Juhannusliikenne käy vilkkaana myös junissa – lentoliikenteessä vain pari prosenttia normaalista matkustajamäärästä: "Enemmän on tilaa kuin täyttä tällä hetkellä"

Mahtuuko vielä juhannusjunaan? VR kertoo, millainen tilanne junissa on tällä hetkellä 3:45

Juhannusliikenne on käynyt vilkkaana myös junissa. Vielä viikko sitten kaukoliikenteen junien paikoista vain 20 prosenttia oli matkustajien käytössä, mutta juhannuksena luku on 40. Osa junista on myös täynnä.

– Ihmiset yleensä haluavat lähteä liikkeelle työpäivän jälkeen ja kyllä siellä muutama täysi juna saattaa tulla. Sanoisin kuitenkin, että enemmän on tilaa kuin täyttä tällä hetkellä, VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä kertoo.

Lentoliikenne toipunut vain vähän

Lentoliikenteessä tilanne on täysin erilainen.

Finavian mukaan juhannusviikolla käynnistyy yleensä kesän vilkkain sesonki, mutta tällä hetkellä suurin ääni Helsinki-Vantaan kentällä lähtee kaikuvista koronakuulutuksista eikä matkustajia juuri näy.

– Tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentokentällä on 2000–3000 matkustajaa päivässä. Normaalisti ollaan 60 000:n yläpuolella, Finavian myynnistä ja reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori avaa.

Finavian mukaan lentoliikenne on elpynyt hieman kesäkuun aikana.

Maanantaista alkaen Suomesta ja Suomeen on saanut matkustaa ilman omaehtoista karanteenia Baltian maihin sekä pohjoismaista Norjaan, Tanskaan ja Islantiin.

Vuoren mukaan lentoja ei ole lisätty matkustuskuplan maihin.

– Viime torstaina tehdyn päätöksen jälkeen ei ole näkynyt huomattavaa matkustajamäärän muutosta. Lennot ovat olleet jo aikaisemmin myynnissä, joita nyt on lennetty, Vuori avaa.

Heinäkuussa Finavia toivoo, että matkustajamäärät kasvavat matkustusrajoitusten purun myötä.

– Kapasiteetti lisääntyy, lentojen määrä lisääntyy varmaan kaksin- ellei kolmenkertaisesti. Toivottavasti myös matkustajat lähtevät liikkeelle.

Koronaturvallisuus on herättänyt huolta

Etelä-Ruotsissa Eslövissä asuva Alex Naumi oli matkannut asuinpaikastaan ensin Kööpenhaminaan ja lentänyt sieltä juhannukseksi Helsinkiin.

Matka oli sujunut hyvin eikä korona ollut huolettanut.

– Olihan se vähän erilaista. Lentokentällä oli vähemmän porukkaa ja piti käyttää kasvosuojainta. Mutta muuten aika helposti meni matka, Naumi tuumi Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Lentoliikenteessä matkustajia suojataan koronalta esimerkiksi Naumin mainitsemalla kasvomaskipakolla.

Junaliikenne on selvästi kovemmassa kulutuksessa juhannuksena – VR kertoo, että osa junista on täynnä 1:58

Junissa eri keinot

Junaliikenteen puolella VR nojaa tehostettuun siivoukseen sekä ohjeistukseen. Turvavälejä on mahdotonta pitää matkan aikana etenkin täysissä junissa.

– Totta kai täysissä junissa joku varmasti vieressä istuu, se on ihan selvää. Kuitenkin sanoisin, että juna on yksi niistä julkisen liikenteen muodoista, jossa turvavälit pystytään parhaiten säilyttämään.

– Malttia kaikille junaan lähtiessä ja noustessa, niin kyllä turvaväli onnistuu siinä kohdassa, Tyynilä ohjeistaa.

Junamatkustajia korona ei huolettanut.

– En ole ruvennut pelkäämään. Korona tulee jos tulee, juhannusta ja kesälomaa Pietarsaaren kautta pohjoiseen vaeltamaan menossa ollut Tommi Kivipelto pohtii.

Myös Helsingissä parin päivän kaupunkilomaa lapsensa kanssa viettänyt Marja Kajava oli matkaamassa turvallisin mielin takaisin kotiin Savonlinnaan.

– Tulimme bussilla, mutta olen luottavaisin mielin. Minulla on sellainen olo, että korona on mennyt pois, mutta toki pitää huolehtia omasta käsihygieniasta, kun käy kaupassa ja alkaa syömään, Kajava mietti.

Lue myös:

    Uusimmat