Jos silmät kutisevat ja nenä vuotaa autossa istuessa, kannattaa tehdä äkkiä tämä toimenpide

1:40
Ilmastointi on autoissa yksi merkittävimmistä mukavuustekijöistä – erityisesti Suomen kesässä, jossa sääolosuhteet vaihtelevat sateista helteisiin. Vaikka ilmastoinnin tarkoitus on viilentää, kannattaa sitä hyödyntää vuoden ympäri. Säännöllinen parin vuoden välein tehty huolto pitää ilmastoinnin kunnossa.

Erityisesti kevät, mutta vielä alkukesäkin ovat hyvin tuskallisia ajankohtia monille siitepölyallergiasta kärsivälle. Myös katupöly voi pahentaa oloa. Autossa istuessa oireisiin on tarjolla yksinkertainen helpotus.

Auton vanhan ja aikansa eläneen raitisilmasuodattimen vaihtaminen uuteen on yksinkertainen keino helpottaa allergiaoireita.

Toimiva raitisilmasuodatin nimittäin estää tehokkaasti liikenteen epäpuhtauksien, siitepölyn ja muiden hiukkasten kulkeutumisen autoon.

Suodatin tulisi vaihtaa säännöllisesti

Jotta raitisilmasuodatin toimii niin kuin on tarkoitettu, tulee se vaihtaa uuteen säännöllisin ja autovalmistajan suosittelemien väliajoin.

Vaihtoväli riippuu valmistajan ohjeista, ja on yleensä yhdestä kahteen vuotta. Moni autoilija kuitenkin laiminlyö tätä ohjeistusta. Autojen varaosia maahantuovan Kahan mukaan moni vaihtaa raitisilmasuodattimen vain noin kerran viidessä vuodessa.

Kaha muistuttaa tiedotteessaan, että suodattimen ominaisuudet heikentyvät ajan mittaan, mistä johtuen autovalmistajan suosittelemaa vaihtoväliä on syytä noudattaa.

Tunkkaisuus voi olla varoitusmerkki homeesta

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistutti aiemmin myös toisesta tärkeästä syystä, miksi raitisilmasuodatin tulisi vaihtaa säännöllisesti.

– Raitisilmasuodatin estää ilmassa olevia bakteereja ja epäpuhtauksia pääsemästä höyrystinkennolle, joka kosteana on varsin otollinen kasvualusta homeelle, hän huomautti.

– Mikäli hometta alkaa muodostua kennolle, puhaltaa auton puhallin tätä homepölyä autoon sisälle. Eri ihmiset reagoivat homeelle eri tavoin. Osa ei saa oireita ollenkaan – osa sen sijaan herkistyy hyvinkin äkkiä. Oireina voi olla jatkuva yskä, nuha, hengenahdistus tai vaikka ihottuma. Yleensä hyvä merkki kennon homehtumisesta on tunkkainen ilma autossa sisällä.

Vesalaisen mukaan kenno ja ilmakanavat kannattaa puhdistaa säännöllisesti, vaikkei tunkkaisuutta esiintyisikään. Tämän voi tehdä esimerkiksi ilmastointihuollon yhteydessä.

– Tähän riittää yleensä auton sisään räjäytettävä desinfiointipanos ja auton käyttäminen paikallaan sisäilmaa kierrättäen.

Lähde: Kaha

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja