Jukka Jalonen paljastaa: Leijoniin valittu NHL-superlupaus Kaapo Kakko teki itse poikkeuksellisen valinnan

Leijonien ensimmäisen MM-leiriviikon ryhmästä löytyy yksi äärimmäisen mielenkiintoinen nimi: 18-vuotias Kaapo Kakko. Nuorten MM-kisoissa ratkaisumaalin Suomelle laukonut Kakko teki lopulta varsin poikkeuksellisen valinnan – omasta tahdostaan.

Kakko olisi voinut ikänsä puolesta osallistua vielä alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, jotka pelataan myöhemmin tässä kuussa Ruotsissa.

Juniorikisoihin matkaamisen sijaan Kakko päätti keskittyä A-maajoukkueeseen eli Leijoniin.

– Tilanne on hyvin selkeä. Kaapo on keväällä A-maajoukkuepelaaja. Mihin asti? Sitä ei vielä kukaan tiedä. Emme ole luvanneet mitään paikkaa. Hän on leirityksessä ihan samanlainen pelaaja kuin joku vanhempikin. Mutta hän on pelkästään A-maajoukkuepelaaja. Se on se, miten tässä edetään, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoo MTV Urheilulle.

Jalosen mukaan Kakon ja tämän leirin kanssa käytiin avoin keskustelu siitä, mitä nuori hyökkääjä haluaa tehdä.

– Hän koki, että Leijona-polku on nähty. Hän on käynyt 18- ja 20-vuotiaiden MM-kisat ja seuraava vaihe on A-maajoukkue. Hän oli sitä mieltä, että hänellä on paremmat saumat päästä lopulliseen MM-kisajoukkueeseen niin, että hän on koko ajan meidän mukana – kuin että hän kävisi välissä pelaamassa poikien pelejä.

– Sitä päätöstä pitää tietenkin kunnioittaa, Jalonen sanoo Kakosta.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat ovat iso tapahtuma esimerkiksi tulevan kesän NHL-varaustilaisuuden kannalta. Jalosen mukaan A-maajoukkueelle ja Leijonille olisi käynyt se, että Kakko olisi matkannut kisoihin mukaan.

Kakko päätti itse toisin.

– Tietenkin tämä rauhoittaa tilanteen, niin meidän kuin poikien osalta. Ei tule liikkuvia osia, vaikka totta kai, Kaapo olisi ollut siellä (18-vuotiaiden kisoissa) vahvistava pelaaja, Jalonen pohtii.

Poikkeustilanne

Tällä kaudella TPS:n riveissä Kakko takoi 45 Liigan runkosarjaotteluun tehot 22+16=38. Pudotuspeleissä hän ehti naputella viidessä ottelussa viisi (4+1) tehopistettä.

Jalonen ja Leijonien valmennusjohto olisivat ottaneet Kakon mukaan jo aiempaan, helmikuussa pelattuun Ruotsin EHT-turnaukseen. Tuolloin Kakko oli juuri kärsinyt loukkaantumisesta, minkä myötä hänen A-maajoukkuedebyytti siirtyi myöhemmäksi.

18-vuotias huipputaitava hyökkääjä on ehtinyt antaa lupaavan vaikutelman jo Leijona-luotsille.

– Se, että miksi Kaapo on jo tänä päivänä näin hyvä pelaaja, niin ei kyse ole mistään, että ”hän on vain lahjakas pelaaja”. Totta kai Kaapolla on lahjoja, mutta eniten niitä lahjoja on tuolla korvien välissä. Samalla hän on tehnyt töitä varmaan enemmän kuin 99% saman ikäisistä pelaajista. Hän rakastaa pelaamista ja tykkää siitä hommasta. Sen takia hän on päässyt noin nuorena jo näin pitkälle urallaan.

– Intohimo, määrätietoisuus, kunnianhimo – kyllähän tuollaiset teemat huokuvat Kaaposta. Ja kun hänen kanssaan juttelee ja katsoo hänen pelaamista, niin kyllä siellä on sellaista päättäväisyyttä, mitä harvoin nuoren pelaajan kohdalla näkee, Jalonen miettii.

Kakko on ollut erinäköisissä NHL-varaustilaisuuden ennakkolistauksissa aivan kärkipelaajia. Osa on pitänyt Kakkoa jopa tulevana ykkösvarauksena. Tällä hän tekisi historiaa, sillä aiemmin yhtäkään suomalaispelaajaa ei ole varattu ykkösvuorolla.

– Nyt puhutaan ihan poikkeustapauksesta. Ja sen takia tässä tuli eteen poikkeustapaus. Ei Suomen kiekkohistoriassa ole ollut varmaan sellaista tilannetta, jossa pelaaja olisi voinut pelata saman kevään aikana vaikka molemmat kisat, Jalonen viittaa alle 18-vuotiaiden ja miesten MM-kisoihin.

Patrik Laine oli kolme vuotta sitten, mutta silloin Tappara meni finaaliin. Silloin hänellä jäi automaattisesti kisat väliin. Hänellä olisi ollut sauma, niin kuin Kaapolla olisi ollut nyt. Mutta ei näitä joka vuosi putkahtele, että tarvitsisi miettiä, Jalonen perkaa Kakon tilannetta.

Vaikka Kakolla ei olekaan Jalosen sanoin täysin varmaa kisapaikkaa, ehtii huippulupaus antaa kunnolla näyttöjä Leijonille.

– Meillä on yhdeksän peliä ennen MM-kisoja. Tanska, Norja ja Ruotsi-pelit, sitten Tshekin EHT-turnaus, missä alkaa olla jo NHL-pelaajia mukana. Taso ja vaatimustaso nousevat jatkuvasti. Onhan se tietenkin kaikille hyvä juttu, että hän on koko ajan mukana, Jalonen kiittelee.  

Lue myös:

    Uusimmat