Näin saat lapsesi nenäverenvuodon loppumaan – ja milloin tulisi olla huolissaan?

Osaatko toimia oikein nenäverenvuodon sattuessa? 

Nenäverenvuoto on yleistä pikkulapsilla ja harvemmin kyse on mistään vakavammasta. Nenässä on paljon herkkiä verisuonia, jotka vuotavat vahingoittuessaan helposti verta. Myös äkilliset lämpötilan muutokset, kuten hyvin kuuma tai kylmä voivat laukaista verenvuodon.

Moni käyttää virheellisesti verenvuodon tyrehdyttämiseen paperia tai pumpulia. Lue, kuinka tyrehdytät verenvuodon oikeaoppisesti. 

Toimi näin nenäverenvuodon sattuessa: 

Nenäverenvuodon sattuessa vanhempien kannattaa varmistaa, ettei lapsi pääse taivuttamaan päätään taakse. Tässä asennossa veri voi päätyä kurkun kautta vatsaan aiheuttaen oksentelua. Jos verta on kerääntynyt lapsen suuhun, pyydä häntä sylkäisemään se pois mahdollisimman nopeasti. 

Kun lapsen nenä alkaa vuotamaan, aseta lapsi istumaan tuolille ja pyydä nojaamaan hieman eteenpäin. Tämä asento vähentää verenpainetta nenän verisuonissa, mikä auttaa tyrehdyttämään vuotoa. Älä myöskään päästä lastasi makuulle. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että pään tulisi aina olla sydämen yläpuolella.

Purista tämän jälkeen nenän pehmeää osaa peukaloa ja etusormea apuna käyttäen. Muista neuvoa lastasi hengittämään suun kautta operaation ajan. Pysykää tässä asennossa viidestä kymmeneen minuuttia tai niin kauan, kunnes verenvuoto lakkaa. Älä työnnä nenään mitään, esimerkiksi pumpulia tai paperia.

Voit kokeilla myös asettaa jääpussin nenän päälle. Kylmä auttaa verisuonia supistumaan ja tyrehdyttää vuotoa. Kun verenvuoto loppuu, neuvo lastasi välttämään kumartelua, nenän kaivamista ja nenän kautta puhaltamista muutaman tunnin ajaksi.  

Milloin kannattaa huolestua?

Nenäverenvuoto on yleistä pikkulapsilla, mutta joissain tilanteissa se voi kertoa terveydellisestä ongelmasta. Jos lapsellasi on seuraavia nenäverenvuotoon liittyviä oireita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin terveydentilan varmistamiseksi. 

  • Verenvuoto kestää yli 20 minuuttia
  • Jos verenvuoto alkaa välittömästi loukkaantumisen, esimerkiksi kaatumisen tai päähän kohdistuneen iskun jälkeen
  • Jos verenvuoto on erittäin runsasta ja voi johtaa verenhukkaan
  • Jos potilas on niellyt paljon verta ja oksennellut
  • Jos verenvuodon lisäksi ilmenee muita oireita, kuten verenvuotoa ikenistä tai ihottumaa
  • ... tai jos lapsi on alle kaksivuotias

Lapsen elvyttäminen on tärkeä taito, joka jokaisen vanhemman tulisi opetella. 


Lue myös:

    Uusimmat