Mainos

Jouluseimet hehkuvat Tuomiokirkossa

Huomenna Helsingissä avataan Tuomiokirkon kryptassa upea Krakovan jouluseimien näyttely. Näyttelyssä on 50 toinen toistaan upeampaa seimeä ja siihen on vapaa pääsy. Krakovalaisten jouluseimien perinteen panivat alulle muurarit 1800-luvulla.

Krakovalainen jouluseimi


Krakovalainen jouluseimi on pienoisrakennelma, johon pahvista, paperista ja tinapaperista rakennetaan miniatyyri maagisesta Krakovan kaupungista. Talon toiseen kerrokseen sijoitetaan pyhä perhe, kun taas alapuolella kaupunkilaiset elävät arkielämäänsä.

Vaikutteita puolalaisesta arkkitehtuurista

Krakovan historiallisen museon intendentti Anna Szalapak kertoo, että seimissä on oma erityinen arkkitehtuurinsa, joka on kuitenkin saanut vaikutteita puolalaiset arkkitehtuurista; kirkoista ja kuuluisista linnoista.

-Tyypillinen krakovalainen seimi hehkuu foliomateriaalinsa vuoksi. Folio tai paperi yleensä on töille ominainen materiaali, koska niiden täytyy olla kevyitä. Joissakin on myös sähköllä toimivaa teatteria, ja muutamissa ihmisten liikkuvat. Tämä ei tietenkään ole samanlaista kuin mitä tehtiin 1800-luvulla, intendentti kertoo.

-Perinteisessä, 1800-luvun rakennelmassa pyhä perhe on ensimmäisessä kerroksessa, ja alempana on kuvattu teatteria ja kabareeta. Niissä on mukana arkipäivän elämää ja hahmoja mutta myös sankareita.

Kuka tahansa voi ryhtyä seimenrakentajaksi, mutta jotkut seimimestarit ovat koulutuksen saaneita taiteilijoita. Työ vaatii suurta kärsivällisyyttä ja yleensä niitä rakentavat miehet. Muurarit aloittivat perinteen 1800-luvulla, mutta nykyisin niitä tekevät etenkin opettajat, taiteilijat ja arkkitehdit.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.