Joroislaisen ylilääkärin virkavirhejuttu paisuu

Jo eläkkeellä olevan ylilääkärin Pekka Lanton toimia alettiin tutkia vuonna 2002, kun hänen työpaikallaan kuoli tavallista enemmän potilaita. Lantto toivoo vihdoinkin saavansa oikeutta, kun oikeudenkäynti alkaa. Joensuun rikoskomisarion Timo Hiltusen mukaan tapaus on ainutlaatuinen Etelä-Suomen rikoshistoriassa.

Joroislaisen lääkärin virkavirhesyytteiden esitutkinta on paisunut poikkeuksellisen laajaksi.

Keskusrikospoliisi epäilee lääkärin syyllistyneen yli kahteenkymmeneen lainvastaiseen menettelyyn viranhoidossaan.

Useiden viranomaisten ja asiantuntijoiden yhteistyönä tekemä esitutkinta on valmistumassa. Tapauksiin liittyy mm. kaksi epäilyä törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta. Lisäksi lääkäriä epäillään jopa 16 virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Nyt jo eläkkeelle jääneen ylilääkäri Pekka Lanton toimia ryhdyttiin tutkimaan, kun Joroisten terveyskeskuksen vuodeosastolla kuoli 2002 potilaita huomattavasti tavallista enemmän.

Lääkäri on pääosin kiistänyt rikosepäilyt.

Lantto odottaa oikeuskäsittelyä

Joroisten terveyskeskuksen entinen ylilääkäri Pekka Lantto kertoo olevansa valmis viranhoitoaan koskevaan oikeuskäsittelyyn. -Erittäin hyvä, että tapaukset saataisiin oikeuskäsittelyyn. Silloin minullakin on mahdollisuus puolustautua käyttämällä omia asiantuntijoita.

TEO:n käsittelyn aikaan minulla ei ollut siihen oikeutta. Asioista päätettiin tuolloin yhden lääkärin lausunnon perusteella, kertoo Lantto.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus TEO rajoitti joulukuussa 2003 Lanton lääkärinoikeuksia todettuaan tämän hoitaneen huolimattomasti useita potilaita. TEO:n päätös perustui 14 potilastapaukseen. Lanton mukaan keskusrikospoliisin tutkimat tapaukset ovat rajanvetokysymyksiä, jotka on hyvä käsitellä oikeudessa.

Lantto toteaa, että esimerkiksi epäillyt kuolemantuottamukset liittyvät syöpäpotilaiden terminaalihoitoon. -Potilaat olisivat kuolleet joka tapauksessa pian. Minun on sitten epäilty jouduttaneen kuolemaa, kun en ole lähettänyt heitä erikoissairaanhoitoon. Minä olin sitä mieltä, että mitään ei enää pitänyt tehdä, koska kuolema oli jo niin lähellä. Erinomaisen hyvä, että asiat oikeudessa käsitellään.

Hän toteaa, että terminaalihoidosta voidaan esittää muitakin näkemyksiä kuin mihin TEO on päätynyt. Lantto kertoo tehneensä normaalia lääkärintyötä. Eläkkeelle hän jäi iän perusteella viime joulukuussa. Hän myöntää vuosia kestäneen tutkintaprosessin olleen raskas. Syytteiden nostamisesta päättää aikanaan syyttäjä.

Arkkiatri: Syytteet harvinaisia

Arkkiatri Risto Pelkosen mukaan Joroisten tapauksessa epäillyt pahoinpitelyt ovat harvinaisia syytenimikkeitä, kun tutkitaan lääkärin työssään tekemiä virheitä.

-Lääkäreitä voidaan toisinaan epäillä kuolemantuottamuksesta, mutta yleensä kysymys on silloin tahattomasta virkavirheestä tai huolimattomuudesta. Jos lääkärin epäillään tahallaan rikkoneen virkavelvollisuutensa, asia on hyvin vakava, hän sanoo.

Entisen ylilääkärin Pekka Lanton epäillään myös kertoneen julkisuudessa potilaistaan asioita, joiden perusteella yksittäinen potilas on tunnistettavissa. Tämä on Pelkosen mielestä pulmallinen asia.

-Lääkärillä on paljon tietoa potilaasta, mutta hänellä on vaitiolovelvollisuus. Julkisessa keskustelussa hänen on vaikea puolustautua, jos toimittajalla on esimerkiksi omaiselta saatua tietoa, sanoi Pelkonen.

Pelkosen mukaan Lantto katsoo toimineensa potilaan parhaaksi tilanteessa, jossa aktiivisesta hoidosta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

-Jos lääkäriä epäillään virkavirheestä, huolellisesti laadittu sairaskertomus saattaa päästää hänet pälkähästä. Niihin voidaan kirjata myös omaisten kanssa käydyt keskustelut. Lääkärin tekemät päätökset voi jälkikäteen näyttää virheellisiksi, mutta kun ne on sairaskertomuksessa perusteltu, silloin lääkäri on vahvoilla.

Myös apulaisjohtaja Tarja Holi Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta (TEO) sanoo, että kuolemantuottamus on tavallinen lääkärin toimintaan liittyvä syytenimike, mutta Lanton tapauksessa tutkittuja syytteitä on epätavallisen monta.

TEO päätti Lanton lääkärinoikeuksien rajoittamisesta joulukuussa 2003. Holin mukaan Lanton lääkärinoikeuksien peruuttaminen tulee uudelleen käsittelyyn, jos hänet tuomitaan rikoksista.

Lue myös:

    Uusimmat