"Jotain on pielessä" – Tämä pännii ruotsalaista keskiluokkaa

Ruotsi äänestää parlamenttivaaleissa huomenna. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan kisasta valtiopäiville tulee tiukka, punavihreiden ollessa kuitenkin edelleen mielipidemittausten kärjessä.

Keskiluokkainen ruotsalaisperhe näyttää kyllästyneen tuloerojen kasvuun.

Idyllinen asuinalue liki Tukholmaa vaikuttaa todella lintukodolta. Auringonkukat kukkivat ja tomaatit kypsyvät ruukuissaan.

Saman rivitalokompleksin varrelle on parkkeerattu useita Volvoja ja pihoilla on lasten polkupyöriä. Läheisellä niityllä kirmaavat koirat omistajineen ja pienimmät lapset leikkivät puistoissa.

Varjoja paratiisissa

Täysin huolettomia ei kuitenkaan olla.

Johanna Westeson on hyvän koulutuksen saanut juristi ja hänen miehensä Ben Martin vetää Uppsalan yliopistossa tutkimusprojektia. Perhe on asunut ympäri maailmaa. Ben on kotoisin Kaliforniasta, mutta saatuaan lapsia perhe muutti Ruotsiin. Hyvinvointivaltio veti puoleensa.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut suuri muutos. Kuilu eri ryhmien välillä on kasvanut. Paljon suuremmat tuloerot, paljon enemmän köyhyyttä, Westeson toteaa.

– Viisi prosenttia yläluokan ruotsalaisista omistaa puolet maan taloudesta. Siinä on jotain pielessä, ihmettelee myös Ben.

Hänen mukaansa Ruotsi ei ole vielä USA, mutta huonommin toimeentulevien alueilla esimerkiksi koulut alkavat muistuttaa vastaavia Yhdysvalloissa. Eikä se ole oikea suunta.

Innokkaita äänestäjiä

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, ruotsalaiset ryntäävät uurnille sankoin joukoin. Viime kerralla äänestysprosentti oli reilusti yli 80.

Monet ovat nyt asialla pelastamassa hyvinvointivaltiota ja toivoen sellaista tulosta, ettei ruotsidemokraattien maahanmuuttovastainen politiikkaa pääsisi liiaksi hankaloittamaan sosiaaliseen vastuuseen kasvaneita ruotsalaisia.

Westeson onkin jo tehnyt päätöksensä:

– Kun nyt näyttää siltä, että ruotsidemokraatit ovat saamassa vaa’ankieliaseman, toivon todella että punavihreä blokki saa enemmistön.

Lue myös:

    Uusimmat