Juhannuksen menoliikenne sujui pääosin hyvin: Liikenne hiljentynyt, MTV Uutiset seurasi

5:15
MTV Live tien päällä: Tältä näyttää koronajuhannuksen menoliikenne

Juhannuksen menoliikenne on tänään vilkkaimmillaan. Ukkos- ja saderintamia on luvassa osaan maata. Kokoamme kaikki juhannuksen menoliikenteen tapahtumat tähän jatkuvasti päivittyvään artikkeliin.

Kello 23:01 Juhannuksen menoliikenne on hiljentynyt. Seuranta päättyy tältä päivältä.

Kello 21:18: Juhannuksen menoliikenne hiljentyi. Liikenne sujui pääosin hyvin ja suurimmat ruuhkat purkautuivat etelässä iltaseitsemään mennessä. Juhannuksen menoliikenteen vilkkain päivä sujui edellisvuosien mukaisesti. Ruuhkia syntyi hetkellisesti etenkin Helsingin ja Tampereen ulosmenoväylillä.

Tieliikennekeskuksen mukaan eri puolilla maata sattui lukuisia onnettomuuksia, mutta ne olivat pääasiassa lieviä. Vakavin onnettomuus tapahtui Kainuun Paltamossa iltapäivällä, jossa nainen kuoli.

Tietyöt hidastavat lisäksi liikennettä pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä paikoitellen monilla valtateillä.

Kello 19.34: Juhannuksen junaliikenteessä junien paikoista on varattu 40 prosenttia. VR:n palvelujohtaja Piia Tyynilä kertoo MTV:n Seitsemän Uutisissa, että osa junista saattaa olla täynnä. 

Kello 19.32: Ilta-Sanomien mukaan 8-tiellä liikenne on ollut normaalia ja valtatiellä 51 Helsingistä Hankoon liikennettä on ollut normaalia enemmän. 

Kello 19.25: Iltapäivällä alkaneet ruuhkat Helsingistä pohjoiseen ja Tampereelta Jyväskylään suuntautuvilla väylillä ovat purkautuneet, ja liikenne sujuu taas normaalisti.

Pääkaupunkiseudulla ruuhkautuivat tiet 3, 4 ja 7 lievien onnettomuuksien sekä tietyömaiden takia. Tampereella ruuhkautui Alasjärven liittymä, jossa eri suunnista Jyväskylän suuntaan liittyvät kaistat yhdistyvät.

Kello 19.20: Ylikonstaapeli Leena Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV:n Seitsemän Uutisten haastattelusssa, että liikennettä on jopa hieman enemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta liikenne on kulkenut tasaisesti. 

Etelä-Suomessa pahimmat ruuhkat ovat Leppälän mukaan Mäntsälän kohdalla, missä valtatie 25 laskee liikennettä 4-tielle. Pohjoisemmassa ensimmäiset paikat, missä liikenne hidastuu, ovat Lusin kohdalla. 

Ilta-Sanomien mukaan Oulun seudulla Kuusamontiellä on tavallista enemmän autoja. 

Kello 18.32: Kuusamontien liikenne Ruskon liittymän ja Ylikiimingintien välillä on palautumassa normaaliksi, kertoo Kaleva.

Kello 18.16: Liikenne eteni iltapäivään asti sujuvasti ukkosista huolimatta. Osa ukkosmyräköistä alkoi niin aikaisin, että ne ehtivät siirtyä pois enimmän liikenteen alta.

Tampereen Tieliikennekeskuksesta kerrotaan, että liikenne on vilkastunut tasaisesti iltaa kohti ympäri maata, eikä huippua ollut vielä saavutettu iltakuuteen mennessä.

9-tie ruuhkautui noin kello 15 alkaen Tampereelta Jyväskylän suuntaan. Ruuhka syntyi Tampereen Alasjärven liittymän kohdalle, missä liikennevirran nopeus on hetkittäin ollut vain 20–30 kilometriä tunnissa.

Ruuhkia oli alkuillasta myös ainakin Helsingin ulosmenoväylistä 3-tiellä Hyvinkään kohdalla ja 7-tiellä Östersundomin alueella. Molemmat johtuivat onnettomuuksista.

Tieliikennekeskuksen mukaan eri puolilla maata on sattunut lukuisia onnettomuuksia, mutta ne ovat olleet pääasiassa lieviä.

Kello 17.29: Kuusamontien liikenne Ruskon liittymän ja Ylikiimingintien välillä on pahoin ruuhkautunut, kertoo Kaleva. 

Oulun tieliikennekeskuksen mukaan ruuhkan syynä on vilkas juhannusliikenne. Mistään onnettomuudesta ei ole kyse.

Tieliikennekeskuksen mukaan myös Oulun ja Kemin välinen nelostie on ollut paikoin ruuhkainen.

Kello 17.19: Pääkaupunkiseudun kehäradan tunneli on edelleen suljettuna.

Rataliikennekeskuksen mukaan tunneliin on saatu kytkettyä sähköt, mutta turvallisuuden kannalta kriittisiä laitteita, kuten palohälyttimiä ja savunpoistoluukkuja, ei ole vielä saatu toimimaan.

Kehäradan tunneli jouduttiin sulkemaan ukkosen aiheuttamien ratalaitevikojen vuoksi aamulla. Vika aiheuttaa myöhästymisiä ja junien peruutuksia.

P- ja I-junat liikennöivät toistaiseksi väleillä Leinelä–Helsinki ja Kivistö–Helsinki, eivätkä kulje Helsinki-Vantaan lentoasemalle tai Aviapoliksen asemalle.

Rataliikennekeskuksesta arvioidaan, että tunneli todennäköisesti saadaan avattua vielä myöhemmin tämän päivän aikana.

Kello 16.34: Juhannuksen menoliikenne on alkanut ruuhkautua 9-tiellä Tampereelta Jyväskylän suuntaan ajettaessa. Ruuhka keskittyy Tampereen Alasjärven liittymään, missä kaistat yhdistyvät.

Tieliikennekeskuksen mukaan muutaman kilometrin pituinen autojono liikkuu 20–30 kilometriä tunnissa, mutta tämän jälkeen itse 9-tie vetää melko hyvin.

Kello 15.42: Liikennepäivystäjä Petra Latvasalo Tieliikennekeskuksesta kertoo MTV Uutisille, että heidän tietoonsa ei ole tullut liikenneonnettomuuksia. 

Sunnuntain paluuliikenteen ruuhkahuipun Latvasalo arvelee kestävän iltapäivästä alkuiltaan.

– Edelleen valtatiet 4,3 ja yksi ovat ne, missä ruuhkia on odotettavissa, hän ennakoi. 

Liikenteessä olevia Latvasalo kehottaa suunnittelemaan reittejä etukäteen ja katselemaan ukkosrintamien liikkeitä. Kiertoteitä hän suosittelee varauksella.

–Jos hyväkuntoinen kiertotie on käytössä, että ei mennä ihan matalimmalle tieverkolle. Kiertoteitä kannattaa katsoa Liikennetilannepalvelusta, hän ohjeistaa.

Kello 15.21: Liikenne 1-, 3- ja 4-teillä liikenne on tuplaantunut siitä, mitä se on normaalisti tähän aikaan.

– Ennusteiden mukaan liikenne tulee lisääntymään kello 16 aikaan, kun ihmiset pääsevät töistä ja lähtevät juhannuksen viettoon, kertoo vanhempi konstaapeli Iiro Mäkitalo Itä-Uudenmaan poliisista MTV Uutisille.

Mäkitalon mukaan liikenne tulee rauhoittumaan noin kello 19-20 välillä, pohjoisessa vähän myöhemmin noin kello 22-23 aikaan. Nopeudet eivät tule ruuhkassa kasvamaan suuriksi.

–Ajoneuvojen välisistä etäisyyksistä ja ohitustilanteista syntyvät suurimmat vaarapaikat, Mäkitalo sanoo.

Korjattu 18.6.2020 kello 16.00: Mäkitalo työskentelee Itä-Uudenmaan poliisissa, ei Itä-Suomen, kuten alun perin mainittiin.

Kello 14.58:  Vaikka ukkoset koettelevat kovimmin Itä-Suomea, siellä menoliikenteessä on poliisin mukaan korostunut aivan toinen ilmiö.

– Ukkosmyrskyn ei pitäisi vaikuttaa rattijuopumuksiin, mutta niitä on näkynyt poikkeuksellisen paljon tähän aikaan päivästä, komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista ihmetteli alkuiltapäivästä.

Poliisi ei ole vielä ehtinyt pitämään lainkaan puhallusratsioita, vaan rattijuopot on saatu kiinni ilmoitusten perusteella. Tilanne huolettaa Joutjärveä.

– Siellä on todella paljon liikennettä, ja päissään ajelu on melkoisen vaarallista hommaa. Jos jo menomatkalla on paljon päihtyneitä ratissa, se on aika huolestuttavaa.

Kello 14.57:  Pisimpien autoletkojen arvioidaan muodostuvan 9-tielle Tampereen ja Oriveden välille, 5-tielle Lusin ja Mikkelin välille sekä 4-tielle Helsingin ja Lusin välille.

Tietyöt voivat hidastaa liikennettä pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä paikoitellen monilla valtateillä. Valtatiellä 4 on useita tietöitä.

Kello 14.44: Yksi ihminen on kuollut ulosajossa Kainuun Paltamossa iltapäivällä. Onnettomuusauton kyydissä oli kaksi henkilöä, joista toinen on loukkaantunut

Kello 14.38: Liikenne on edennyt ainakin iltapäivään asti sujuvasti ukkosista huolimatta, kerrotaan Tampereen Tieliikennekeskuksesta. Osa myräköistä alkoi niin aikaisin, että ne ehtivät siirtymään pois enimmän liikenteen alta.

Kello 10.50: Pääkaupunkiseudun kehäradan tunneli on suljettu ukkosen aiheuttamien ratalaitevikojen vuoksi. Vika aiheuttaa myöhästymisiä ja junien peruutuksia. Osa pääkaupunkiseudun junista ei kulje lentokentälle asti. Arviota tunnelin uudelleenavaamisesta ei toistaiseksi ole.

Ruuhkia odotetaan iltapäivälle

Tieliikenteessä ruuhkahuipun on ennustettu osuvan iltapäivälle kahdentoista ja seitsemän väliselle ajalle, arvioi valtion liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finland. Pohjoisessa menoliikenne voi olla vilkasta vielä myöhemmin illalla.

Sää on paikoitellen epävakainen. Liikenteessä näkyvyys voi hetkellisesti heikentyä ja vesiliirron riski on olemassa.

Vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski sanoi MTV:n Uutisaamussa, että ruuhkat ajoittuvat menoliikenteessä perinteisesti iltapäivään ja alkuiltaan.

– Kello 14 jälkeen alkaa esimerkiksi nelostie ruuhkautua. Kello 14–18 ei ole paras aika olla liikenteessä.  Vinkkinä sanoisin, että lähtee joko nyt (torstaina aamupäivällä) tai vaihtoehtoisesti myöhemmin illalla.

Nuolikosken mukaan ruuhkia on odotettavissa perinteisillä paikoilla.

– Nelostiellä Heinolaan päin, nelos- ja vitostien taitteessa Lusin suoralla on ruuhkia. Samoin Heinolan kohdalla jyväskylään päin on ruuhkia odotettavissa.

 –Ruuhkaa kasaantuu yleensä myös nelostielle Jyväskylän pohjoispuolelle. Tampereen suuntaan ysitie on ruuhkainen. Itään päin mennessä ruuhkaa on odotettavissa Porvoo-Loviisa -akselilla. Kutos- seiskateiden taitteessa on tietöitä, ja ne lisäävät ruuhkaa, Nuolikoski sanoo.

Ukkonen ja sade hankaloittavat ajamista

Juhannusmatkalaiset saavat ajella paikoitellen epävakaassa säässä. Sade- ja ukkoskuurojen rintama ulottuu tällä hetkellä Uudeltamaalta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen ja liikkuu hitaasti pohjoiskoilliseen. Voimakkaimmin aamulla on ukkostanut maan etelä- ja keskiosassa.

Päivän mittaan ukkostava alue liikkuu hitaasti itäisen Suomen ylle. Pohjois-Pohjanmaalta Itä-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä varoitetaan rajuista ukkoskuuroista.

– Paikoin voi sataa rankastikin. Ukkosiin voi liittyä ukkospuuskia ja voimakasta salamointia, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Yöhön mennessä ukkoset enimmäkseen laantuvat, ja perjantai näyttää lähes koko maassa poutaiselta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja