Miksi tuulilasi likaantuu sisäpuolelta aivan kuin itsestään?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Tällä viikolla vastaajana on Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Miksi tuulilasi likaantuu sisäpuolelta, vaikkei sisällä polteta sätkää tai roiskita mitään?

Vastaus: Likaantunut tuulilasi on turvallisuusriski. Lasin ulkopinnan saa puhtaaksi tuulilasinpyyhkijöillä ja lasinpesunesteellä, huoltoaseman ikkunanpesumelalla tai pesettämällä auton. Sisäpinnan puhdistaminen sen sijaan unohtuu monilta – osittain varmasti juuri sen vuoksi, kun se koetaan niin kovin hankalaksi.

Lasin sisäpinta on otollinen alusta pölylle ja muille epäpuhtauksille. Usein kostuneelle ja huurteiselle lasille puhalletaan ilmaa lämmityslaitteen suuttimien kautta huurteen poistamiseksi tai huurtumisen ehkäisemiseksi. Lasille puhallettavassa ilmassa on paljon epäpuhtauksia, kuten pakokaasuja, pölyä, hiukkasia, siitepölyä yms. Nämä epäpuhtaudet tarttuvat helposti tuulilasin kosteaan pintaan ja kuivuvat siihen kiinni lasin kuivuessa. Mikäli autossa tupakoidaan, jää tupakansavusta rasvainen kerros lasien sisäpintaan. Tällöin epäpuhtaudet jämähtävät lasiin kiinni vielä herkemmin.

Oletko muistanut vaihdattaa raitisilmasuodattimen?

Kuljettajan on syytä huolehtia, että auton raitisilmasuodatin tulee vaihdettua säännöllisesti – vähintään jokaisen huollon yhteydessä. Ei kannata luottaa, että suodattimen vaihto kuuluu automaattisesti huolto-ohjelmaan. Asia on aina syytä varmistaa korjaamolta huoltoa tilattaessa.

Likainen suodatin paitsi nopeuttaa tuulilasin likaantumista sisäpuolelta myös edesauttaa ikkunoiden huurtumista. Pahimmillaan esimerkiksi homehtumaan päässyt suodatin saattaa aiheuttaa terveysriskejä. Erityisesti allergikkojen kannattaa suosia perinteisen paperisuodattimen sijaan kalliimpia aktiivihiilisuodattimia, jotka suodattavat paremmin esimerkiksi siitepölyä. Aktiivihiilisuodatinta käytettäessä myös ikkunoiden sisäpinnat likaantuvat hitaammin.

Vältä lasien koskettelua rasvaisin käsin

Joskus näkee ihmisten pyyhkivän tuulilasin huurtunutta sisäpintaa käsin puhtaammaksi. Tämä on virhe, koska samalla tulee liipattua lasin pinnalla olevia epäpuhtauksia. Tästä jää lasin kuivuessa rumat ja häiritsevät jäljet sen sisäpintaan. Käsissä on aina myös rasvaa, jota väistämättä jää lasin pintaan. Jokainen voi katsoa älypuhelimensa näyttöä ja miettiä, että vastaavat jäljet jäävät myös tuulilasin pintaan, jos sitä nyhrätään käsin. Jo rasvaiset kohdat itsessään tekevät lasista likaisen ja vaikeuttavat havainnointia ulos autosta. Lisäksi rasva edesauttaa muiden epäpuhtauksien tarttumista.

Mikäli joskus on kuitenkin pakottava tarve pyyhkäistä auton ikkunaa paljain käsin, kannattaa tämä tehdä kämmenselällä, jossa on rasvaa huomattavasti vähemmän kuin sormissa tai kämmenissä. En kuitenkaan suosittele tätäkään tapaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja