Pysäköinnintarkastajat eivät nuku joulunakaan – yhdestä mokasta rangaistaan aattona kuitenkin "huomattavasti vähemmän kuin arkisin"

Mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä? 4:58
Mikä on ollut ikimuistoisin selitys väärästä pysäköinnistä? MTV Uutiset Liven haastattelussa Helsingin kaupungin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

Joulun aikaan parkkipaikoilla sattuu kämmähdyksiä, kun esimerkiksi joulukuusten hakijat, joulupukkikeikkailijat ja jouluvieraat pysäköivät autonsa sääntöjen vastaisesti. Yksityinen pysäköinninvalvontayritys ParkkiPate kertoo, kuinka välttää joulunajan yleisimmät pysäköintimokat.

Joulun lähestyessä taajamissa on poikkeuksellisia ruuhkia, kun esimerkiksi joulukuusten myyntikojuja pystytetään parkkipaikoille ja muihin liikenteen solmukohtiin. Pelkästään Helsingissä kuusimyyjät toimivat yli sadassa paikassa eri puolilla kaupunkia.

ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo yrityksen tiedotteessa, että esimerkiksi juuri kuusenhakijat saattavat pysäköidä autojaan bussipysäkeille ja pelastusteille säännöistä piittaamatta.

– Ruuhkia aiheuttavat myös aattoiltana joulupukkikeikkaa heittävät esiintyjät sekä jouluvierailulle tulevat sukulaiset, jotka luulevat, ettei pysäköintisäännöistä tarvitse pikapiipahduksella välittää, Metsäranta luettelee tiedotteessa.

Yksityinen parkkifirma ei lepää joulunakaan

ParkkiPaten mukaan monelle voi tulla yllätyksenä, että pysäköintiä valvotaan myös jouluaattona.

– Lain mukaan kiinteistön on pidettävä huolta alueensa turvallisuudesta ja varmistettava muun muassa, että hälytysajoneuvot pääsevät ajamaan alueelle ilman esteitä. Tämä velvoite on hoidettava, oli sitten joulu tai juhannus, Metsäranta sanoo.  

Pysäköijiltä löytyy myös joulumieltä

Jouluaaton yleisin pysäköintivirhe on ParkkiPaten mukaan pysäköintiajan ylittyminen. Vaikka liikennettä on lauantaille osuvana jouluaattona odotettavissa vähemmän kuin tavallisena lauantai-iltana, voi valvontamaksun löytää tuulilasistaan esimerkiksi juuri pukkikeikkailija.

Toiseksi yleisin syy valvontamaksuun oli viime jouluaattona parkkikiekon käyttämättä jättäminen. Kolmanneksi useimmin ParkkiPate rokotti merkittyjen paikkojen ulkopuolelle pysäköinnistä.

– Joulumieltäkin tilastoissa kuitenkin näkyy. Sellaisia autoilijoita, jotka jättävät kokonaan pysäköinnin maksamatta, on aattoiltana liikenteessä huomattavasti vähemmän kuin arkisin, Metsäranta kehaisee.

ParkkiPaten vinkit valvontamaksulta välttymiseen jouluna

  1. Mieti pysäköintiä jo etukäteen: Onko sukulaisten luona vapaita vieraspaikkoja? Tarvitaanko alueella pysäköintitunnusta tai parkkikiekkoa?
  2. Hyödynnä yhden pysähdyksen taktiikkaa: Yritä hoitaa mahdollisimman monta asiaa yhdellä pysäköinnillä.
  3. Ota käyttöön mobiilipysäköintisovellus: Esimerkiksi Parkmanilla, EasyParkilla tai Moovylla voit maksaa pysäköinnin kätevästi ja lisätä pysäköintiaikaa käymättä autolla.

Lähde: ParkkiPate

Lue myös:

    Uusimmat