Monesta kylppäristä löytyy saunan kiuastakin pahempi sähkösyöppö – voi tuplata sähkölaskun

Ennätyskallis pörssisähkö on pakottanut monet perehtymään kodin energiankulutukseen ihan tosissaan.

Talvi tuli aikaisin tänä vuonna ja nuukaa kuluttajaa hirvittää. Sähkö oli tiistaina Suomessa Länsi-Euroopan kalleinta.

Paljon on kuitenkin tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja. Pelkillä asumistottumusten muutoksilla voi säästää 5–10 prosenttia sähkölaskusta, sähkölämmittäjä enemmänkin, sanoo asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.

Talvi on hyvää aikaa havainnoida, toimiiko lämmitysjärjestelmä oikein tai vetääkö kotona, Suur-Uski toteaa. Korjaustyöt pitää vain muistaa tehdä suotuisampien säiden aikaan.

Sähkön säästäminen lähtee joka tapauksessa sähkön käytön seurannasta. Sähköyhtiöiden palveluista näkee, mihin aikaan kodissa on herätty, mihin aikaan on pesty pyykkiä tai lämmitetty saunaa ja milloin menty nukkumaan.

– Huomio kannattaa kiinnittää lämmitysasioihin. Ne kannattaa hoitaa ensimmäisenä kuntoon, Suur-Uski sanoo.

Saunan lämmittäminen voikin olla säästökeino

Kodin pahimmat sähkösyöpöt ovat yleensä lattialämmitys, huoneistokohtainen ilmanvaihtolaite ja sauna. Vastaavasti niiden käyttöä hillitsemällä voi säästää.

Kaukolämmitetyssä kerros- tai rivitasoasunnossa oikein miellyttäväksi säädetty kylpyhuoneen lattialämmitys on sähkörohmu pahimmasta päästä. Se voi tehdä puolet kodin sähkölaskusta.

Siksi kylpyhuoneen lattialle riittääkin 21–23 astetta yleisen 26 asteen sijaan. Yhden asteen lisäys lattialämmityksessä lisää kulutusta viisi prosenttia.

Huoneistokohtaiselle ilmanvaihtolaitteelle taas sopii 17–18-asteinen tuloilma. Liian korkea lämpötila vain häiritsee ilmanvaihtoa.

Saunoessa ja peseytyessä merkitystä on saunan lämpötilalla ja lämpimän suihkun pituudella. Toisaalta saunominen voi olla jopa säästökeino.

Jos peseytyjiä on enemmän kuin yksi, suihkussa käyminen saunan yhteydessä voi energiankäytön kannalta olla pelkkää suihkua järkevämpää. Koska sauna lämmittää myös kylpyhuonetta, kylpijöille kelpaa yleensä vähän viileämpikin vesi eikä lämmintä vettä kulu yhtä paljon.

Ihan kaikesta ei tarvitse tinkiä, vaikka sähkönkulutuksen ottaisikin tarkkailuun. Hiustenkuivaajaa, sähköhammasharjaa ja pölynimuria voi käyttää mielin määrin, eikä se käytännössä laskussa näy. Puhelinta ja kannettavaa tietokonettakin saa latailla surutta, mutta pöytätietokone kuluttaa jo selvästi enemmän.

Myöskään valaistuksesta ja viihteestä ei välttämättä tarvitse pihistellä, sillä led-valot tai viihde-elektroniikka eivät juuri kuluta. Tyhjät huoneet niitä eivät tietenkään kaipaa.

Pörssisähkösopimus sopii joustavalle

Jos sähkösopimus on sidottu pörssihintaan, lisää voi säästää ajoittamalla toimensa oikein.

Sähkösopimuksia on kolmenlaisia, toistaiseksi voimassa olevia, määräaikaisia ja pörssisidonnaisia. Määräaikaisessa sopimuksissa hinta on kiinteä ja toistaiseksi voimassa olevassa se seurailee tukkumarkkinahintoja.

Pörssisidonnaisessa hinta vaihtelee sähkön tukkumarkkinahinnan mukana jopa tunneittain. Siksi sopimuksen edullisuus riippuu siitä, pystyykö ajoittamaan sähkönkulutuksensa pörssin liikkeiden mukaan.

Kalleimmillaan sähkö on pääsääntöisesti arkena ja etenkin aamulla niihin aikoihin, kun ihmiset heräilevät, käyvät suihkussa ja lämmittävät autojaan. Puolen päivän tunneiksi hinta laskee noustakseen taas, kun on aika palata kotiin. Öisin ja viikonloppuisin on edullisempaa, kun teollisuuskaan ei käy täysillä.

Suur-Uskin mukaan paras valinta riippuu siitä, minkä verran itse pystyy joustamaan. Ainakin pörssisähkösopimus kannustaa tutustumaan omaan sähkönkäyttöönsä – mistä varsinainen sähkönsäästö siis lähtee.

Lue myös:

    Uusimmat