Jukka Jalonen kertoo kantansa Valko-Venäjällä pelaamiseen: ”Jos hässäkkä jatkuu vielä keväällä…”

Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä 4:02
Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä

Koronaviruspandemia ja Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne uhkaavat Leijonien kautta. Mitä päävalmentaja Jukka Jalonen ajattelee maajoukkuetoiminnasta poikkeuksellisessa tilanteessa? 

Keskustelu Valko-Venäjän ja Latvian yhteisistä MM-kisoista 2021 on käynyt kiivaana mellakoihin johtaneiden Valko-Venäjän presidentinvaalien jälkeen.  

Latvia on uhannut vetäytyä kisajärjestäjän tontilta Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksien takia. Kansainvälisen jääkiekkoliiton presidentti Rene Fasel on ainakin toistaiseksi puoltanut kisojen järjestämistä Minskissä.  

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on ottanut varovaisen kannan suhteessa Valko-Venäjään. Suomi ei ole ainakaan näillä näkymin boikotoimassa kisoja, jos ne järjestetään osittain Minskissä.

A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen ottaa niin ikään maltillisen kannan. Hän komppaa presidentti Sauli Niinistöä.  

– Niinistö sanoi hyvin, että katsotaan nyt tilannetta rauhallisesti ja kärsivällisesti. Jos hässäkkä jatkuu vielä keväällä, ei ole järkevää lähteä sinne urheilemaan, Jalonen sanoo MTV Urheilun haastattelussa.  

Eli et lähde julistamaan, että Suomen pitäisi boikotoida kisoja? 

– En lähde. Olen valmentaja.

”Ei mulla riittäisi älykään”

Viime viikkoina on keskusteltu paljon urheilun ja politiikan välisestä suhteesta. Voisiko asetelman kääntää niin, että urheilulla olisi mahdollisuus halutessaan vaikuttaa politiikkaan? 

Jalonen ei halua käyttää asemaansa osallistumalla poliittiseen keskusteluun.  

– Ei minulla riittäisi siihen varmaan älykään, Jalonen naurahtaa.  

– Pelaajat ja valmentajat haluavat keskittyä omaan hommaansa. Muut sitten päättävät asioista.

MTV Urheilu haastatteli aiemmin ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen toiminnanjohtajaa Frank Johanssonia. Hän totesi, ettei järjestö suosittele yksittäistä urheilijaa tai joukkuetta boikotoimaan tapahtumia. Päävastuu on lajiliitoilla ja urheilujohtajilla.  

Jalonen pitää ajatusta järkevänä.  

– Olen oppinut, että kannattaa keskittyä asioihin, joihin voi vaikuttaa. Jos yksittäinen urheilija jää pois, sitten joku toinen menee tilalle.  

– Otetaan nyt happea ja ollaan maltillisia. Kun aikaa kuluu, uskon, että IIHF:kin tekee järkeviä ratkaisuja suuntaan tai toiseen.

Jalosen vanha työnantaja Jokerit on merkitty pelaamaan KHL:n avausottelu Minskissä jo 3. syyskuuta. Jalonen huomauttaa, että yhden yksittäisen ottelun pelaaminen on eri asia kuin moniviikkoisen MM-turnauksen.  

– Yhden pelin ajaksi turvallisuus pystytään varmasti takaamaan. Helppo ei KHL:n ja Jokereiden tilanne kuitenkaan missään nimessä ole.  

EHT:n peruuttaminen olisi kova isku

Kevään MM-kisat on merkattu alkavaksi 21. toukokuuta. Leijonien seuraava tähtäin on marraskuun 5. päivänä alkava Karjala-turnaus, joka avaa EHT-kauden.  

Tai jos avaa. Turnaus on merkitty kalenteriin, mutta koronavirusrajoitukset voivat tuoda mustia pilviä tapahtuman ylle.  

– Kova halu olisi pelata turnaus, mutta tässä vaiheessa on vaikea spekuloida, kun Euroopan sarjojenkin tilanne on auki, Jalonen sanoi.  

– EHT on kuitenkin iso juttu kaikille maille, ne tuovat väkeä ja sponsorirahaa. Olisi kova isku, jos turnausta ei pelattaisi.

Jos kansalliset sarjat menevät säppiin, onko Jääkiekkoliitossa mietitty esimerkiksi laajennettujen maajoukkueleirien järjestämistä? 

– Ei ole. Pelaajat varmaan touhuaisivat jotain omissa seuroissaan.  

”Happeakin välillä”

Koronaviruspandemia on pannut jääkiekkomaailman ja sen kalenterit sekaisin kokonaisvaltaisesti. SM-liigaan on virrannut NHL-sopimuksen alaisia pelaajia, jotka pitävät pelituntumaa ennen marraskuulle suunniteltujen NHL-leirien alkua.  

NHL-miesten ottaminen mukaan EHT-turnaukseen ei ole kuitenkaan aivan ongelmatonta.  

– Jos he ovat lähdössä NHL-leireille, niin pelaajia tuskin kannattaa ottaa loukkaantumisriskin takia. Eivät he välttämättä edes halua tulla.  

Seuraava NHL-kausi venynee sen verran pitkään, ettei kevään MM-kisoissa juurikaan nähdä NHL-pelaajia.  

– Osa pelaajista haluaa ottaa happeakin varmasti välillä. Ja vuonna 2022 edessä on olympialaiset. Voisi kuvitella, että aika lailla mennään Euroopassa pelaavilla.  

Eikä se ole välttämättä huono juttu, kuten Leijonat vuoden 2019 MM-kisoissa osoitti.  

Lue myös:

    Uusimmat