Jääkiekkoliiton pomo huolissaan kiristyneestä tilanteesta: "Jos Valko-Venäjällä ei pelata, MM-kisoja ei järjestetä muuallakaan"

1:53
MTV:n uutiset 13. elokuuta: Valko-Venäjän protesteissa pidätetty 6 700 ihmistä, ainakin kaksi mielenosoittajaa kuollut.

Latvia ilmoitti, ettei se aio järjestää jääkiekon MM-kisoja 2021 yhdessä ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneen Valko-Venäjän kanssa. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi, mitä hän ajattelee MM-kisojen järjestämisestä.   

Kuka järjestää jääkiekon MM-kisat 2021? Vai järjestetäänkö niitä ollenkaan? 

Ne ovat nyt kuumia kysymyksiä kiekkoilevassa maailmassa. 

Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi sanotun Valko-Venäjän tilanne kiristyi sunnuntain presidentinvaalien jälkeen. Amnestyn ilmoittamat mielenosoittajiin kohdistuneet ihmisoikeusrikkomukset johtivat siihen, että Latvian pääministeri Krisjanis Karins ilmoitti maan vetäytyvän kisojen järjestämisestä yhdessä Valko-Venäjän kanssa. 

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ei sano suoraan, että Suomenkin pitäisi boikotoida MM-kisoja, mutta hän myöntää tilanteen vakavuuden. 

– Vielä 2–3 kuukautta sitten en olisi pitänyt päätöstä vetäytymisestä todennäköisenä. Ajattelu on muuttunut nopeasti, Nummela sanoi MTV Urheilulle. 

MM-kisojen järjestäminen on kuitenkin pitkä prosessi, eikä ratkaisuja voi venyttää liian pitkään. 

– Uskon, että jos Valko-Venäjällä ei pelata, ei MM-kisoja järjestetä muuallakaan. 

"Latvia voi päättää itse"

Nummela painotti kuitenkin, että Jääkiekkoliitossa ei ole käyty vielä virallisia keskusteluja aiheesta. 

– Suomi on ollut ennenkin kansainvälisessä jääkiekossa joukkuepelaaja. Olemme aktiivisena keskustelijana muodostamassa yhteistä kantaa.  

Voisiko Suomi lähteä tukemaan Latvian ratkaisua?

– Varmasti muodostamme kantamme muun kiekkoperheen kanssa. Tämä oli Latvialta selkeä kannanotto. He voivat päättää kannastaan itse, eivätkä tarvitse siihen kenenkään hyväksyntää. 

Ruotsin kollegalta selkeä viesti

Nummelan mukaan isoin kysymys nyt on se, pystytäänkö MM-kisoja järjestämään koronaviruspandemian takia ylipäätään missään. 

– Nyt ollaan kuitenkin vasta elokuussa, ja kevääseen on aikaa. Pandemian ja yhteiskunnan tilanne ehtivät kehittyä vielä. 

Nummelan kollega, Ruotsin jääkiekkoliiton puheenohtaja Anders Larsson sanoi Sportbladetissa, että Ruotsissa halutaan keskittyä politiikan sijaan jääkiekkoon. 

– Toivotaan, että tilanne siellä normalisoituu, niin pääsemme pelaamaan jääkiekkoa, hän sanoi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja