Joulun Davosissa viettävä Perttu Hyvärinen ikävöi etenkin yhtä asiaa ajasta ennen koronaa – tiukoista rajoituksista löytyy myös hyvä puoli: "Ei varmasti takaisin normaaliin tullakaan"

Koronaviruksen omikron-variantti on heittänyt varjon Pekingin olympialaisten ylle. Davosissa leireilevä maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen luottaa kisojen turvajärjestelyihin. Koronaturvatoimiin on alkanut tulla jo rutiinia.

Perttu Hyvärinen vastaa puhelimeen Sveitsin Davosista, jonne hän on jäänyt harjoittelemaan joulukuun alun maailmancupin kilpailuiden jälkeen. Kotona Hyvärinen ei ole käynyt nopeasti laskettuna puoleentoista kuukauteen.

Seuraava kohde Hyvärisellä ja muulla hiihtomaajoukkueella on Lenzerheide, josta käynnistyy kuuden osakilpailun hiihtokiertue Tour de Ski. Sitä ennen juhlitaan kuitenkin joulua.

– Voi olla, että aika rauhallisissa tunnelmissa mennään. Taitaa iso joulujuttu olla täällä joulupäivänä, aattona on vielä aika normaalit meiningit. Pari vuotta sitten pukki näkyi täällä vasta joulupäivänä.

Hyvärinen matkustaa Lenzerheideen vasta tapaninpäivänä, kun muu joukkue siirtyy seuraavalle kisapaikkakunnalle jo aatonaattona. Aivan yksin Hyvärinen ei jouluaan silti vietä.

– Ollaan lähipiirillä tässä sitten.

"Tour saa tulla"

Maastohiihtokauden tärkeimmät hetket alkavat olla käsillä. Ensi viikolla käynnistyvän Tour de Skin jälkeen Pekingin olympialaisiin on aikaa vain kuukausi. Pekingissä hiihdetään korkealla, joten hiihtäjät leireilevät pääosin korkeassa ilmanalassa.

Suomalaiset valmistelevat kuntoaan siis Davosissa, jossa kaikki on Hyvärisen mukaan sujunut hyvin. Ladut ovat kunnossa, lämpötila miellyttävä, ja "suksi toimii mukavasti".

Hyvärisen kausi maailmancupissa on käynnistynyt maltillisesti ilman säkenöintiä. Toistaiseksi parhaan sijoituksensa hän hiihti Rukalla oltuaan takaa-ajokilpailussa 22:s. Davosissa töitä tehdään Touria ja ennen kaikkea olympialaisia silmällä pitäen. 

– Aika lailla pitkiä hiihtolenkkejä on tullut tehtyä jo pidemmän aikaa aamupäivisin. Iltapäivällä on käyty aika usein juoksemassa. Välillä tehdään kovempi treeni, Hyvärinen kertoo.

– Ihan perus valmistautumista, korkeanpaikan harjoittelua. Aika rauhallista vauhtia pääasiassa, sitten välillä terävämpiä treenejä väliin. Tour saa tulla, Hyvärinen paaluttaa.

Huolettaako Peking?

Jari Isometsä kertoo mielipiteensä FIS:n huomattavasta sääntöuudistuksesta 2:28
MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä otti Rukan-kisojen aikana kriittisesti kantaa maailmancupin pisteuudistukseen. 

Helmikuun alussa käynnistyvien Pekingin olympialaisten turvallisuus on noussut suureksi puheenaiheeksi vaikean koronavirustilanteen keskellä, ja esimerkiksi NHL-pelaajien osallistuminen kisoihin on varsin epävarmaa.

Hyvärisen mukaan hiihtäjät suhtautuvat Pekingin kisoihin varsin rauhallisesti.

Hyvärisen ennakkotietojen mukaan Pekingissä koronatoimet on viritetty äärimmilleen. Hyvärinen käyttää ilmausta "sulkeutuneet kisat" kuvaillessaan oloja kisapaikkakunnalla.

– Ruumiinlämpöä tullaan mittaamaan useampia kertoja päivässä, ruokailusta ei ole sen tarkempaa tietoa. Pyritään majoittumaan yksi per huone. Varmasti tulee olemaan tosi tiukat systeemit siellä päässä. Ei ole vielä sen tarkemmin annettu tietoja, sanottu että tulee olemaan varmasti tiukempaa kuin maailmancupissa.

Luotto koronatoimien riittävyyteen tuntuu olevan kova.

– Varmasti aika turvallinen paikka urheilijalle olla. Ei sitä niin pelkää. Enemmän tämä valmistautuminen on, joka mietityttää. Joulunaika ja muut, Hyvärinen sanoo.

– Kyllä joutuu ennen olympialaisia tekemään kaikkensa, että pysyisi itsekin terveenä.

Rutinoitunutta touhua

Hiihtäjät joutuivat tottumaan tiukkoihin koronatoimiin jo viime kaudella ja sama meno on jatkunut myös tällä kaudella. Kontakteja vältellään, maski pysyy tiukasti kasvoilla paitsi ruokaillessa ja lenkillä, koronatestejä tehdään aina uudelle kisapaikkakunnalle siirryttäessä. 

Hyvärisen mukaan olo on koronan suhteen maailmancupkiertueella "yllättävän turvallinen". 

– Aika rutinoitunutta touhua alkaa olla.

Rutiineista huolimatta Hyvärinen myöntää kaipaavansa ajasta ennen koronaa etenkin kilpailuissa olevaa tunnelmaa. Esimerkiksi edellinen maailmancupviikonloppu käytiin Dresdenissä ilman katsojia.

– On siihen varmasti tottunutkin, mutta kyllä toki on ikävä niitä katsojamassoja, mitä on joskus päässyt kokemaan. Olisi hienoa päästä hiihtämään sellaisille isoille yleisöille, mitä joskus on ollut.

– Näistä rutiineista jää varmasti elämään moni asia, tavallaan monta sairastumista on muuten saatu vältettyä hyvin. Ei varmasti takasin normaaliin tullakaan samalla tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat