan haastattelemana.

Suomalaiset tunnetaan säntillisinä joukkuepelaajina. Jalonen kokee, että hänen mainitsemansa piirteet ovat näkyneet sinivalkoisilla huippupelureilla eri sukupolvissa.

– Olen saanut esimerkiksi Jari Kurrin ja Jere Lehtisen kanssa tehdä töitä. He ovat ihan huippupersoonia, eikä minun tarvitse ihmetellä yhtään, miksi he ovat olleet huippupelaajia. He ovat viimeisen päälle joukkuepelaajia. Sellaisia meillä on ollut ja sellaisia meillä on edelleenkin. Meidän kärkiäijämme ovat just tän tyylisiä edelleenkin. Mutta eivät ihan kaikki ole.

Jalonen haluaisi korostaa nuorille joukkuepelaamisen viestiä.

– Mitä sinä nyt yksin voit tehdä? Et yhtään mitään. Sinä tarvitset siihen vierelle pakkiparin, ketjukaverit, viisikon ja veskarin. 

Vaikka Jalonen kokee suomalaisten pelaajien lähtökohtaisesti näin ajattelevankin, hän sanoo yhtä lailla ymmärtävänsä täysin, että NHL:ään lähteminen voi muovata nuoren pelaajan mieltä.

– Tulee isoja rahoja ja muuta, siinä asiat voivat mennä vähän eri perspektiiviin. Sitä asiaa ja pelaamista miettii ihan puhtaasti omassa kuplassa ja vain omalta osalta. Kun seurajoukkueen pelit ovat ohi, mitäs minä teen sitten? Siinä tulee puntariin se, millainen minä olen ihmisenä ja huippu-urheilijana. Mitä minä haluan tehdä? Jalonen kuvaa.

Leijonaluotsi lisää panoksia pesään.

– Fakta on kuitenkin se, ja kaikki varmaan ymmärtävätkin sen, että Stanley Cupin voittaminen on aika vaikeaa. Siellä on kolmisenkymmentä joukkuetta, jotka ovat aika kovia. Suomalaisia ei ole vuosittain välttämättä ollenkaan voittamassa siellä Stanley Cupia. Suuri osa ei ikinä voita, pääse koskaan finaaleihin eikä pääse ehkä koskaan pleijareihinkaan. Sitten voisi ajatella näin, että onko se juttu vain se, vai olisiko jotain muutakin.

– Arvokisoja on joka vuosi, mikä on lätkässä spesiaalia. Joskus jonkun mielestä ehkä liikaa, mutta aina on mahdollisuus pärjätä.

Jalonen muistuttaa samaan hengenvetoon MM-kisojen nuorta pelaajaa kehittävästä puolesta. 

– Taso on ensinnäkin huippumaiden osalta todella kova, kun siellä on NHL-joukkueiden parhaita pelaajia mukana. Siellä on myös henkinen paine. Pystytkö sinä pelaamaan näissä kovissa peleissä? Kaksi miljoonaa suomalaista katsoo.

– Jos sinä sen paineen kestät ja selviydyt siitä, olet aika paljon parempi pelaaja sen jälkeen. Siitä on hyviä esimerkkejä nuorista pelaajista: Rantasen Mikkoa, (Sebastian) Ahoa, (Kasperi) Kapasta ja Laineen "Patea" viime aikoina. Sen jälkeen kun syksyllä alkaa NHL-kausi, niin kas kummaa, pojat ovat vielä kovassa tikissä. Sieltä tulee itseluottamusruisku, boosti siitä, että pärjää maailman parhaita pelaajia vastaan. Mukana oli Connor McDavidia viime vuonna ja on Patrick Kanea taas tänä vuonna.

Mikäli pelaaja on terve ja pystyy kisoihin lähtemään, sinne suuntaaminen on Jalosen mukaan "kuin laittaisi rahaa pankkiin".

– Koen, että ei parempaa paikkaa kehittää itseään huippujääkiekkoilijana ole kuin MM-kisat keväällä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja