Mainos

JSN: Yksityisyydestä tullut kauppatavaraa

Julkisen sanan neuvoston mielestä kiristynyt kilpailu viihdejournalismissa on johtanut ylilyönteihin, jotka voivat loukata julkisuuden henkilöiden yksityiselämän suojaa tai ihmisarvoa.

Julkisen sanan neuvosto on huolestunut viihde- ja iltapäivälehtien tavasta käsitellä julkisuuden henkilöiden toimintaa. JSN nostaa esimerkiksi lehtien kirjoittelun Matti Nykäsen elämän käänteistä. Neuvosto korostaa kannanotossaan, että kaikilla on asemastaan ja saamastaan julkisuudesta riippumatta yksityiselämän suoja ja ihmisarvo. Se on otettava huomioon, vaikka henkilö itse tahtoisikin kertoa yksityiselämästään.

Neuvoston lausunnon mukaan kiristyvä kilpailu viihdejournalismissa on lisännyt kiinnostusta sopimuksiin julkkisten asioista, mikä on tehnyt yksityisyydestä kauppatavaraa. Niistä voi kuitenkin seurata eettisiä ongelmia, jos ne siirtävät journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle.

JSN muistuttaa, että median kanssa tekemisissä olevat eivät aina ymmärrä, mihin tulevat sitoutuneeksi. Lisäksi heidän harkintakykynsä saattaa olla alentunut esimerkiksi kokemattomuuden, sairauden, rasituksen tai päihteiden käytön vuoksi.

Journalistin ohjeiden mukaan kaikkien ihmisarvoa on kunnioitettava. Sen laiminlyöminen rikkoo hyvää journalistista tapaa, vaikka perusteet jutun julkaisemiselle muuten olisivat miten painavat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.