Jos edelleen syöt räkääsi, tässä on vahva syy lopettaa tapa – mieti vain rään ydintehtävää

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Jos kaikesta huolimatta haluat kaivaa nenääsi, muista ainakin tehdä se puhtain käsin. Katso videolta ohjeet oikeaoppiseen käsienpesuun.

Rään ydintehtävän vuoksi klimppejä ei pitäisi tunkea suuhunsa, muistuttaa Business Insider.

Räkä on ylähengitysteiden limakalvoilla muodostunutta limaa, joka kerää nenään päätynyttä likaa, pölyä sekä bakteereja ja viruksia.

Hengittäessä ilma kuivattaa limaa klimpeiksi, joita ihminen sitten toisinaan kaivaa nenästään – vuonna 1995 ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa jopa 91 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä näin. Räkää tunnustaa syövänsä huomattavasti vähäisempi määrä ihmisiä, myöhempien tutkimusten mukaan noin 4–8 prosenttia ihmisistä.

Sovinnaisempi ja terveyden kannalta parempi vaihtoehto poistaa räkää nenästä on niistää nenäliinaan. Rään syöminen nimittäin altistaa ihmisen infektioille, sillä kuten aiemmin mainittiin, räkä voi sisältää myös taudinaiheuttajia.

Kaivajien nenissä enemmän infektioita aiheuttavaa bakteeria

Osa ihmisistä ja lääkäreistä väittää, että rään syöminen kasvattaa vastustuskykyä, sillä elimistö oppii tuntemaan ja eliminoimaan haitalliset mikrobit. Rään syömisen terveysvaikutuksista ei kuitenkaan ole olemassa vankkaa tutkittua tietoa.

Sen sijaan tutkijat ovat havainneet, että nenäänsä kaivavat ihmiset kantavat muita todennäköisemmin Staphylococcus aureus -bakteeria nenässään. Iholla ja limakalvoilla esiintyessään bakteeri on kantajalleen vaaraton, mutta se voi myös aiheuttaa infektioita.

Jatkuva nenän kaivaminen voi johtaa myös nenäverenvuotoon.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat