Jouluaattona kannattaa välttää peruuttamista – tästä ammattilaisen viime hetken vinkit pääpäivän liikenteeseen

Parkkipaikalla piilee monta vaaraa – tiedätkö, kuka väistää ja ketä? 4:12
Millaisia sääntöjä parkkipaikoilla ajaessa täytyy noudattaa? Katso videolta, kuinka sinä ja autosi selviätte kolhuitta.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Millaisia vaaranpaikkoja jouluaaton liikenteessä voi tulla eteen?

Vastaus: Joulustressi, kova kiire ja tarkkaamattomuus yhdistettynä poikkeuksellisiin ruuhkiin lisäävät vahinkoriskiä jouluaaton liikenteessä.

Jouluaattona moni tekee vielä viime hetken ruoka- tai lahjaostoksia melkoisessa kiireessä. Tyypillisesti ohjelmaan kuuluu monessa perheessä myös kynttilöiden vientiä hautausmaalle sekä mahdollisesti hiljentyminen joulukirkossa. Aina, kun suuri määrä ihmisiä tekee samoja asioita, samassa paikassa, samaan aikaan, ei ruuhkilta voida välttyä.

Jos mahdollista, voi olla viisasta jättää auto kotiin ja tehdä retki hautausmaalle vaikkapa kävellen. Mikäli joutuu turvautumaan autoon esimerkiksi pitkien etäisyyksien vuoksi, voi ainakin parempikuntoisten olla viisaampi jättää auto parkkiin suosiolla kauemmas hautausmaasta tai kirkosta.

Ollaan sitten kauppakeskuksen, hautausmaan tai kirkon pysäköintialueella on ajonopeus syytä pitää alhaisena. Koska autoja ja jalankulkijoita on paljon, en näe mitään syytä, miksi pysäköintialueella pitäisi ajaa kävelynopeutta kovempaa.

Peruuttamista kannattaa välttää

Peruuttaminen on aina riskialtista. Kukaan tuskin haluaa jouluaaton hektiseen aikatauluun peltikolarin aiheuttamaa lisäohjelmaa. Parhaiten kolhuilta välttyy välttämällä peruuttamista. Kannattaakin siis mahdollisuuksien mukaan valita pysäköintipaikka, jossa on kaksi peräkkäistä vapaata ruutua. Tällöin pysäköinti onnistuu etuperin, ajamalla ensimmäisen ruudun läpi seuraavaan. Tämän jälkeen myös liikkeellelähtö aikanaan onnistuu turvallisesti, peruuttamatta.

Mikäli läpiajettavia ruutuja ei ole, on auto järkevämpi peruuttaa ruutuun kuin sieltä pois. Näin siksi, että ruudusta lähdettäessä on väistettäviä selvästi enemmän kuin sinne ajettaessa. Havainnointi taas onnistuu huomattavasti helpommin pysäköintiruudusta etuperin kuin takaperin lähdettäessä. Asian merkitystä ei siis pidä vähätellä.

Lasit ja kameran linssi puhtaaksi

Yleisesti autosta ulos havainnoitaessa helpottaa se, että auton kaikki lasipinnat ovat asianmukaisesti puhdistettu lumesta, jäästä ja kurasta. Sama pätee peruutuskameran linssiin. Kameraa kannattaa myös opetella käyttämään tehokkaasti. Osassa autoja on kamerassa erilaisia kuvakulmia. Jos on varoittelustani huolimatta päätynyt ajamaan auton nokka edellä ruutuun, helpottaa peruutuskameran laajakuvatoiminto havainnointia sivuille ruudusta pois peruutettaessa.

Poikkeuksellinen tilanne – erilainen toimintatapa

Joulun aikaan on tyypillistä, etteivät kaikki halukkaat löydä pysäköintipaikkaa hautausmaiden ja kirkkojen pysäköintialueilta. Tällöin autoja aletaan monesti parkkeerata katujen varteen, sellaisiin paikkoihin, joissa ei tavallisesti olla totuttu vastaavia automääriä näkemään. Vaikka ei itse olisikaan menossa hautausmaalle tai kirkkoon, on tällaisella katuosuudella muistettava liikkua huomattavasti totuttua alhaisemmalla nopeudella. Pysäköidyistä autoista saatetaan yllättäen avata ovi eteen tai autojen välistä saattaa joku rynnätä tielle. Kävelynopeuden käyttö ei ole liioiteltua näissäkään paikoissa.

Paitsi nopeutta alentamalla, pelivaraa lisätään myös tehostamalla havainnointia. Kun autolla liikutaan, on ajatusten oltava ajamisessa ja katseen liikenteessä. Matkapuhelimeen tulevat viestit ehtii lukemaan ja somepäivitykset tekemään myöhemmin, sitten, kun auto on parkissa.

Hyvää joulua!

Lue myös:

    Uusimmat